Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

fallsx

obrazek
Martin St-Amant, Wikimedia Commons

10 nejúžasnějších vodopádů na světě

Nejvyšší, hřmící do dáli, pojmenovaný po smrti nepříjemného Indiána, přístupný jen pro turisty s fyzičkou, málem zničný... Vodopády v našem seznamu jsou každý jiný. Mají však dvě věci společné: Je na ně úchvatný pohled a pojí je neobyčejné příběhy.

Salto Angel: Rekordman ukrytý před světem

Skoro kilometr vysoký vodopád Salto Angel ve Venezuele je světový rekordman. Vyšší vodopády nikde jinde nenajdete. Přesto byl vodopád až do roku 1933 ukryt v srdci džungle. Jeho objevitel Jimmy Angel při pohledu na Salto Angel havaroval se svým letadlem.

Chcete se o Salto Angel dozvědět víc? Přečtěte si článek:

Jimmy Angel, objevitel nejvyššího vodopádu Salto Angel, se původně vydal do Venezuely hledat zlato.
Zdroj: Nany Enciso, Wikimedia Commons

Niagarské vodopády: Nenasytná voda ukrajuje skálu

Slavné vodopády ležící na hranici Kanady a USA vznikly z geologického hlediska nedávno - před dvanácti tisíci lety. Avšak původně ležely o dva kilometry dál. Dravá voda postupně ukrajuje skálu, její momentální rychlost je několik centimetrů za rok. Ročně se na tři vodopády spojující Erijské a Ontarijské jezery přijede podívat na dvanáct milionů turistů.

Původní jméno Niagarských vodopádů je a Onguiaah - Hromový hluk.
Zdroj: Artur Staszewski, Flickr.com

Kaieteur: Pojmenované podle smrti

Vodopády Kaieteur budí bázeň už z dálky. Jsou dvakrát větší než Niagara. Přesto je jejich návštěvnost nepoměrně nižší. I když jsou Kaieteur asi nejdůležitější turistickou atrakcí v Guyaně, platí pořád za místo, které navštěvují hlavně dobrodruzi. Se svou výškou 226 metrů navozují hrozivý dojem, který umocňuje ustupující skála. Svoje jméno dostaly podle nepříjemného starého muže, kterého jeho okolí posadilo na loď a poslalo dolů ze skály.

Kaieteur znamená v řeči původních obyvatel doslova pád starého muže.
Zdroj: Daggerstab, Wikimedia Commons

Viktoriiny vodopády: Nespoutaný vodní živel uprostřed horké Afriky

Tisíc sedm set metrů široké koryto řeky Zambezi se znenadání propadá do temné hřmící propasti. Viktoriiny vodpády poskytují nepopsatelný pohled. Z dálky se zdá, že vodopády doslova hoří - vodní tříšť se vznáší až v půlkilometrové délce. V období sucha ale Viktoriiny vodopády znatelne ztichnou a odhalí skálu, po které hučí do kaňonu.

Přečtěte si něco víc o „kouřových“ vodopádech:

První podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů vytvořil Emil Holub.
Zdroj: DoctorJoeE, Wikimedia Commons

Iguazu: Ďáblův chřtán hravě schlamstne Niagaru

Navštívit je můžete z argentinské či brazilské strany. V obou státech vás však ohromí množstvím jednotlivých vodopádů. Těch je totiž 270 a jsou součástí řeky Rio Iguazu. Nejúchvatnější pohled je do tzv. Ďáblova chřtánu - širokého vodopádu, jehož dno není přes bouření vody vidět. Když vodopády navštívila Eleanor Rooseveltová, prohlásila prý: „Chudák Niagara!“

Vodopády Iguazu proteče přes sedmnáct set kubíků vody za vteřinu.
Zdroj: Magnus Manske, Wikimedia Commons

Yosemitský vodopád: Objeví se jenom na pár měsíců v roce

Kaskádovitý vodopád v Národním parku Yosemity měří celkově 739 metrů a je tak nejvyšší v severní Americe. Yosemitské vodopády milují hlavně outdooroví nadšenci. K bližšímu pohledu je totiž nutné absolvovat náročnější túru. Adrenalin je pak focení z přilehlé skály. V létě ale není po vodopádu ani stopy.

Zjistěte víc o národních parcích na americkém kontinentu:

Yosemitské vodopády nejsou jediné, které můžete v Národním parku Yosemity obdivovat. Zato jsou ale nejvyšší.
Zdroj: John Menard, Flickr.com

Sutherland Falls: Přírodní zázrak, který líný turista ze země nikdy neuvidí

Z výšky to vypadá, jako by skála tvořila mísu s vodou, která má puklinu. Ta mísa je jezero Quill a puklina druhý největší vodopád na Novém Zélandu měřící úctyhodných 580 metrů. Jako mnoho přírodních divů, je i tento obklopený těžko přístupným terénem a vede k němu jedna cesta - Milford Track. Cesta k němu a zpátky trvá minimálně jeden den. 

Sutherland Falls najdete ukryté na Jižním ostrově na Novém Zélandu.
Zdroj: swifant, Flickr.com

Plitvické vodopády: Domov Vinnetoua uprostřed Evropy

Chorvatsko je země, kterou navštívilo opravdu mnoho Čechů. Jedno z přírodních lákadel - Plitvické vodopády - ale zůstávají v návštěvnosti pozadu za plážemi. A je to velká škoda, protože na devadesát smaragdovcý vodopádů nabízí úchvatnou podívanou a chlubí se také zajímavou filmovou historií, kterou u nás důvěrně známe. Oblíbené mayovky s Vinnetouem se totiž natáčely právě zde.

Plitvické vodopády neohromují hřmotností, ale romantickými zákoutími.
Zdroj: Totodu74, Wikimedia Commons

Gullfoss: Téměř zničené kvůli vodní elektrárně

Islandský vodopád Gullfoss, což v překladu znamená Zlatý vodopád, nepatří mezi ty vysoké. Jeho krása vám ale učaruje. Na přelomu 19. a 20. století málem došlo ke zničení tohoto úchvatného místa, když se zahraniční investoři rozhodovali o tom, zda tu postaví vodní elektrárnu. Za jeho záchranu se postavila místní průvodkyně a díky tomu si můžeme tuto přírodní scenérii užívat i my.

Voda z vodopádu Gullfoss spadá do dva a půl kilometru dlouhého kaňonu, který se každoročně prodlužuje erozí o čtvrt metru.
Zdroj: Glenn Harper, Flickr.com

Havasu Falls: Modrý zázrak ukrytý v Grand Canyonu

Jako z kolorované staré pohlednice - tak vypadá Havasu Falls v americké Arizoně. Červené skály Grand Canyonu skrývají jezírka s vysokým obsahem minerálů, které vytvářejí modrozelenou barvu hladiny. Určitě vás nepřekvapí, že Havasu Creek, kde se vodopád nachází, je jedním z nejnavštěvovanějších a nejfotografovanějších míst uprostřed Grand Canyonu.       

Svůj název dostaly Havasu Falls podle Indiánů z kmene Havasupai, který žije v okolí Grand Canyonu minimálně 800 let.
Zdroj: Jeremy Evans, Wikimedia Commons

 #facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

5° 10' 35.4864", -59° 28' 50.88"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 nejúžasnějších vodopádů na světě