Přejít k hlavnímu obsahu

Paříž: Průvodce a zajímavá místa

Památky, kultura, romantika, zábava. Paříž miluje snad každý, kdo ji navštívil, a kdo ji nenavštívil, ten lituje a sní. Úchvatná metropole Francie láká všechny napříč věkovými i zájmovými kategoriemi. Kdo tu nebyl, neprocestoval Evropu. Víte, jak sem dostat, jak se tu pohybovat a na co se zde zaměřit?

Cestování

Jak dlouho vám bude trvat cesta z Prahy do Paříže? Zjistěte to v následujících řádcích.

Cesta autobusem

Jízda do Paříže vyjde asi na 2 000 Kč pro dospělého, dítě mezi 4 a 11 lety platí asi 1 000 Kč, junioři od 12 do 25 let a senioři 60+ pak 1 890 Kč. Cesta trvá různě podle vybraného spoje, ale v klidu se do Paříže můžete dostat už za necelých 15 hodin.

Hlavní autobusové nádraží 

Hlavní autobusové nádraží se nachází východně od centra města, nedaleko od zastávky metra Gallieni.

Adresa nádraží: Avenue du Général de Gaulle 28, Bagnolet, 93170, Paříž

Jak se dostat do centra: Právě díky tomu, že poblíž nádraží je stanice metra Gallieni, dostanete se do centra Paříže za krásných 30 minut. Přemýšlet o jiných způsobech je docela zbytečné, jen byste se zdržovali.

Cesta autem

Cesta autem do Paříže z Prahy zabere asi 10-12 hodin podle rychlosti jízdy a četnosti a délky přestávek. Nejkratší trasa vede přes Plzeň, Norimberk, Heidelberg, Saarsbrücken a Reims a měří přibližně 1 035 km. Už cestou se můžete zastavit u některých zajímavostí, budete-li mít čas. Zkuste třeba:

  • Zoologickou zahradu v Norimberku, která populární nejen pro Němce, ale i pro zahraniční turisty. Oblíbené je především zdejší delfinárium.
  • Ludwigskirche v Saarsbrückenu, protestantský barokní kostel, jenž tvoří s přilehlým náměstí ojedinělý barokní celek.

Buďte připraveni na to, že německé dálnice jsou sice zadarmo, ale na těch francouzských se platí. Místa, za jejich průjezd budete muset zaplatit, jsou označena slovem „péage“. Zároveň nezapomeňte na to, že jedete-li autem, jste povinni mít v něm alkohol tester.

Centrum parkování

Najít v centru města parkovací místo je mnohdy hodně složité. Parkovat se dá na ulici, ale jen na místech, která nejsou určena pro rezidenty. Také jsou zde rezervována místa pro tělesně postižené a parkování přes čáru nebo na místě určené pro zásobování se vám může prodražit.

Parkování na ulici je od pondělí do soboty přes den zpoplatněno, ale s mincemi neuspějete, musíte si v nejbližší trafice pořídit Paris Carte za 10 nebo 30 Eur. Hodina parkování pak stojí rozdílně podle lokality od jednoho do tří Eur za hodinu.

K dispozici je velké množství podzemních parkovišť, ale i v nich musíte mít na volné místo štěstí. V centru je takové parkování docela drahé, stojí kolem 2,5 Eur na hodinu nebo kolem 20 Eur na celý den, dál od centra se ceny pohybují kolem 10-15 Eur za den. Ideální je proto nechat auto na periferii města poblíž stanice metra nebo jiného prostředku hromadné dopravy a jím se pak vydat k památkám a zajímavostem.

Cesta letadlem

Letět do Paříže je ten nejpohodlnější a nejrychlejší způsob, jak vzdálenost překonat. Let trvá něco přes 1,5 hodiny a za zpáteční letenku zaplatíte kolem 1 300 Kč. Lety jsou přímé.

Letiště

V Paříži je hned několik letišť, podívejme se na ně.

Letiště Charlese de Gaulla: nejznámější pařížské letiště (často označované zkratkou CDG). Toto letiště se nachází asi 25 km od centra města, právě do centra se dostanete buď městským autobusem Roissy Bus, autobusem Air France Bus nebo vlakem B3.

Letiště Orly: toto letiště se nachází 14 km jižně od Paříže. Do centra se dostanete autobusem Air France Bus, levnější je však městský autobus (např. 183). Letiště se označuje zkratkou ORY.

Letiště Beauvais: asi 85 km severně od Paříže je letiště Beauvais, kde přistávají spíše nízkonákladové aerolinky. Z letiště jezdí do centra Paříže přímý autobus, cesta trvá asi 1 hodinu a 15 minut.

Cesta vlakem

Cesta vlakem je obvykle ještě o něco delší než autobusem, zpravidla trvá 13-19 hodin podle zvoleného dopravce. Nejjednodušším způsobem, jak se sem vlakem dostat, je vybrat si trasu s přestupem v Berlíně, Mnichově a Karlsruhe nebo v Mannheimu. Jednosměrná jízdenka vyjde asi na 1 800 Kč.

Hlavní vlakové nádraží

Hlavní vlakové nádraží se nazývá Gare de Paris-Nord (Severní nádraží) a nachází jen kousek od hlavního autobusového nádraží. Jak se z něj dostat z centra, najdete v oddíle Cesta autobusem.

Ubytování

V Paříži není o možnost ubytování nouze. Stačí se porozhlédnout po tom, co opravdu chcete – hotel, apartmán, hostel nebo něco úplně jiného? Máme pro vás tipy na tři hotely, tři hostely a tři kempy. Stačí si vybrat.

