Přejít k hlavnímu obsahu

San Marino: pohádkové království s křivolakými uličkami, ze kterých dýchá středověk

Všechny nás nejspíš ve škole učili, že San Marino, enkláva obklopená Itálií, patří k těm nejmenším státům v Evropě i na světě. Pravděpodobně ani vám ale neřekli, jak nádherné je historické centrum stejnojmenného hlavního města.

Podívejte se s námi a přesvědčte se. Kdo sem jednou vkročí, musí zas.

San Marino jako obdoba českého okresního města

Obyvatel je v celém státě na 61 km2 jen něco málo přes 32 tisíc, což zhruba odpovídá běžnému českému okresnímu městu. Skoro 5 tisíc z nich nejsou Sanmariňané a většinu z těchto cizinců pochopitelně tvoří Italové. Zajímavé je, že ač Nejvznešenější republika sv. Marina (v italštině Serenissima Repubblica di San Marino) není v Evropské unii, platí se tu eurem a ke vstupu na území tohoto malého státečku nepotřebujete nic jiného než platnou občanku.

Každá ze tří pevností v San Marinu pochází z jiného století.
Zdroj: Petra Malá

Monte Titano vám sebere dech. Vsaďte se

Jestli si říkáte, že San Marino je prostě další kousek Itálie, tak možná ano – díky všudypřítomné italštině můžete mít ten pocit. Dokonce ještě v okamžiku, kdy se ubytováváte v moderní zástavbě hlavního města. Jakmile se ale vaše zraky upnou k hoře Monte Titano, dominantě celého státu, opravdu se ocitáte na tak nějak vznešenějším místě.

Do dvou ze tří pevností můžete za poplatek vstoupit.
Zdroj: Petra Malá
San Marino je úplná pohádka. Jen se sami podívejte.
Zdroj: Petra Malá

Hora s pozůstatky tří pevností se tyčí na okolní krajinou a už od začátku vás nenechá na pochybách, že se na vás chystá něco neobyčejného.

Nahoru pěšky i lanovkou
Ve městě San Marino je několik parkovišť, na kterých pohodlně necháte své auto, a vydáte se vstříc novým dobrodružstvím po schodech a příkrých uličkách do jednotlivých „pater“ centra. Nebo zaparkujete v Borgo Maggiore u lanovky a za 2,80 eur se svezete nahoru. Lanovka jede rychle, pobudete v ní asi 2 minuty. Jede každých 15 minut. 

Vzhůru do historického centra hlavního města

Ač má metropole i moderní zástavbu, nahoře na hoře najdete jen tu historickou. Nejznámější jsou tři pevnosti – každá stojí na jednom vrcholku hory Monte Titano. Ta nejstarší, La Guaita, je tu už od 10. století a původně sloužila nejen k obraně země, ale i jako vězení. Druhá věž, La Cesta, pochází ze 13. století a dnes v ní najdeme muzeum zbraní. Poslední pevnost se jmenuje La Montale a je ze 14. století. Jako jediná není otevřená pro veřejnost, ale působivou cestičkou se k ní dá dojít.

Na hoře Monte Titano stály dříve tři pevnosti. Dnes můžeme vidět aspoň zbytky.
Zdroj: Petra Malá

Kromě tří pevností se snad každý návštěvník musí podívat na hlavní sanmarinské náměstí Piazza della Liberta, na kterém má své sídlo zdejší vláda. Před ním spatříte zdejší sochu Svobody. Na hlavě má korunu se třemi věžemi, které symbolizují sanmarinské pevnosti. A není původní – kdysi dávno ji San Marinu věnovala jistá berlínská šlechtična.

Sídlo vlády a sochu Svobody byste při návštěvě San Marina neměli minout.
Zdroj: Petra Malá
Naproti Vládnímu paláci stojí poštovní úřad. Neméně obdivuhodná budova.
Zdroj: Petra Malá

Dalším místem, které byste měli vidět, je sanmarinská bazilika z roku 1826, která však stojí na základech mnohem staršího kostela a je obdivuhodná zvenčí i zevnitř. Právě v této bazilice spočívají ostatky patrona tohoto malého státečku, svatého Marina. Vedle baziliky je ještě menší kostelík svatého Petra.

Vedle katedrály v San Marinu stojí ještě menší kostelík svatého Petra.
Zdroj: Petra Malá

Zmínit musíme i kapucínský klášter s kostelem svatého Quirina ze 16. století, který se širokým schodištěm a krásným podloubím působí vznešeně i prostě zároveň.

V celém historickém centru si budete připadat jako v pohádce z dávných dob.
Zdroj: Petra Malá

Středověká atmosféra v křivolakých uličkách

Ať už v San Marinu vstoupíte kamkoli, nikdy neuděláte chybu, protože kromě hlavních turistických bodů se tu jen tak můžete proplétat křivolakými uličkami a cítit se u toho jako ve středověku. Nebýt obchůdků se šperky a suvenýry, nepochybovali byste o tom, že jste se přenesli v čase. Až se projdete po hlavních památkách, určitě se vydejte jen tak na procházku a zkuste uličku, která se před vámi zrovna objeví.

V San Marinu se můžete kochat na každém kroku.
Zdroj: Petra Malá
Ve zdejším parku si krásně odpočinete. Najdete ho jen kousek od katedrály.
Zdroj: Petra Malá

Pokud nebudete chtít k odpočinku využít některou z restaurací, určitě si dejte pauzu v parčíku za muzeem vampírů. Z jednoho kraje se vám naskytne úžasný pohled na baziliku, pod stromy najdete v horkých dnech stín a pečlivě střižená zeleň vás hodí do ještě větší pohody, než v jaké tu jinak budete.

Z historického centra San Marina se dá sejít po mnoha schodištích. Občas máte pocit, že musíte zákonitě vlézt někomu do zahrady nebo na dvorek.
Zdroj: Petra Malá

Historie San Marina v tunelech

Pod horou Monte Titano se můžete dát na procházku příjemnou stezkou pro pěší a cyklisty a projít se dvěma tunely, v italštině označovanými jako galleria. Zajímavé na nich je, že svou významnou roli sehrály během 2. světové války. San Marino sice zůstalo neutrální, ale taky se bálo. V roce 1943, jak se na poučných deskách v tunelech píše, sem byli obyvatelé San Marina nastěhovaní a tísnila se tu rodina vedle rodiny. Tunely totiž přestaly sloužit jako součást železnice a získaly nový účel – staly se protileteckými kryty.

Objevte krásu San Marina a vydejte se na svou malou cestu do středověku!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 56' 32.496", 12° 27' 27.9972"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

San Marino: pohádkové království s křivolakými uličkami, ze kterých dýchá středověk