Přejít k hlavnímu obsahu

Uprostřed lesů ukrývají Jeseníky největší reverzní vodní turbínu v Evropě

Jdete nahoru nádhernou krajinou pěšinkami mezi stromky a nahoře stanete u nejvýše položené vodní nádrže v České republice. Vodní elektrárna Dlouhé stráně patří mezi nejnavštěvovanější turistické zajímavosti v Jeseníkách a je vyhledávanou stavebně-technickou památkou.

Elektrárna uprostřed CHKO

Vodní elektrárna Dlouhé stráně se nachází na říčce Divoká Desná v Hrubém Jeseníku v katastru obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Výstavba přehrad byla v masivu hory Mravenečník zahájena již v roce 1978, ale pak stavba dlouho stála. Rozhodnutí o dokončení padlo až po roce 1989 a do plného provozu byla uvedena až 20. června 1996.

Vzhledem k tomu, že se nachází uprostřed Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, je celá elektrárna řešena jako podzemní dílo. Od zahraničních expertů stavba získala ocenění jako jedna z nejekologičtějších energetických staveb v Evropě. Pokud se chcete podívat do jejích útrob, objednejte se předem na exkurzi.

Přírodní asfalt

Horní nádrž byla zbudována v nadmořské výšce 1350 m n. m. a s dolní nádrží (800 m n. m.) je spojena dvěma přiváděcími tunely o průměru 3,6 m a délce 1,5 km. Jako izolační materiál nádrží byl použit albánský přírodní asfalt, který odolává značným výkyvům teplot (-30 °C až +60 °C) a navíc neobsahuje žádné chemikálie, takže nedochází k vymývání fenolů a uvolňování dalších nebezpečných látek do životního prostředí.

Takhle vypadá nádrž napuštěná. Je potřeba neotálet a pořádně si ji prohlédnout. Mraky jsou nevyzpytatelné a mohou ji každou chvíli zakrýt.
Zdroj: Richenza (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

3 nej Dlouhých strání

Místo původně plánovaných čtyř výrobních bloků byly navrženy dvě reverzní turbíny o vyšším výkonu. Dokonce se jedná o největší reverzní vodní turbíny v Evropě s instalovaným výkonem 2 x 325 MW a druhé největší na světě. Celý provoz elektrárny je řízen dálkově, z pražského centrálního dispečinku společnosti ČEZ. Elektrárna se pyšní dalšími dvěma nej: jedná se o elektrárnu s největším vodním spádem a největším instalovaným výkonem v České republice.

Div České republiky

V roce 2005 se Dlouhé stráně zařadily mezi 7 největších divů České republiky. V samotném finále hlasovací soutěže se pak elektrárna stala dokonce největším divem České republiky, kdy pro ni hlasovalo přes 100 tisíc občanů.

Celkové náklady na stavbu překročily 6,5 miliardy korun, elektrárna se ovšem zaplatila již za sedm let provozu. Životnost díla je odhadována na 100 let. V roce 2007 se uskutečnila generální rekonstrukce horní nádrže, která již byla v havarijním stavu.

Nahoru sedačkou, dolů na koloběžce

Od roku 2010 je horní nádrž přístupná šestisedačkovou lanovkou, která vede z lyžařského areálu Kouty. Lanovka vás dopraví 4,5 km pod horní nádrž. Dále můžete pokračovat pěšky, na kole nebo s využitím minibusu, který zde jezdí kyvadlově. Trasa lesem po červené se vine úzkou cestičkou skrz neporušenou přírodu a vede až na korunu horní nádrže. Od obou nádrží je překrásný výhled do okolí.

Pozor na počasí

Vzhledem k tomu, že se přehrada nachází v horách, poměrně rychle se zde může měnit počasí. Snadno se tak stane, že i když jdete celou cestu po sluníčku, nahoře vás přepadne mlha a nevidíte na pár metrů před sebe. I tak ale výlet stojí za to. Cestou dolů se můžete svézt na kole či koloběžce a od hospody, která je na úpatí hory je také krásný výhled do krajiny.

Přečerpávací vodní elektrárna (PVE) Dlouhé stráně je důležitým zdrojem špičkové energie (energie potřebné ve špičce) pro naši energetickou soustavu a každá MWh z Dlouhých strání ušetří 2,5 tuny uhlí.

 
 

Místo

50° 5' 7.5264", 17° 10' 46.2288"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Dominika Ečerová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Uprostřed lesů ukrývají Jeseníky největší reverzní vodní turbínu v Evropě