Hotely

Hotel Richard (2*)

Nízkorozpočtový hotel, který nenáročné cestovatele uspokojí. To je Hotel Richard stojící jen 200 m od stanice metra Voltaire. Ubytujete se tu už za 784 Kč za osobu za noc. K dispozici je tu parkoviště, připojení k wifi a nekuřácké pokoje i společné prostory. Ubytování je možné v 7 pokojích, které se liší svou kapacitou. Domluvíte se zde francouzsky, španělsky a anglicky. Pozor, nejsou tu povolena domácí zvířata. I tak ale Hotel Richard odpovídá našemu „za málo peněz hodně muziky“.

Goldhotel (3*)

Tříhvězdičkový a velmi příjemný Goldhotel je pařížskou zlatou střední cestou. Nachází se nedaleko známé baziliky Sacré Couer, stojí takřka naproti kabaretu Moulin Rouge a k nejbližšímu metru (Blanche) je to odsud jen 100 m. Ubytujete se zde už za 1 324 Kč za osobu za noc, připlatit si můžete i snídani, kterou vám dodají až na pokoj. K dispozici je 24hodinová služba recepce, wifi, trezor, úschovna zavazadel i výtah a další. Domluvíte se zde francouzsky, anglicky, arabsky a polsky. Interiér hotelu je příjemně jednoduchý, hotel sám poskytuje pro všechny turisty perfektní zázemí.

Molitor Paris – Mgallery (5*)

Pokud hledáte něco extra, ale desetitisíce za noc utrácet nechcete, zamiřte třeba do tohoto hotelu. Stojí 15 minut chůze od dostihového závodiště Longchamp a 4 km od Eiffelovy věže. K autobusové zastávce je to jen pár kroků. Ubytování stojí od 7 840 Kč za osobu za noc a k dispozici máte nejen luxusně vybavené pokoje, ale také wellness, bar, business centrum, restauraci běžnou i jednu na střeše s výhledem na město a další perličky. Dobrou zprávou pro spoustu cestovatelů bude, že jsou zde vítána i domácí zvířata.

Hostely

Jacobs Inn Hostel

Tento hojně vyhledávaný hostel stojí asi 5 minut chůze od nádraží Gare du Nord a naproti stanici metra Barbes Rochechouart. Ubytovat se tu dá už za 460 Kč i se snídaní, v pětilůžkovém pokoji se sdílenou koupelnou. K dispozici jsou zde nápojové automaty, dovoz potravin, 24hodinová služba recepce, za poplatek i parkování. Domluvíte se zde francouzsky, anglicky, španělsky a arabsky. Poloha hostelu je perfektní – například k Louvru jsou to jen necelé 3 km.

Generator Paris

Od 700 Kč za osobu za noc se ubytujete v hostelu Generator Paris v 10. pařížském obvodu, nedaleko stanice metra Colonel Fabien. Pokoje jsou moderní a některé mají vlastní terasu. Součástí hostelu je lounge s hernou i vlastní kavárnička. Každé ráno si tu můžete vychutnat snídani, než se vydáte do města za poznáváním památek. Ve všech prostorách je k dispozici wifi a domluvíte se zde francouzsky, anglicky, španělsky, italsky, německy a portugalsky.

Oops! Design Hostel – Latin Quarter

Tento velmi netradiční hostel se nachází v 13. pařížském okrsku, jen 5 minut chůze od Italského náměstí a asi 2,2 km od katedrály Notre Dame. Ubytování tu najdete už za 973 Kč za osobu za noc, v ceně je i snídaně. Zdarma se tu připojíte k wifi, k dispozici je knihovna, 24hodinová služba recepce, automaty na nápoje a jídlo, nekuřácké prostory a další. Domluvíte se tu sedmi jazyky a zdejší barevné pokoje si určitě zamilujete.

Kempy

Indigo Paris

Pokud hledáte ubytování, v němž budete ve spojení s přírodou, může se vám hodit informace o pravděpodobně jediném kempu v Paříži. Kemp Indigo Paris nabízí možnost přenocovat ve stanu, chatce nebo bungalovu, dokonce sem smíte i se psy. K dispozici je wifi, bufet, potraviny a připojení k elektřině. Skvělá je i poloha na břehu Seiny.

Pohyb po městě

Hromadná doprava

Po Paříži je nejvýhodnější pohybovat se metrem se 14 linkami, protože ty nejzajímavější atrakce jsou vždy nedaleko stanice a vy nemusíte pátrat po dalších způsobech dopravy. Dalším způsobem je pochopitelně autobus, tramvaj nebo vlak.

Základní lístek na MHD je Ticket+ a stojí 1,9 Eur. Seženete ho na každé stanici metra v automatu nebo u kabinky s obsluhou. V noci je metro nahrazeno autobusy Noctilien. Při koupi lístku si hlídejte zóny. Další možností je Carnet, což je sada 10 lístků Ticket+ za výhodnější cenu.

Speciálně pro turisty existují lístky Paris Visite. Tuto jízdenku si můžete zakoupit i na několik dní a do několika pásem. Většinu památek najdete v pásmech 1-3, takže si s největší pravděpodobností vystačíte s levnější jízdenkou, například jednodenní za 11,65 Eur až pětidenní za 37,25 Eur.

Další možností je Ticket Mobilis, denní neomezená jízdenka, s níž můžete využít všechny typy prostředků hromadné dopravy kromě RER (příměstské železnice).

Pozor, pokuta za jízdu načerno se pohybuje kolem 45 Eur!

Mapa metra

Stáhněte si mapu pařížského metra!

Taxi

Pařížské taxi poznáte podle standardní cedule s nápisem na střeše. Bílé světlo na střeše říká, že je vůz volný, oranžové světlo, že právě veze zákazníka.

Minimální cena za cestu je 5,6 Eur + 1 Euro za každé zavazadlo s hmotností nad 5 kg. Za čtvrtého pasažéra je běžný příplatek 3 Eura. Slušností je zaokrouhlit cenu a nechat tak řidiči spropitné, byť třeba jen 20 centů.

