Přejít k hlavnímu obsahu

„Šlo o nejšťastnější půlhodinu mého života.“ Morénové jezero nadchlo i zkušeného cestovatele

V nadmořské výšce 1885 m n. m. leží jeden z největších klenotů Kanady. Morénové jezero původem ledovcového původu patří mezi nejkrásnější jezera světa. Zároveň je jedním z nejfotografovanějších míst národního parku Banff, ba i celé země javorového listu.

Do češtiny ho většinou překládáme jako Morénové jezero, anglicky mluvící svět ho ale zná jako Lake Moraine. V létě 2016 se sice objevilo v médiích, protože v něm utonul kanoista, ovšem lidé ho znají především pro jeho nádherné scenérie. Pojďme si je ukázat.

 Lake Moraine při západu Slunce
Morénové jezero je okouzlující v kteroukoli denní dobu.
Zdroj:
Shutterstock

Pro tu krásu se vyplatí přivstat si

Paradoxně nejvíce turistů se u jezera srocuje ještě před rozbřeskem. Rudá sluneční záře, která začne brzy ráno objímat horský masiv, se postupně sune až na hladinu tyrkysového jezera, kde se jako mávnutím kouzelného proutku objeví odrazy okolních hor i kanadských borovic. Přesně na tuto chvíli čekají přihlížející fotografové a ticho, které sem tam naruší jen zpěv ptáků, protne zuřivé cvakání fotoaparátů.

Parádních 27 000 kilometrů dlouhá turistická stezka. V Kanadě ji fakt mají

Kouzelné obrazy mizí s prvním větříkem

Odraz hory a okolních lesů na hladině vám může připadat jako přízrak. Když však zafouká první větřík, kouzlo je rázem pryč. Jezero se zčeří, obrazy se rozplynou a hladina získá tyrkysově modrou barvu. Ani ta vám však nedovolí odtrhnout oči, a vy tak zůstáváte na jezero obdivně zírat ještě několik dlouhých minut. Během dne se zde vystřídá nespočet turistů z celého světa, kteří touží vidět kouzlo Morénového jezera a okolního údolí Valley of the Ten Peaks na vlastní oči.

 Lake Moraine Banff
Valley of the Ten Peaks ukrývá spoustu přírodních krás a klenotů. Jedním z nich je i Lake Moraine.
Zdroj:
Shutterstock

„Šlo o nejšťastnější půlhodinu mého života,“ popsal krásu Wilcox

Slova z mezititulku stojí v zápiscích cestovatele Waltera Wilcoxe, který patří mezi první průzkumníky těchto kanadských končin. Jezero poprvé navštívil v roce 1899 a o právě objeveném zázraku si do svých zápisků poznamenal: „Stál jsem sám na velké skále a studoval to místo. Šlo o nejšťastnější půlhodinu mého života. Nikdy jsem při pohledu na žádnou krajinu neměl stejný pocit samoty a inspirující drsné vznešenosti.“

Zajímavosti o Siouxech: „Kmen cukrovkářů“, s jehož jazykem pomohl Čech

Použité zdroje:

  • banfflakelouise.com/experiences/moraine-lake
  • parks.canada.ca/pn-np/ab/banff/visit/les10-top10/louise
  • morainelake.com/about-us/history/
 
 

Místo

51° 19' 22.6344", 116° 11' 9.3012"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

„Šlo o nejšťastnější půlhodinu mého života.“ Morénové jezero nadchlo i zkušeného cestovatele