Přejít k hlavnímu obsahu

Čertovy varhany: skála, která ukrývala krále Miroslava

Gigantické kamenné píšťaly vyčnívají nad povrch do výšky bezmála 600 m n. m., odraz skály na vodních plochách dole z ní činí ještě majestátnější útvar. Panská skála na severu Čech si hraje s představivostí turistů a přitahuje velkou pozornost.

Panská skála alias Čertovy varhany - seznamte se

Oficiálně se přírodní památka nacházející se na území okresu Česká Lípa jmenuje Panská skála. Vzhledem k tvaru a až nadpřirozené velikosti jí lidé začali říkat „čertovy varhany“.

Dotáhla to i na filmové plátno

Pro nezvyklý vzhled si skálu jako lokaci pro natáčení útěku krále Miroslava vybral štáb pohádky Pyšná princezna. Filmoví fanoušci tedy viděli varhany na promítacím plátně už v roce 1952.

Tady se schovával král Miroslav s princeznou Krasomilou.
Zdroj: Bigstockphoto

O dnešní podobu Panské skály se nezasloužila pouze příroda, ale také člověk. Jedná se totiž o vedlejší sopouch sopky obnažený lidmi při těžbě kamene. Díky tomu se světu ukázala krása sloupcovité odlučnosti čediče.

Kde NPP Panská skála najdeme?

Skála se nachází v Kamenickém Šenově (okr. Česká Lípa) u cesty mezi Marxovou ulicí a parkovištěm na silnici I. třídy číslo 13.

Není divu, že na seznam národních přírodních památek patří Panská skála už od roku 1933. Mimochodem, je tam ve společnosti více než 120 nejkrásnějších přírodních zajímavostí České republiky, mezi něž patří Babiččino údolí, Barrandovské skály nebo podobně varhanovitý Zlatý vrch u České Kamenice.

Některé sloupce připomínající píšťaly varhan dosahují výšky kolem 12 metrů.
Zdroj: Bigstockphoto

Zajímavosti v okolí

Milovníci starých pořádků jistě ocení, že k tomuhle místu se dá přijít Marxovou ulicí směrem od Fučíkovy a Švermovy ulice. V okolí lze narazit i na další zajímavosti. Třeba na kostel sv. Vavřince, památkově chráněnou pozdně barokní stavbu ze 17. století.

Kostel najdete hned vedle varhan v místní části Prácheň, k další slavné atrakci Kamenického Šenova se musíte vydat o trochu dál – 1,5 km severozápadně od skály. Tam narazíte na mohutnou roubenku ukrývající Sklářské muzeum Kamenický Šenov.

V muzeu se dozvíte spoustu informací nejen o oboru a o historii zdejší nejstarší sklářské školy v Evropě, ale uvidíte například i skleněnou židli vyrobenou pro indického maharadžu. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 46' 9.8004", 14° 29' 5.7192"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čertovy varhany: skála, která ukrývala krále Miroslava