Zpravidla se platí 0,82 Eur za km, a to od 10.00 do 17.00 hod. Od pondělí do pátku od 17.00 do 10.00 hod., v sobotu a v neděli v 17.00-24.00 hod se pak cena pohybuje kolem 1,1 Eur za km.

Zapůjčení kola

Docela dobrým způsobem, jak procestovat Paříž levně, ale nenechat někde za sebou zničené boty, je půjčení kola a pohyb na něm. Po celém městě najdete stojany s více než 20 tisíci kol, která jsou k mání. Kolo můžete vrátit i jinde, než jste si ho půjčili, což je skvělé.

Když vrátíte kolo do 30 minut od půjčení, nemusíte nic platit. Druhá půlhodina stojí kolem Eura, tři hodiny stojí 2 Eura, každá další půlhodina pak stojí 4 Eura. Prohlédnete si památky i město z jiné perspektivy a nebudete muset investovat do hromadné dopravy.

U stojanů se platí kreditní kartou a musíte počítat se stržením 150 Eur jako kauce za kolo. Částka se znovu uvolní a vrátí se vám, jakmile kolo vrátíte.

Zapůjčení auta

Ne že by to byla úplně ta nejlepší možnost, jak se po Paříži pohybovat, ale budiž. Fungují zde i půjčovny aut a malé autíčko si můžete půjčit třeba už za 835 Kč na den. Střední auto vás bude stát asi 1 500 Kč na den, velké i 2 000 Kč na den. Dobrá volba je to v případě, že se chcete podívat někam za město a z nějakého důvodu odmítáte jet vlakem nebo autobusem.

Co vidět a navštívit

Paříž obdivují lidé po celém světě, a to pro ohromné množství nádherných míst, zákoutí i notoricky známých památek. Některá místa by vám tu skutečně neměla uniknout. A rozhodně nejde jen o Eiffelovu věž.

Mapa centra

 

V Paříži je jednoduché se ztratit. Nezapomeňte se vybavit mapou - a nejen zjednodušenou.

Co navštívit zadarmo

Dost možná se vám bude hodit informace, že do většiny památek a muzeí v Paříži mají zdarma vstup osoby do 26 let ze zemí EU – obvykle stačí předložit občanský průkaz, jistější je ale pas nebo studentský průkaz ISIC. Pokud tedy patříte k této věkové skupině, můžete bez placení navštívit třeba Louvre, katedrálu Notre Dame, Picassovo muzeum a další.

Další dobrou informací je to, že s pořízením karty Museum Pass můžete navštívit 60 muzeí a jejich stálých expozic bez placení.

Bazilika Sacré Coeur

Za vstup do této světoznámé baziliky nemusíte zaplatit vůbec nic. Bazilika Nejsvětějšího srdce Ježíšova na kopci Montmartre je jednou z nejvyhledávanějších zajímavostí v celém městě a díky své poloze je jedním z nejviditelnějších zdejších monumentů. Ačkoli byl základní stavební kámen položen už v roce 1875, ale samotný základ stál dlouho ladem a stavba byla dokončena až po 1. světové válce. Vydejte se poznat nádherné poutní místo s překrásným interiérem vždy od 6.00 do 22.30 hod.

Katedrála Notre Dame

I do katedrály Panny Marie na ostrově Ila de la Cité na Seině se dostanete bez vynaloženích jakýchkoli finančních prostředků. Pokud se však chcete dostat speciálně do archeologické krypty, připravte si 5 Eur, případně další 3 Eura za vstup do věže.

Gotickou katedrálu Notre Dame byste si v Paříži neměli nechat ujít, neboť jde o naprosto úchvatný zážitek. Její stavba probíhala od 12. do 14. století a je považována za poklad středověké architektury v rámci celé Evropy. Podívat se sem můžete ve všední dny od 8.00 do 18.45 hod., o víkendech od 8.00 do 19.15 hod.

Obchodní dům Printemps

Chcete si užít pohled na Paříž jako z Eiffelovky, ale ještě na ni nedozrál čas? Místní se chodí kochat pohledem na město na střechu tohoto obchodního domu, kde se nachází příjemná kavárna. K posezení jsou tu lavičky a pro pořádný rozhled dalekohledy. A zdarma.

Muzea

Louvre

Samozřejmě, co se muzeí týče, každý, kdo se v Paříži ocitne, musí navštívit Louvre. Za pohled stojí už venkovní stavby Palais du Louvre, a interiér nezklame ani ty, kteří jinak umění příliš nevyhledávají. Muzeum patří k těm největším na celém světě, má 7 oddělení a naprosto nezaměnitelný symbol – skleněnou pyramidu u hlavního vchodu. Otevřeno je od 9.00 do 18.00 hod., ve středu a v pátek od 9.00 do 21.45 hod. a pozor, v úterý je zavřeno. První neděli v měsíci je vstup zdarma, ten ostatně mají stále občané EU do 26 let. Základní vstupné je 12 Eur. Pro více informací se podívejte na web muzea.

 

Louvre? Ten musíte vidět. Kdyby ne zevnitř, tak aspoň zvenčí.
Zdroj: bigstockphoto.com

Musée d’Orsay

Hned na dohled od muzea Louvre stojí další muzeum – Musée d’Orsay. Nachází se v budově bývalého nádraží, zajímavé je, že v roce 1900 se zde konala Světová výstava. Jako muzeum však budova slouží až od roku 1986. V interiéru jsou v upomínku na původní účel budovy umístěny nádražní hodiny a u vchodu do muzea je možno spatřit 6 bronzových soch, které symbolizují světadíly. V muzeu najdete především francouzské umění z let 1848-1914.

