Přejít k hlavnímu obsahu

Kanály, baroko a sýry. Edam se proslavil eidamem

Napadlo vás někdy, jak asi vypadá místo, kde vzniká sýr, na kterém si tak rádi pochutnávají lidé napříč planetou? Tentokrát se spolu podíváme do malého městečka Edam. To má, kromě sýru, také bohatou historii a okouzlující atmosféru.

Kde městečko Edam najdeme?

Městečko Edam tvoří jeden větší správní celek se sousedním Volendamem v severní části Nizozemí. Nachází se na pobřeží Markermeeru, uměle vybudovaného sladkovodního jezera, jež bylo před přehrazením součástí mořského zálivu Zuiderzee. Zpočátku se lidé ve městě věnovali hlavně stavbě lodí pro Amsterdam. V celém světě je ale Edam známý hlavně svým kvalitním tvrdým sýrem, kterému říkáme počeštěně z němčiny eidam.

Edam obývá necelých 8 tisíc osob, celou oblast Edam-Volendam pak asi 28,5 tisíce osob.

U tohoto krámku v Edamu máte hned jasno, co v něm dostanete.
Zdroj: Bigstockphoto

Z Nizozemí odplouvaly lodě naložené tímto druhem sýru už v 16. století a mířily do nejrůznějších koutů světa. Postupem času si proto jiné země začaly vyrábět sýr typu edam, vznikl třeba Edam Cheese nebo Edammer Käse. V průběhu 30. let spatřil světlo světa i eidam, ten vyráběný u nás.

V čem spočívá kouzlu edamu?

Edam, česky eidam, je mírně nasládlý polotuhý sýr. Originál byl vždy jen plnotučný (s obsahem tuku v sušině od 40 do 45 %), dnes už známe i verze odtučněné na 30 a třeba i na 17 %. Jestli ale potom stále chutná jako sýr, to už je otázka na chuťové buňky každého člověka zvlášť. Základem pro tento sýr je pasterované kravské mléko. Edam má jemnou chuť, není příliš slaný a je skoro bez zápachu. Správně má být nažloutlý, příliš světlá barva je znakem nevyzrálosti.

Sýry, sýry, sýry. Jejich milovník si tu bude připadat jako v ráji.
Zdroj: Petra Malá

Během 14. až 18. století si tento sýr získal oblibu hlavně u lidí, kteří se často plavili po moři nebo žili v koloniích. Sýr totiž dlouho vydržel a byl výživově hodnotný. Původně byly velké koule sýra balené do červeného voskového obalu.

Edam – kouzelné městečko se sýrovými trhy

A co městečko, po němž nese světoznámý sýr název? I ono je samo o sobě hodně zajímavé. Typické jsou pro něj především štítové domy či věž Speeltoren pocházející z 2. pol. 16. století. Navštívit můžete i největší třívěžový chrám v Evropě, St. Nicholaaskerk z 15. století. Jeho výrazným prvkem jsou originální malby a tři desítky původních oken. Za pohled stojí i barokní radnice. Městečko samotné má své základy už ve 13. století a je protkáno vodními kanály, které vytvářejí nezaměnitelný ráz místa.

V červenci a srpnu se v Edamu pravidelně konají sýrové trhy, a to už od 16. století, kdy městečko dostalo povolení k jejich pořádání. Během těchto trhů nejen že budete moct ochutnat pravý holandský sýr a pak si třeba i kolo koupit, ale také uvidíte jeho převoz na klasickém vozítku a prodávající, na nichž bude vidět, s jakou láskou se sýrům věnují od počátku až do konce.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

52° 30' 45.4932", 5° 2' 57.0552"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kanály, baroko a sýry. Edam se proslavil eidamem