Přejít k hlavnímu obsahu

Nazí turisté mají potíže s policií. Nesmí se fotit na posvátných místech

Rozmohl se nám na světě takový nešvar. Turisté se fotografují mnohdy i na posvátných místech nazí. Občas za to tvrdě pykají. A možná tím způsobují přírodní katastrofy.

Přivézt si z dovolené co nejoriginálnější fotku je novodobá cestovatelská vášeň. Proto na slavných místech skáčeme do vzduchu, tančíme, držíme eiffelovku mezi prsty, podpíráme šikmou věž… Svlékání je nový trend, který většinou odporuje místním zákonům nebo vyhláškám.

Mezi prvními, kdo začali s touto neobvyklou turistickou úchylkou bojovat, byli lidé střežící nejslavnější peruánskou památku Machu Picchu. Nejdříve vyvěsili cedule zapovídající nahaté focení, ochranka se snažila naháče vyhánět, poté se v okolí památek začalo i zatýkat.

Přečtěte si o naháčích v Peru.

V roce 2014 na to doplatili dva Kanaďané a dva Australané, když je policie zatkla a zabavila jim záznamovou techniku. Později je pustila, ovšem výstraha byla jasná. Pokud se budete fotit nebo natáčet u památek nazí, pobydete hezkých pár hodin v chládku cely předběžného zadržení.

Do problémů se svlečení turisté dostávají u kambodžského chrámu Angkor Vat. Úřad, který místní památky spravuje, letos vydal nařízení, že do chrámů nesmí nikdo s odhalenými koleny a rameny. To není na posvátných místech nic neobvyklého, v Angkor Vatu ovšem jde především o opatření proti naháčům.

Loni v červnu popudila obyvatele Malajsie fotka britských turistů pózujících na vrcholku Kinabalu. Podle domorodců popudili ducha hory a za pozdější zemětřesení prý tak způsobili tito Britové.

 
 

Místo

-13° 9' 47.4228", -72° 32' 41.64"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nazí turisté mají potíže s policií. Nesmí se fotit na posvátných místech