Otevřeno je od 9.30 do 18.00 hod., ve čtvrtek od 9.30 do 21.45 hod. V pondělí je zavřeno. Návštěvníci do 18 let a všichni občané EU do 26 let mají vstup zdarma. Základní vstupné činí 11 Eur. Více informací zjistěte na webu muzea.

Musée Rodin

Rodinovo muzeum založené v roce 1919 představuje život a dílo francouzského umělce Augusta Rodina a jeho žačky Camille Claudelové. Zajímavé je na něm to, že sídlí na dvou místech – v Hotelu Biron v 7. pařížském obvodu a ve městě Meudon. Itinerář čítá přes 6 600 soch, 8 000 výkresů, dalších 8 000 fotografií a tisíce jiných uměleckých předmětů. Rodinovo muzeum ročně navštíví úžasných 700 tisíc lidí, což z něj činí jedno z nejvyhledávanějších muzeí v celé Francii.

Otevřeno je vždy od 10.00 do 17.45 hod. vyjma pondělí, kdy je zavřeno. Vstup mají osoby mladší 18 let a občané EU do 26 let zdarma. Základní vstupné je 9 Eur. Pro více informací prozkoumejte oficiální web muzea.

Musée National du Moyen Age

Středověk se vší parádou zase můžete obdivovat v muzeu středověku. Najdete v něm dobové šperky, umění a řemesla. Muzeum stojí na místě starých římských lázní, část se jich dokonce dochovala a jsou součástí expozice. Zřejmě hlavním lákadlem je cyklus gobelínů Dáma a jednorožec.

Otevřeno je vždy od 9.15 do 17.45 hod., vyjma úterků. Každou první neděli v měsíci je vstup zdarma, ten platí pro všechny osoby mladší 18 let a pro všechny občany EU mladší 26 let. Základní vstupné je 8,5 Eur. Více informací najdete na oficiálním webu muzea.

Musée Picasso

Picassovo muzeum je přirozeně zasvěceno dílu Pabla Picassa. Založeno bylo v roce 1985 a před několika lety prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Jde o muzeum s největší sbírkou děl tohoto autora a představuje všechna jeho období. Je zde více než 250 obrazů, 160 plastik, koláže, keramiky, kresby a další díla.

Otevřeno je od úterý do pátku od 10.30 do 18.00 hod., v sobotu a neděli od 9.30 do 18.00 hod., v pondělí je zavřeno. Vstupné činí 12,5 Eur, zdarma sem mohou zajít osoby mladší 18 let a další vybraní.

Katedrály a kostely

Bazilika Sacré Couer, katedrála Notre Dame – viz oddíl Co navštívit zadarmo.

Sainte Chapelle

Významnou pařížskou církevní stavbou je mimo jiné Sainte Chapelle neboli Svatá kaple. Jde o gotickou kapli ze 40. let 13. století stojící v komplexu Justičního paláce. Původně měla stavba sloužit pro uchování vzácných relikvií. O krásu kaple se s největší pravděpodobností zasloužil architekt Pierre de Montreuil. K obdivovaným prvkům patří mramorová balustráda, 75 metrů vysoká věž, pilíře se sochami apoštolů a další.

Od 2. ledna do 31. března je otevřeno denně od 9.00 do 17.00 hod., stejně tak v listopadu a prosinci. Od dubna do konce října od 9.30 do 18.00 hod. Vstupné činí 10 Eur, snížené vstupné 8 Eur. Kapli mohu zdarma navštívit osoby mladší 18 let a občané EU mladší 25 let.

Americká katedrála v Paříži

Tato katedrála nese rovněž název Katedrála Nejsvětější trojice a nachází se v 8. pařížském obvodu. Jejím posláním je sdružovat americké církve v Evropě a od 90. let je chápána také jako historická památka z 19. století. Novogotická stavba vás ohromí 42 vitrážemi i dostavovanými částmi – hned v prvních letech 20. století přibyla věžička od syna původního architekta, o několik let později vznikl presbytář a poté i pomník americkým vojákům, kteří zahynuli během 1. světové války. Tento kostel je zkrátka takovou malou Amerikou v Paříži.

Kostel sv. Augustina

Dokonalá ukázka spojení románského a byzantského slohu, kostel sv. Augustina, najdete na náměstí Place Saint-Augustin. K její stavbě došlo ve 2. pol. 19. století a od 70. let 20. století je chráněna jako historická památka. Pro turisty je kostel přitažlivý svou neobvyklou konstrukcí – dlouhý je 100 metrů a kupole dosahuje výšky 80 metrů. Navíc nejde o pravidelný tvar – jižní část kostela je užší, chór je rozsáhlý a jsou k němu připojeny kaple.

Zoo

Až si budete chtít v Paříži odpočinout od ruchu velkoměsta, zamiřte do Parc Zoologique de Paris, tedy do zoologické zahrady. První malá zahrada tu fungovala už v roce 1931, ale k otevření zoo takové, jak ji známe, došlo o tři roky později. Bez zajímavostí není fakt, že byla vybudována po vzoru zoo v německém Hamburku. Lidé sem rádi chodí obdivovat velké savce (žirafy nebo slony) a jiná zvířata.

Mezi lety 2008 a 2014 prošla zahrada rozsáhlou rekonstrukcí. Navštívit ji můžete od května do konce srpna denně od 9.30 do 20.30 hod., od září do konce října od 10.00 do 18.00 hod. ve všední dny a od 9.30 do 19.30 hod. o víkendech, od konce října až do května pak můžete do zoo zavítat od samého rána do 17.00 hod. Vstupné pro dospělé činí 22 Eur, pro mládež (12-25 let) 16,5 Eur a pro děti (3-11 let) 14 Eur. Více informací najdete na oficiálním webu zoo.

