Přejít k hlavnímu obsahu

Stanice metra v divočině a prázdnotě? V Číně žádný problém

Metro a jeho stanice tak nějak očekáváme ve velkých městech, kde se pohybují desítky až stovky tisíc lidí denně. Některé stanice metra pak vypadají jako obrovská lidská mraveniště, na nichž se cestující snaží dostat se k potřebnému vozu. V Číně mají ale i zastávku, která tenhle ruch ani zdaleka nezná.

Město Čchung-čching se svými 50 milióny obyvatel patří k těm nejdynamičtěji se rozvíjejícím městům v Číně, takže lidé čas od času o konkrétních krůčcích jeho rozpuku slyší. Proč ale vede metro tam, kam prakticky nikdo nejezdí? Proč zastávka metra zarůstá křovím, vede k němu jedna bahnitá cesta a zaměstnanci, kteří tu tráví dny, nemají takřka do čeho píchnout?

Lidi budou. A metro bude připraveno

Odpovědí je právě onen zmíněný masivní rozvoj města. Zatímco od roku 2015, kdy byla stanice Cchao-ťia-wan, v jejím okolí nekontrolovaně roste křoví a cesta sem není bůhvíjaká, podle plánovačů přijde doba, kdy se sem na „venkov“ město rozšíří a lidi nebudou muset skuhrat, že sem nevede metro. To tady na ně totiž čeká. Nevadí, že ani moc místních netuší, že tu nějaká stanice vůbec je. No, dejme tomu šanci.

Mimochodem, pokud jste o městě Čchung-čching ještě nikdy neslyšeli, pak vězte, že patří k těm největším v Číně i na celém světě. Oněch 50 miliónů obyvatel má široká spádová oblast, z níž lidé dojíždějí do města za prací. Spočítat přesně počet obyvatel uvnitř hranic města není jednoduché a sami statistici přiznávají, že v žebříčcích největších měst se velmi často porovnávají jablka s hruškami. Jisté je, že nejužší jádro města má přes 8 miliónů, s předměstími více než 20 miliónů. Patří tak rozhodně mezi největší v Číně, jako jedno ze čtyř měst v zemi tvoří samosprávnou provincii.

 
 

Místo

29° 25' 39.9324", 106° 55' 25.8456"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Stanice metra v divočině a prázdnotě? V Číně žádný problém