Přejít k hlavnímu obsahu

Nechcete jen polehávat na pláži? Vydejte se za památkami z koloniálních dob

V dnešním článku o Dominikánské republice se podíváme do hlavního města Santo Dominga, které byste při návštěvě této karibské země rozhodně neměli vynechat. Dominikánská metropole oplývá mnoha muzei, galeriemi a památkami z koloniálních dob a její historická část je od roku 1990 zapsaná na seznam UNESCO.

Santo Domingo leží na jižním pobřeží země. Městem prochází hlavní dopravní uzel spojující oblíbenou Punta Canu na východě s letovisky La Romana – Bayahibe a Juan Dolio – Boca Chica. Vydáte-li se směrem na sever, za tři a půl hodiny jízdy dorazíte do Puerto Plata. Zdejší pláže jsou vyhlášené perfektními podmínkami pro vodní sporty jako je kitesurfing, windsurfing a potápění.

Nejstarší památky Ameriky

Santo Domingo založil v roce 1496 Kolumbův bratr Bartoloměj. Město tehdy sloužilo jako reprezentační sídlo španělského královského dvora. Najdete tu první katedrálu Primada de Américas, první univerzitu a nejstarší nemocnici Nového světa.

Jakmile v hlavném městě narazíte na dům s věžičkami a ozdobami kolem oken, jde s největší pravděpodobností o kostel nebo katedrálu. V Santo Domingu jich najdete spoustu.

Koloniální zóna je díky svému historickému bohatství zapsána mezi památky světového dědictví UNESCO. Na náměstí Plaza de España určitě navštivte koloniální palác Alcázar de Colón, kde žil syn Kryštofa Kolumba Diego spolu se svou manželkou Marií de Toledo. Faro de Colón – Kolumbův maják, postavený při příležitosti pětistého výročí objevení Ameriky, vás ohromí svou monumentalitou.

Perla Santo Dominga se jmenuje Alcazar Colón.

V Santo Domingu můžete strávit celé dny prohlížením muzeí a galerií, kterých je tu celkem na tři sta! Za zmínku stojí např. Královské muzeum, Muzeum dominikánského lidu či Přírodovědné muzeum s observatoří, která se jednou za měsíc otevírá veřejnosti. Ve městě najdete také největší botanickou zahradu Karibiku.

Botanická zahrada v Santo Domingu je největší v celém Karibiku.

Ochutnejte místní kuchyni

Procházku koloniálními uličkami můžete zakončit v některé z místních kaváren či restaurací. Ochutnejte sancocho, výbornou polévku ze sedmi druhů mas, banánovou kaši mangú nebo smažené banánové placky tostones, které připomínají chipsy. Vynikající jsou také pokrmy z čerstvě ulovených ryb a mořských plodů. Dobré jídlo zapijte čerstvou ovocnou šťávou z manga, papáji či ananasu. Z alkoholických nápojů můžete vyzkoušet dominikánské pivo
El Presidente, nebo koktejly Coco Loco (rum v kokosu) a Santo Libre (sprite s rumem).

Tak co si dáme?

Jeskyně s indiánskými malbami

Do prehistorie ostrova se přenesete v jeskyních Los Tres Ojos (Tři oči). V jejich útrobách se totiž nacházejí působivá vodní jezírka a na stěnách můžete obdivovat malby indiánského kmene Taíno, který ostrov obýval ještě před příjezdem španělských dobyvatelů. Součástí expozice jsou i výrobky z keramiky, které dokumentují život v předkolumbovských dobách.

Los Tres Ojos.

Plážové lenošení

Za odpočinkem se vydejte do Boca Chicy, která leží jen 30 km východně od Santo Dominga. Zejména o víkendech sem vyrážejí dominikánské rodiny na pikniky a výlety. Pobřeží v Boca Chice chrání korálový útes, a tak sem nedorážejí vlny, voda je mělká a pláž připomíná vyhřívaný bazén s mořskou vodou.

V rytmech merengue

Během roku se v Santo Domingu koná celá řada koncertů a divadelních představení. Na přelomu července a srpna si nenechte ujít Festival merengue a karibských rytmů. Ve veselém karibském duchu se nesou také víkendové oslavy Santo Domingo de Fiesta a únorové karnevaly.

 
 

Místo

18° 28' 52.824", -69° 56' 15.828"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Mgr. Simona Juránková - ACCKA.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nechcete jen polehávat na pláži? Vydejte se za památkami z koloniálních dob