Pláže

Pokud Paříž navštívíte v teplejších dnech v roce, můžete se příjemně osvěžit na nábřeží Seiny, kde od roku 2002 funguje umělá písčitá pláž Paris Plages. Od roku 2006 se druhá umělá pláž nachází i na druhém břehu řeky u Francouzské národní knihovny.

Paris Plages se nachází na náplavce u rychlostní silnice Voie George Pompidou, kde však přes léto auta nejezdí a je zde 3,5 kilometru dlouhá pěší zóna. Najdete ji přímo mezi mosty Pont au Change a Pont de Sully.

Zahrady

Pro pořádání pikniků nebo pro odpočinek jsou zase ideální zahrady a parky. A že je jich v Paříži požehnaně.

Tuilerijské zahrady

Jardin des Tuileries nebo Tuilerijské zahrady tvoří nádherný park v barokním stylu už od roku 1666. Záměrem bylo vybudovat „předzahradu“ k Louvru. Kromě skvostných míst, kde si můžete odpočinout ve spojení s přírodou, se k parku váže i fakt, že odsud poprvé vzlétl balón s lidmi – v roce 1793.

Zahrady jsou velké 28 hektarů a jsou jedněmi z prvních, které byly přístupné veřejnosti. V centrální aleji jsou dominantní zastřihnuté kaštany, v parku je také velmi zajímavých 18 ženských soch. Součástí zahrad jsou i dvě muzea.

Lucemburské zahrady

Jardin de Luxembourg neboli Lucemburské zahrady se nacházejí nedaleko Sorbonny a jsou jen o 3 hektary menší než předchozí zmíněné. I přesto jsou však těmi nejoblíbenějšími v celém městě. Park zde vznikl už v 17. století a dodnes nese italského a renesančního ducha. Kromě zeleně a nádherných barevných květin zde najdeme i přírodní bazén se širokými terasami, funguje zde loutkové divadlo, kolotoč a houpačky. Milují to tu dospělí i děti. Potkat tu můžete i francouzské senátory, kteří sem rádi chodí odpočívat – nemají to totiž z Lucemburského paláce, sídla senátu, daleko.

 

Lucemburské zahrady mají v oblibě i místní - dá se tu příjemně odpočívat.
Zdroj: bigstockphoto.com

Bois de Boulogne

Nádherný, obrovský a populární lesopark zvaný Boloňský lesík se rozkládá na 840 hektarech v západní části Paříže a rádi se sem vydávají obyvatelé všech částí města. Lesopark byl vytvořen podle vzoru londýnského Hyde Parku. Jsou v něm dvě hlavní jezera propojená umělými vodopády. Kromě nich jsou tu krásné aleje, borovicový háj, dubové lesíky a pěšinky, po nichž je radost se projít.

Trhy

Pokud milujete trhy, v Paříži nepřijdete zkrátka. Tato tři místa si nenechte ujít.

Marché aux fleurs et aux oiseaux

Na tomto trhu můžete během týdne spatřit a pořídit neskutečné množství květin nespočtu druhů. O víkendu tu zase najdete ptactvo. I když zrovna netoužíte po opeřeném příteli, je skvělé zažít atmosféru a zpět pro nás obvyklých, ale i exotických ptáků. Zažít to můžete od pondělí do soboty vždy od 8.00 do 19.00 hod. Trh najdete na náměstí Place Louis-Lépine přímo v centru Paříže.

Marché aux puces de Saint Ouen

Na největší „blešák“ v Evropě zamiřte do Saint Ouen. Čekat tu na vás tisícovka prodejců oblečení a asi 2 500 těch se starožitnostmi. Přijít tu můžete k hotovým pokladům – ke starému nábytku, obrazům, dekoracím a dalším kouskům. Trhy navštíví 11 miliónů lidí ročně, nejmenší nával je tu v pondělí, kdy trhy fungují od 11.00 do 17.00 hod. Dále je otevřeno v sobotu od 9.00 do 18.00 hod. a v neděli od 10.00 do 18.00 hod. A naše rada na závěr? Smlouvejte!

Bio trh na bulváru Raspail

Pokud zatoužíte po ovoci a zelenině, rybách, mořských plodech, masu a uzeninách a dalších lahůdkách, neváhejte se vydat na bio trh, kam chodí nakupovat nejedna kulinářská hvězda. Trh funguje už přes sto let a najdete ho nedaleko Lucemburských zahrad. Funguje vždy v neděli od 7.00 do 14.00 hod., ale navštívit ho můžete i úterý a v pátek, kdy však nejsou všechny nabízené potraviny bio.

Univerzity

Původní pařížská univerzita, jedna z nejstarších univerzit v Evropě, vznikla už ve středověku a funguje dodnes, i když v docela odlišném uspořádání. Dnes má podobu 13 samostatných univerzit, některé se nachází dokonce až za hranicí města, jiné stojí na původních místech v Latinské čtvrti.

Sorbonna

Sorbonnu nemůžeme nezmínit. Úžasná je jak podoba monumentálního komplexu, tak i to, že univerzita funguje už od 12. století. Ve 13. století zde studovalo asi 15 tisíc studentů, dnes se číslo pohybuje kolem 70 tisíc. Mezi známé studenty patřil například Tomáš Akvinský, Karel IV., Honoré de Balzac, Marie Curie a další velikáni.

Festivaly

Festivalů se v Paříži během celého roku koná neuvěřitelné množství.

Shakespearův zahradní festival

Tento festival se koná od května do září pod širým nebem v Boulogneském lesíku. Zhlédnout tu můžete divadelní hry ve francouzštině i angličtině, ale i kdybyste nerozuměli, jde o naprosto úžasný zážitek. Stačí sledovat nadšené herce.

Podzimní pařížský festival

Tento festival probíhá od poloviny září do konce roku a spojuje hudbu, tanec a divadlo. Pro milovníky umění je přímo stvořený.

