Přejít k hlavnímu obsahu

Tunel lásky: rozkvetlá železnice nejen pro zamilované výpravčí

Věříte na pohádky? Po návštěvě ukrajinského Tunelu lásky začnete. Tedy... Samozřejmě až to půjde a Ukrajina bude vhodnou destinací pro objevování. 

Pohádkový přírodní úkaz, jehož krásu oceníte zejména s prvními paprsky jarního slunce, protíná soukromá železnice a nespočet zamilovaných dvojic, které se ruku v ruce oddávají romantickým chvilkám…

Východ Ukrajiny, konkrétně malé zapomenuté městečko Klevan (asi 350 km od Kyjeva), ukrývá přírodní raritu, jež zalahodí oku i srdci nejednoho železničáře a milovníka tajemných hříček přírody.

Dechberoucí, pro nás ale zapovězený. Sudak, seznamte se

Tři kilometry dlouhý, přírodním baldachýnem pokrytý tunel, jež místní pojmenovali příznačně тунель кохання (Tunnel of Love = Tunel lásky) nevznikl tak úplně sám od sebe. Železnici tu samozřejmě vybudovali lidé, a to během 40. let 20. století, pro vojenské účely. Aby železnice nebyla tak nápadná, vysázeli podél ní stromy.

Vlak tu ale jezdil i po válce. Odvážel odsud materiál z dřevozpracujícího závodu. A byl to právě on, kdo neustále pročesával dorůstající stromy. Tím parádně vytvaroval tunel

Tunel lásky Ukrajina
Zdroj:
Shutterstock

Nebýt toho, že zde vlak z místní továrny projížděl v průměru 3x denně (a dnes si to maximální rychlostí 15 km/h po železnici opět drandí), stromy by železnici smazaly z mapy podobně jako růžové keře zakletý zámek ve známé pohádce o Šípkové Růžence.

Největší „nával“ zamilovaných párů zažívá Tunel lásky během jara a léta. Jeho krása uvadá s prvními paprsky podzimního slunce proto, aby jej mohla příroda o pár měsíců později obdařit čerstvou zelenou korunou, pod níž jihnou srdce nejednoho železničáře. 

Skvosty ukrajinské kuchyně: vareniky vám osladí život, mamalyha ohromí svou jednoduchostí

Nenechte se zmást, že byste se tudy svezli vlakem – jezdí tudy jen ty nákladní. Můžete se tu ale v pohodě projít. Železničáři dobře vědí, že to tady turisti mají rádi, proto jezdí právě onou zmíněnou rychlostí 15 km/h.

Kde přesně se Tunel lásky nachází a jak to v něm vypadá?

Tunel lásky se nachází na trati, která spojuje města Kovel a Rivne v severozápadní části Ukrajiny. Lesní úsek trati je dlouhý necelých 5 kilometrů, samotný tunel lásky pak měří necelé 4 kilometry. Záleží na tom, kdo a jak délku měří – někdo za Tunel lásky považuje oněch 4,9 kilometru. 

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Tunnel_of_Love_(railway)
  • ukraine.ua/cities-places/tunnel-of-love/
 
 

Místo

50° 45' 2.3688", 26° 2' 38.6808"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tunel lásky: rozkvetlá železnice nejen pro zamilované výpravčí