Přejít k hlavnímu obsahu

Hit posledních let, singltrek, je i pro začátečníky i zkušené cyklisty

Nadšenci do jízdy na horských kolech, zbystřete! Jestli jste ještě neobjevili kouzlo singltreku, je nejvyšší čas se na některý vydat – jen u nás v Česku je jich hned několik a o zahraničí nemluvě. Připravte si tlumiče, jedeme na to!

Milujete lesní cesty a cestičky, které na svých kolech můžete brázdit do úplného vyčerpání, zato však za načerpání neskutečného množství adrenalinu? Nebo se raději pomalu a v klidu svezete a vezmete si k tomu i své děti? Ať tak, či onak, máme pro vás tip, jak obě touhy uspokojit.

Co je singltrek

Singltrek můžeme snadno definovat jako síť udržovaných lesních cyklostezek. Ty jsou úzké a jejich přední charakteristikou je to, že se na nich dá pohybovat pouze jednosměrně (až na výjimky, které slouží pro propojení jednotlivých okruhů a tras).

Na singltreku si obvykle užijí své dospělí i děti, úplní začátečníci, co se horského kola týče, ale i zkušení nadšenci. Stezky jsou totiž různě náročné, okruhy různě dlouhé a závisí i na rychlosti jízdy, kterou zvolíte.

Na nejlehčích stezkách se povozíte, na náročnějších je potřeba ovládat techniku.
Zdroj: Bigstockphoto

Zatímco některé stezky jsou určeny pro celé rodiny a zvládnou je i malé děti, jiné jsou náročnější, a zahrnují více přírodních nerovností. Ty nejtěžší, jak by se mohlo zdát, nenabízejí žádné brutální skoky z umělých překážek, je na nich však třeba trošku ubrat na rychlosti a přidat na obezřetnosti a technice jízdy. Při rychlé jízdě se i nejjednodušší stezka může stát adrenalinovým zážitkem.

Kam se na singltrek v Česku vydat?

První sítí stezek tohoto typu je Singltrek pod Smrkem v Novém Městě pod Smrkem nedaleko Frýdlantu, tedy ve Frýdlantském výběžku na úplném severu Čech, v Jizerských horách. Přes 80 km tras se čtyřmi rozdílnými obtížnostmi navrhl uznávaný velšský designér stezek Dafydd Davis. Specifikem tohoto singltreku je například i to, že jedna jeho část leží na polské straně hranic, kam se dá i z Čech dobře přejet po jedné ze stezek.

Jezdit tady můžete zdarma, jen co zaplatíte parkovné. V Novém Městě pod Smrkem najdete také Singltrek centrum, kde si můžete dát něco dobrého k jídlu, umýt si kolo v cyklomyčce, pořídit mapu stezek nebo cyklooblečení, případně si půjčit pořádné kolo. Nezmínit nemůžeme kemp, kde se můžete ubytovat a strávit tak na singltreku několik pěkných dní. Navíc je přímo v kempu možnost koupání v rybníce.

Další možností jsou Rychlebské stezky v Černé Vodě, kde se jezdci pohybují v krásné přírodě Jeseníků. I tady si zařádí všichni – od hobíků až po ostřílené machry. Není ale radno vydávat se sem s obyčejným horským kolem, což pro singltreky platí obecně. Ideální je celoodpružené kolo, na kterém se budete příjemně houpat.

single tracky
Těmhle jízdám jednoduše propadnete.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud byste raději spíš někam blíž k Praze, zkuste Vysočinu, konkrétně Cyklo Arenu Vysočina v Novém Městě na Moravě. Tady najdete asi 30 km stezek o pěti obtížnostech. Bez zajímavosti není ani to, že kromě pěkných a relativně rovných cestiček pro děti tu najdeme i přírodní stezky pro hendikepované cyklisty na handbiku či pro vozíčkáře, kteří si chtějí užít trochu té přírody. Samozřejmě si tu na své přijdou i ti nejodvážnější jezdci s natrénovanou a vydřenou technikou jízdy.

Za svezením do lyžařských areálů

Spousta českých ski areálů v létě nezahálí a lanovky vás vyvezou na místo, odkud si užijete parádní sjezdy dolů z kopců. Často však jde o náročné a o mnoho nerovností a umělých skoků „vytuněné“ stezky, které jsou vhodnější pro zkušené jezdce až profíky. Najdete je například v Rokytnici nad Jizerou, ve Špindlerově Mlýně, v Mladých Bukách, na Špičáku nebo Lipně na Šumavě, v Koutech nad Desnou nebo ve Velkých Karlovicích. 

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2

 
 

Místo

49° 49' 2.9712", 15° 28' 22.6632"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hit posledních let, singltrek, je i pro začátečníky i zkušené cyklisty