Pařížský autosalón

Každý druhý rok se v říjnu koná známý Pařížský autosalón, kde se najdou všichni fanoušci aut. Představovány jsou nejžhavější novinky, které nenechají nikoho chladným.

Kam s dětmi

Chystáte se do Paříže s dětmi? V tom případě byste měli do svého plánu zahrnout i nějakou tu atrakci speciálně pro ně.

Disneyland

Disneyland v 99 % nezklame. Funguje zde už od roku 1992 a jeho obliba neutichá. Vzhledem k velkému počtu atrakcí doporučují odborníci vyhradit si pro tenhle park aspoň dva dny. K noclehu můžete využít třeba i hotely, které jsou součástí areálu. A co vás čeká? Pět tematických parků plných adrenalinových zážitků, drah a atrakcí dělených podle věku účastníků. Při pohybu mezi atrakcemi se také zajisté potkáte se známými Disney postavičkami v nadlidské podobě, konají se zde i průvody a připravená představení.

Disneyland můžete navštívit od pondělí do pátku od 10.00 do 19.00, v sobotu od 10.00 do 22.00 hod. a v neděli od 10.00 do 21.00 hod. Dospělý za vstup zaplatí 34 Eur, děti 29 Eur. Zakoupit si můžete i dvou nebo třídenní lístek, kterým pár Eur ušetříte.

Park Asterix

Hodně bláznivý tematický park, v němž hraje hlavní roli známá postavička Asterixe a Obelixe, nadchne děti i dospělé. Jde o jeden z nejoblíbenější zábavních parků v Evropě a nachází se nedaleko Disneylandu, ve městě Playilly.

Areál je rozdělený na 6 parků s nejrůznějšími atrakcemi. Nahlédnete například do Egypta, zažijete cestu časem, navštívíte Římskou říši a užijete si i další místa. Vstupné pro dospělé je 47 Eur, pro děti (3-11 let) 39 Eur. Ještě je nutno připočíst 10 Eur za parkování. Užít si zde můžete zábavu od 1. dubna do 5. listopadu vždy od 10.00 do 18.00 hod.

La Mer de Sable

Moře písku, to je další zábavní park, za jehož návštěvu vám vaše děti poděkují. Užijí si zde spoustu atrakcí a zábavy, ale získají z toho i nějaké to poučení. Kromě kolotočů, horské dráhy a další atrakcí je zde například i možnost nahlédnout na malou farmu nebo na divoký západ. Co se týče, existuje spousta možností – koupit si lístek na den, permanentku i lístek na konkrétní datum, což je pravděpodobně nejvýhodnější (19,5 Eur za dospělého i za dítě). Vydat se sem můžete od 1. dubna do konce srpna každý den, dále pak v září a říjnu o víkendech a vybraných dnech.

Zajímavá místa v okolí

I v okolí Paříže je spousta krásných a zajímavých míst, která stojí za návštěvu.

Fontainebleau

V jihovýchodní části metropolitní oblasti Paříže můžete objevit kouzelné městečko Fontainebleau, které se díky svým krásným lesům stává častým víkendovým útočištěm Pařížanů a které se do povědomí cestovatelů zapsalo i nádherným stejnojmenným zámkem. Jde o jeden z nejrozlehlejších francouzských zámků vůbec. Jeho původ se datuje do 12. století, dnešní podobu ale získal o čtyři staletí později díky tehdejším nejlepším italským architektům. Od roku 1981 je zámek i přilehlý park pod ochranou UNESCO. Zvenčí sice vypadá hodně střídmě, ale jeho interiéry jsou velmi honosné a okouzlující.

Otevřeno je od dubna do září od 9.30 do 18.00 hod., od října do března od 9.30 do 17.00 hod. Každé úterý, 1. 1., 1. 5. a 25. 12. je zavřeno.

Étampes

Pokud máte rádi prohlídky kostelů a jejich atmosféru, určitě zavítejte do Étampes, které je od Paříže vzdáleno asi 50 km. Najdete zde kostely Saint-Martin, Saint-Bastile a další. K zajímavostem tohoto města patří i věž Guinette a několik domů.

Melun

Asi 40 km jihovýchodně od Paříže leží na břehu Seiny město Melun s několika zajímavými pamětihodnostmi. Mezi ty patří například botanická zahrada fungující už od 18. století, městské muzeum nebo kostel Notre-Dame de Melun z 11. století a další.

Zámky a zahrady

Versailles

Kdo by neznal zámek ve Versailles alespoň z doslechu? V 11. století na tomto místě stával hrad, později šlo o sídlo francouzských králů. Zámek je typický svým tvarem písmene U a rozdělením na čtyři části – Jižní křídlo, Severní křídlo, Opera a Královské nádvoří. Bez zajímavosti nezůstává 79 metrů dlouhý Zrcadlový sál.

 

Kouzlo a krása Versailles by vám neměla zůstat utajena.
Zdroj: bigstockphoto.com

Podívat se sem můžete vždy od 9.00 do 17.00 hod. kromě pondělí. Vstupné činí 13,5 Eur, ale odpoledne můžete získat slevu.

Chantilly

Město Chantilly leží obklopené lesy asi 45 kilometrů na sever od Paříže. Dnešní zámek byl původně kamennou pevností. Dnes zde můžete navštívit rozsáhlý park, stáje nebo nejrůznější sbírky umístěné přímo v zámku. Součástí zámku je také knihovna, jedna z nejbohatších francouzských obrazáren a spatříte tu i další skvosty.

Na zámek můžete zavítat každý den kromě úterý, vždy od 10.30 do 17.00 hod., od 25. 3 do 1. 11. pak vždy od 10.00 do 18.00 hod., a to každý den v týdnu.

