Přejít k hlavnímu obsahu

Velké srovnání parkování u letiště: podle čeho vybírat a na co si dát pozor

Letecká cesta do zahraničí bývá nerozlučně spjata s přesunem na letiště. Někteří volí běžné MHD nebo taxi službu, mnozí z nás však dají přednost pohodlí svého automobilu. Kde ho však zaparkovat, abychom se o něj nemuseli celou dovolenou strachovat? Podívali jsme se na kloub službám placených parkovišť u pražského letiště Václava Havla.

Kde zaparkovat v okolí letiště

Pokud plánujete zaparkovat svůj automobil v okolí letiště, máte hned několik možností. První je využít některé z neplacených míst, jako jsou ulice v nedalekých městech nebo parkoviště obchodních center. Po zaparkování se během 20 minut dostanete z nejbližší zastávky autobusem na letiště. Výčet míst, kde zaparkovat u letiště zdarma lze najít na zde. Tato varianta je však velice riskantní, jelikož parkovací místa jsou všeobecně známá i mezi zloději aut.

Druhou možností jsou placená parkoviště. Ta nabízí za poplatek i neomezené stání na hlídaném placu, pojištěnému proti krádeži, s doplňkovými službami a převozem na letiště. Některá z nich nabízí i pomoc v případě poruchy automobilu nebo nestíhání letu.

Nic nepokazí dovolenou tak, jako strach o váš vůz nebo domácnost. Zajistěte si oboje, nejlépe hlídáním.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Podle čeho vybrat parkoviště

Parkovišť v okolí pražského letiště je nepřeberné množství. Vyznat se v nich a zvolit pro vás to nejvhodnější není jednoduché. Někdo volí podle ceny, jiný podle zkušeností svých známých. Často přehlíženým faktorem jsou doplňkové služby, které vám mohou zachránit i samotnou dovolenou.

Stav automobilu

Je váš automobil staršího data výroby? Zvažte volbu parkovišť s vlastním auto a pneuservisem. Podle Michaela Hasmana, majitele parkoviště Air-parking, je nejčastěji využívanou službou huštění pneumatik a pomoc se startováním automobilu. Při dlouhodobém parkování v zimě se výskyt poruch zvyšuje. 

Porucha vozu není nic výjimečným. Mít kontakt na autoservis parkoviště, kde parkujete, se vyplatí. 
Zdroj: Bigstockphoto.com

Cestování s dětmi a pojištění proti krádeži

Ne každé parkoviště nabízí dětské autosedačky ve svých převozních vozech. Někdy je nutné využít ty vaše, což zdržuje a celkově komplikuje a přidává stres před odletem. Pokud cestujete s dětmi, ověřte si, zda je vaše parkoviště nabízí.

Pojištění parkoviště proti krádeži vozů je již nutností. Vyžadujte jej a bez něho neparkujte. Dále si vyžádejte i pojištění vašeho vozu proti poničení (odření, klepnutí) ze strany jiného parkujícího. Za tyto nadstandardní služby se nedoplácí.

Cena

Pro některé rozhodovací faktor číslo jedna, pro nás až na čtvrtém místě. Cena v sobě zahrnuje parkování, převoz na a z letiště zpět, často i pojištění, kryté stání a nabídku auto a pneuservisu. Čím blíže letišti parkoviště je, tím bývá dražší. I z těch odlehlejších se však transportem dostanete po zaparkování do 15 minut bez problémů k terminálu.

TIP! Pozor na známá a často využívaná parkoviště. Kvůli přetlaku zákazníků můžete ve špičce čekat až 45 minut na odvoz z letiště. Vybírejte méně známá a seriózní parkoviště, zde dostanete rychlé a spolehlivé služby.

Srovnání parkovišť u letiště

Pořadí parkovišť jsme seřadili na základě splnění nejdůležitějších služeb a odpovídající ceny. Do hodnocení jsme přidali i jejich všeobecnou známost a reference zákazníků.

1) RH – Parkování u letiště

Bezkonkurenční výherce v kategorii dlouhodobého stání a počtu nadstandardních služeb. Podle Martina Mařince, majitele parkoviště, se zaměřují na zákazníky, kteří chtějí kvalitní servis a cestují na delší dobu. Vědí, že porucha automobilu při dlouhodobém stání je velice častá. Parkoviště je také pojištěné a nabízí kryté stání. Vhodné je i pro krátkodobé parkování.

  • Cena: 590 Kč (neomezené stání)
  • Nabízené služby: Auto a pneuservis, dětské autosedačky, čištění interiéru, balení zavazadel, pomoc při startování.
  • Pojištění vozu a parkoviště: Ano
  • Kryté stání: Ano

2) Air – parking

Ekonomická varianta, skvělý poměr cena a kvalita. Parkoviště nabízí nejen důležité nadstandardní služby, ale také nejnižší cenu za krátkodobé parkování. V případě poruchy vozu při cestě na letiště za vámi přijedou a vůz opraví. Pokud nebudete stíhat zaparkovat, převezmou váš automobil na letišti.

  • Cena: 500 Kč (při stání na 7 dní)
  • Nabízené služby: Pneuservis, dětské autosedačky, čištění interiéru, balení zavazadel, pomoc při startování a poruše vozu.
  • Pojištění vozu a parkoviště: Ano
  • Kryté stání: Ne
Vybírejte parkoviště podle doplňkových služeb a ceny. Není nic horšího, než bezmoc v případě poruchy vozu.
Zdroj: Bigstockphoto.com

3) Parkování R7

Sympatické rodinné parkoviště nabízející za adekvátní cenu místo pro parkování. Parkoviště je vzdálené několik minut od letiště. Nabízí pojištění a dohuštění pneumatik.

  • Cena: 600 Kč (při stání na 7 dní)
  • Nabízené služby: čištění exteriéru a interiéru, pomoc při startování vozu.
  • Pojištění vozu a parkoviště: Ano
  • Kryté stání: Ne

4) Aeroparking

Hlavní výhodou tohoto parkoviště je nabídka parkování přímo na letišti, hned vedle terminálu. Odpadá tedy potřeba převozů. Bohužel se díky tomu cena razantně navyšuje. Parkoviště také nenabízí autoservis a pomoc při poruše vozu.

  • Cena: 990 Kč (při stání na 7 dní)
  • Nabízené služby: ostraha a kamerový systém, kryté stání, parkování přímo na letišti.
  • Pojištění vozu a parkoviště: není uvedeno.
  • Kryté stání: Ne

5) Fajn Parking

Naší poslední volbou je parkoviště nabízející jednu z nejnižších cen za parkování, 75 Kč na den. Nízká cena se však odráží v absenci doplňkových služeb. Parkoviště není pojištěné a nenabízí autoservis.

  • Cena: 550 Kč (při stání na 7 dní)
  • Nabízené služby: balení zavazadel.
  • Pojištění vozu a parkoviště: není uvedeno.
  • Kryté stání: Ne 

Ať už cestujete na rodinnou dovolenou nebo obchodní cestu, zabezpečením vašeho vozu si dodáte klid na duši. Nabízené služby parkovišť jsou komplexní a zaměřené na zákazníka. Po návratu se tak nemusíte bát, že byste vůz nenašli a neodjeli do svého domova. 

 
 

Místo

50° 9' 3.132", 14° 11' 54.0816"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Patrik Neumeister

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Velké srovnání parkování u letiště: podle čeho vybírat a na co si dát pozor