Přejít k hlavnímu obsahu

Eternal Flame Falls v Buffalu: vodopád, za kterým stále hoří, ale nikdo neví proč

Vodopády věčného ohně jsou důkazem toho, že dva rozdílné živly, které se v zásadě vylučují, mohou také pokojně žít vedle sebe. V tomto případě jde o vodu a oheň, tedy o vodopád, za kterým stále hoří a blikající plamen neutichá. Čím to je?

Představme si to asi takhle: v americkém státě New York je město Buffalo a v něm park. Chestnut Ridge Park. Součástí tohoto parku je vodopád, což by samo o sobě mohlo být zajímavé, nikoli však divné. Divné to začíná být ve chvíli, kdy zjistíte, že za padající vodou poblikává světlo, ohnivý plamen.

Dobře, takových míst je na světě víc. Plameny na nich šlehají ze země, protože se v podloží nacházejí plyny, které tenhle prapodivný jev vyvolávají a vytvářejí menší i větší plamínky. Aby k tomu ale mohlo dojít, kromě plynů je zapotřebí také dostatečné teplo. A to je právě ta věc – u Eternal Flame Falls podle vědců takové teplo není, zdejší kameny teploty, které by bylo zapotřebí, nedosahují.

Eternal Flame Falls v Buffalu 2
Příroda nám někdy dokáže pěkně zamotat hlavu.
Zdroj:
Shutterstock

Záhada je na světě, vysvětlení nikoli

Břidlicové zázemí není podle vědců dostatečné horké na to, aby produkovalo zemní plyny, takže podle nich musí ke vzniku plamenů docházet jinak, než jak je to běžné na místech podobného charakteru. Na otázku „jak tedy?“ ale zatím odpovědět nedokázali. A říká se, že oheň tu plápolá už tisíce let, od dob, kdy zemi obývali Indiáni.

Jev, který je na pohled stejný jako ten v Buffalu, ale má logické vysvětlení, se dá spatřit například v Turecku, Indii, na Tchaj-wanu nebo třeba i v německém Sársku a na dalších místech rozesetých po planetě.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

42° 53' 11.2092", -78° 52' 42.1284"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Eternal Flame Falls v Buffalu: vodopád, za kterým stále hoří, ale nikdo neví proč