Pierrefonds

Pokud vám nečiní problém udělat si vyjížďku z Paříže a vydat se za krásou a poznáním asi 100 km, vydejte se na hrad Pierrefonds, jehož původ sahá do středověku, ale obdivujeme ho dodnes. Svou současnou podobu získal až během 20. století, na jeho kouzlu to však nic nemění. Kromě hradu samotného si můžete prohlédnout i zdejší uměleckou galerii.

Podívat se sem můžete od 2. 1. do 30. 4. denně od 10.00 do 17.30 hod., od 2. 5. do 4. 9. od 9.30 do 18.00 hod. a od 5. 9. do 31. 12. od 10.00 do 17.30 hod. Vstupné činí 8 Eur, zlevněné vstupné 6,5 Eura, zdarma mohou na prohlídku osoby mladší 18 let a občané EU mladší 25 let.

Noční život

V každém velkoměstě to žije ve dne i v noci. A do těchto podniků, divadel a jiných msít by byla škoda nevyrazit!

Divadlo

Theatre de l’Odéon

Toto divadlo funguje už od 18. století a je jedním ze šesti francouzských národních divadel. Nachází se v nádherné klasicistní budově a pojme až 800 diváků. Ve foyer je dokonce i muzeum věnující se divadlu a knihovna, jež se rovněž specializuje na literaturu o divadle.

Theatre des Champs-Élysées

Divadlo a koncertní sál na Champs-Élysées slouží svému účelu od roku 1913 a vystavěno bylo ve stylu art deco. Zajímavé je, že dnes je jeho vlastníkem bankovní instituce. Divadlo má tři scény, přičemž ta největší s kapacitou 1905 míst, je určena pro koncerty a operní představení.

Comédie Francaise

Toto divadlo je jediným z francouzských národních divadel, které se pyšní stálým souborem. Comédie Francaise byla založena už v roce 1680. Z nejoblíbenějších autorů, kteří zde stále frčí, můžeme jmenovat Moliéra, Jeana Racina a dalších velikánů dramatu.

Jazz, blues a DJ

Cave du 38 Riv

Hudba, ba co víc – dobrá jazzová hudba, nejrůznější hudebníci ovládající rozmanité nástroje. K tomu příjemná atmosféra klubu, jehož interiér je zděný a připomíná doby dávno minulé, a dobrá káva nebo lahodné drinky. Přesně to vás čeká v Cave du 38 Riv, tak do něj neváhejte zajít!

Bar la Planete Mars

Jestli je vaším šálkem čaje spíš blues, neošiďte se o večer strávený v tomto baru s dokonale příjemnou atmosférou, v níž stoprocentně zapomenete na starosti všedního dne. Kromě úžasné hudby můžete obdivovat i umění zdejších barmanů, kteří si dávají sakra záležet na tom, aby vám chutnalo.

Badaboum

Z tanečních klubů, kde vládnou DJové, nemůžeme nezmínit Badaboum. Tady můžete v klidu posedět za poslechu moderní hudby, vychutnat si dobré pití a taky si pořádně zatančit. Pokud nevíte, co s načatým večerem, rozhodně zamiřte právě sem.

Opera a vážná hudba

Palais Garniér

Jste-li opravdovými fajnšmekry, co se umění a konkrétně hudby týče, vydejte se na některé z představeních uváděných v tomto divadle. Nadchne vás nejen herecký a pěvecký výkon přítomných umělců, ale i samotná budova zvenčí i zevnitř. Podívat se můžete i jen na ni samotnou po zaplacení vstupného 11 Eur.

Opera Bastille

Moderní budova, moderní interiér, pohodlné sezení a naprosto profesionální výkony všech umělců, kterým sem dovolí vstoupit. Zajděte sem na operu nebo na balet a užijte si fantastické okamžiky!

Romantic Opera

A nezklame vás ani Romantic Opera. Pokochejte se už exteriérem, poté věnujte pozornost umělcům a jejich výkonům. Zažít umění v Paříži je opravdu nezapomenutelným zážitkem.

Bary

Bam Karaoke Box Richer

Super zábava, pestrá nabídka drinků a možnost karaoke je to to, co dělá z tohoto baru jeden z nejoblíbenějších v celé Paříži. Vždy je tu živo a vždy se tu dobře pobavíte. Podnik hraje všemi barvami, což skvěle utváří příjemnou atmosféru. I kdybyste náhodou nechtěli zpívat, přijďte si poslechnout jiné nadšence!

Le Bar du Bristol

Chcete-li zažít vznešenou atmosféru v honosném interiéru, nevynechte při návštěvě Paříže krátkodobý pobyt v tomto baru. K oblíbenosti přispívá velmi milý personál, jejich umění míchat nejrůznější lahodné drinky, pohodlné sezení a vkusně vybraná hudba. Vy si ho můžete užít na své cestě Paříží, Pařížané si sem zajdou rádi odpočinout po náročném pracovním dni. 

Bar 8 at Mandarin Oriental

Jídlo, ale nepředstavitelně chutné drinky a skvělá atmosféra oázy klidu uprostřed velkoměsta, to je Bar 8 at Mandarin Oriental. Posedět můžete uvnitř i venku, a to i když je chladněji – díky topení. Sem prostě musíte zajít, pokud se nechcete ošidit o skvělý zážitek!

Jídlo

Bez jídla to nejde ani v Paříži. Víte, kde ve Francii levně a dobře nakupovat potraviny a kam konkrétně v Paříži zajít na dobrý oběd nebo skvělou večeři?

Kde nakupovat

Nejlevnější variantou stravování je nákup potravin v supermarketu a následné vaření po svém. Ve Francii je k takovým nákupům ideální řetězec Lidl a Carrefour. Výhodné ceny najdete na některých trzích.

