Přejít k hlavnímu obsahu

Je libo adrenalin? Norský Vassenden ho nabízí spoustu

Pokud vám učarovalo cestování do Norska a již máte za sebou návštěvu nejznámějších fjordů, možná nyní přemýšlíte co dál. Z vlastní zkušenosti musím proradit: zkuste jet o trochu více na sever. Ubyde turistů, krásy ale méně rozhodně nebude. Okolí Vassendenu to potvrzuje.

Jostedalsbreen je největší ledovec Evropy. Lidé se k němu či k neméně slavnému Briksdalsbreenu často vydávají z jiného zajímavého místa Norska - z Vassendenu. Výhodná poloha z Vassendenu dělá vyhledávané centrum vodních sportů - na přilehlém jezeře si mohou zkusit klidnější vodu, ale mají možnost se vyřádit i na raftu.

Městečko Vassenden leží přibližně 3 hodiny autem severovýchodně od Bergenu. Jestliže patříte k milovníkům aktivní dovolené a sportů, na které již v cestovním pojištění musíte mít zaškrtnutou kolonku „extrémní sporty“, našli jste vaši oázu. Tohle má daleko do jihoevropské pláže, kde nejadrenalinovější zážitek představuje plavání s gumovou kachničkou. V okolí vesnice Vassenden jde o opravdový pohyb, sport, zážitek a dobrodružství!

Vassenden leží u jezera Jølstravatnet. To samo o sobě není ničím odlišné od ostatních jezer po celém Norsku. Důvodem, proč stojí za to navštívit právě zdejší lokalitu, najdeme v řece Jølster vytékající z jezera. Jølster totiž nabízí velká vodácká lákadla. Lze si naprosto bez problémů domluvit dávku adrenalinu na sjezdu na raftu. Jak říkal náš český instruktor: „Jet do Norska a neraftovat je jako jet do Čech a nepít pivo“. Mimo jiné místní organizace také nabízí riverboard. Při této disciplíně máte pod sebou jen tenkou desku, která vás nadlehčuje, peřeje zdoláváte na úrovni řeky hlavou dopředu.

Po dni na vodě člověk rád ucítí pevnou půdu pod nohama. V okolí Vassendenu je několik tras vhodných k celodenním i kratším výletům. Máte tak neopakovatelnou příležitost užívat si krásné scenérie, přírodu, volně pobíhající ovečky, a přitom ticho bez mas hlučících turistů odhazujících kolem kelímky od paštiky.

 
 
 
 
Výhled na jezeru Jolstravatnet a z něj vytékající řeku Jolster.
Zdroj: Jan Nagy

Pokud jste ještě odvážnější typy a máte potřebné znalosti, zkušenosti a vybavení (nebo si domluvíte průvodce), rozhodně stojí za návštěvu nedaleký ledovec Briksdalsbreen. Briksdalsbreen se nachází asi 45 minut autem od Vassendenu. Od malého parkoviště k němu vede přibližně hodinový výstup. Ve chvíli, kdy k ledovci dorazíte, otevře se před vámi fascinující pohled na masu ledu zakončenou azurově modrou jeskyní, ze které vytéká křišťálově čistá voda.

Nafukovací lehátko, plážové žabky, šnorchl. To si z obvyklé prázdninové výbavy můžete vyndat, pokud míříte k Vassendenu.
Zdroj: Jan Nagy

Pochod po ledovci zapřažený na laně se zbytkem skupiny, v ruce dřímajíc cepín a na nohách mačky, se stává ještě mocnější ve chvíli, kdy vám instruktor začne vyprávět, jak je těžké poznat trhlinu pod sněhem. Vyháknout se a odpochodovat na tramvaj tady ovšem jaksi nejde, takže nezbývá než jít a užívat si okolní ledové království.

Máte-li chuť si užít dovolenou plnými doušky a navrátit se plní neobvyklých a adrenalinových zážitků, neváhejte hledat nová místa. Vassenden je díky vysoké koncentraci lákadel jednou z doporučení hodných možností.

 
 

Místo

61° 29' 29.9724", 6° 6' 37.8324"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Nagy

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Je libo adrenalin? Norský Vassenden ho nabízí spoustu