Přejít k hlavnímu obsahu

Tam, kde se dá romantika krájet: Údolí Plakánek možná dojme k slzám i vás

Ba ne, kvůli jímavé kráse svůj název údolí nedostalo. Ale stejně je tu nádherně a turisté tu rádi tráví volné dny mezi pískovcovými skalami, pestrou florou, bohatou faunou a klid skýtajícími lesy. Možná je to tip na váš další výlet!

Kde tedy tenhle skvost hledat? V jižní části Českého ráje, na pomezí okresů Jičín a Mladá Boleslav. Přesněji ho najdete mezi vesnicemi Podkost, Vesec u Sobotky, Dobšín a Střehom.

Krásná procházka s poznáním po naučné stezce

Malebným údolíčkem projdete po naučné stezce takřka od oblíbeného hradu Kost až na konec Oborského rybníka, což je asi 1,5 km daleko. Na této trase vás čeká 11 zastavení, na nichž se dozvíte o zajímavostech zdejší přírody. Pokud se chcete jen tak kochat, žádný problém. Nemusíte se nutně vzdělávat, jen si užívejte přírodu kolem. Projít se dá od Kosti nebo z Vesce u Sobotky.

údolí Plakánek
Plakánek najdete nedaleko hradu Kost. Obojí můžete spojit do jednoho výletu!
Zdroj:
Bigstockphoto

Mezi výry a netopýry

Pokud se přece jen chcete zaměřit na detaily, z rostlinstva můžeme vypíchnout třeba chráněné druhy rostlin, jako je kosatec žlutý, prstnatec májový nebo bledule jarní. Naprostou místní specialitou je knotovka červená ve své lysé formě. Jinde v Česku ji nenajdete.

Děti bude určitě víc zajímat, která zvířátka tu mohou potkat. V lesech, v nichž převládají jehličnany, na vás možná čeká výr velký, poštolka obecná nebo čolek horský. Přímo u hradu Kost údajně zimuje vrápenec malý, což je hodně ohrožený druh netopýra.

Tady se vážně plakalo

Ale jak už jsme řekli, z krásy těchto míst to nebylo. Svůj nezaměnitelný název získalo údolí podle rodiny Plakánků, která tu v 17. století žila a pálila a dřevěné uhlí, z čehož všem přítomným pochopitelně vydatně slzely oči. Nádhera pískovcového skalního údolí, které působí jako dokonalá oáza klidu v přetechnizovaném a hektickém světě vás ale možná přece jen dojme k slzám…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 29' 11.1408", 15° 8' 4.2036"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tam, kde se dá romantika krájet: Údolí Plakánek možná dojme k slzám i vás