Cena potravin

Spousta potravin stojí ve Francii i jednou tolik co u nás. Jsou ale i výjimky, mezi něž patří ryby, víno, ovoce a zelenina, která je často levnější a kvalitnější. V restauracích je pro Čechy poměrně draho, jen za menší jídlo či menu zaplatí strávník 10 Eur a za výživnější oběd i 20 Eur.

Chléb (0,5 kg) = 33 Kč

Rýže (1 kg) = 44 Kč

Vejce (12 ks) = 73 Kč

Jogurt = 44 Kč

Máslo (0,25 kg) = 54 Kč

Brambory (1 kg) = 30 Kč

Rajčata (1 kg) = 63-71 Kč

Kuřecí prsa (1 kg) = 286 Kč

Salám suchý (10 dkg) = 79 Kč

Menu ve fast foodu = 218 Kč

Menu v restauraci = 330-845 Kč

Espresso = 90 Kč

Čaj = 24-30 Kč

Kavárny

Kaváren je v Paříži opravdu požehnaně. Spousta z nich má typickou atmosféru, na kterou jen tak nezapomenete. Dát si tu kávu je zážitek a rozhodně stojí za to ho absolvovat.

Berthillon

Pravděpodobně nejpopulárnější kavárna v Paříži nabízí nejen luxusní kávu, několik druhů dezertů a příjemné posezení, ale i věhlasnou zmrzlinu, kterou byste měli ochutnat. Jestli na Ostrově sv. Ludvíka něco sladkého, tak rozhodně tenhle podnik.

La Chocolaterie de Jacques Genin

Milujete čokoládu? Pak do této kavárny prostě potřebujete zavítat! Kromě dobré kávy si tu totiž zřejmě dlouho nebudete moci vybrat. Čokoláda tu sice nehraje jedinou roli, ale za to hraje velmi významnou. Pochutnat si ale můžete i na jiných zákuscích. Zkrátka – máte-li chuť na sladké, zavítejte sem.

Fragments Paris

Typická francouzská kavárnička, jakou znáte z filmů, seriálů a jakou jste si představovali při čtení knížek s dějem odehrávajícím se ve Francii, konkrétně tedy v hlavním městě. Posedět v kavárně Fragment Paris znamená stát se součástí tohoto nádherného a velkolepého města. To, jakou kávu si vyberete, a jaký zákusek si k ní dáte, závisí už jen na vás.

Restaurace

Aspic

Je libo francouzské speciality a dobroty? Pak určitě zajděte do oblíbené pařížské restaurace Aspic, kde se vám dostane evropské a speciálně francouzské kuchyně. Restaurace je perfektní pro mladé lidi i pro rodiny s dětmi, hodí se pro běžné i speciální příležitosti a pochutnají si tu i naprostí fajnšmekři!

Epicure

Návštěva restaurace Epicure je v 99 % naprosto epická: luxusně vyhlížející i chutnající jídlo v příjemné atmosféře útulného interiéru si totiž neužijete jen tak někde. Zajít sem můžete na snídani, oběd, večeři i na občerstvení mezi tím. Místo je ideální pro speciální příležitosti a obchodníci ho rádi využívají ke svým schůzkám, právě pro jeho vznešenost.

Boutary

Na francouzskou kuchyni a mořské plody si zajděte do restaurace Boutary, kam rádi chodí všechny věkové i zájmové kategorie. Kromě luxusních pokrmů si můžete vybrat i z pestré škály nápojů. Milá obsluha se o vás královsky postará a jsme si jisti, že se vám odsud bude jen těžko odcházet.

Informace pro turisty

Jste rozhodnuti, že strávíte nějaký čas ve Francii? Nezapomeňte si zjistit potřebné informace o bezpečnosti a teplotách, ale třeba i o kultuře.

Bezpečnost

V Paříži je bezpečno jako na většině evropského území. V nedávné době se zde však odehrálo několik teroristických útoků, proto do léta 2017 platí nouzový stav. Počítejte proto s přísnějšími kontrolami na letištích, na hraničních přechodech a na turisticky zajímavých místech.

Časové pásmo

Časové pásmo má Francie stejné jako Česko, není proto třeba počítat s časovým posunem.

Teploty

Průměrné teploty závisí na poloze konkrétního místa. Od severu k jihu území počítáme se vzrůstající teplotou. V jižních a východních lokalitách jsou teplejší léta a chladnější zimy. V Paříži konkrétně se průměrná teplota v létě pohybuje kolem 19,3°C a v zimě 3,6°C. 

Zajímavosti

Architektura

V Paříži se dá obdivovat spousta světských i církevních staveb. Památky zde najdeme vyvedené snad ve všech známých stylech.

Znak města

 

I Paříž má svůj znak. To nejdůležitější z něj vidíte před sebou.

Úsměvná fakta

1. Eiffelovka byla pro mnohé Pařížany docela „nechtěným potomkem“. Tehdejší tisk ji dokonce označil za neužitečné monstrum.

2. Guy de Maupassant denně obědval na Eiffelově věži, prý proto, že ji neměl rád a vrcholek věže byl jediným místem v Paříži, odkud tuto stavbu neviděl.

3. Mají tu spočítané psí výkaly. Každý den se jich na ulici povaluje více než 20 tun, a to od zhruba 300 tisíců psů.

4. V roce 1976 proběhlo „naslepo“ ochutnávání a porovnávání vín z Francie a Kalifornie. K velkému zklamání Francouzů to kalifornské vyhrálo.

5. Zvláště turisté z Japonska mají sklony k tzv. pařížskému syndromu, který se projevuje halucinacemi, tachykardií, pocením a dalšími znaky. Jde o prý projevy frustrace z toho, že přeidealizovaná Paříž ve skutečnosti není tak úžasná, jak se o ní – zvlášť v japonské kultuře – traduje.

 
 

Místo

48° 51' 23.8104", 2° 21' 7.9992"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Paříž: Průvodce a zajímavá místa