Přejít k hlavnímu obsahu

Alpské dobrodružství: Průzkum úchvatných panoramat v nejvyšších horách Evropy

Alpy nejsou jen o lyžování. Nejvyšší evropské pohoří v létě ukrývá divokou a nádhernou přírodu, kterou stojí za to prozkoumat pěšky i na kole. A na dva možná úplně nejvyhlášenější traily vás v tomto článku pozveme.

Cyklostezka Alpe Adria

A začněme třeba hned v cyklistickém sedle. Že jsou Alpy protkány celou řadou dálkových cyklotras, to ví každý nadšený cykloturista. Většinou vedou v údolích velkých řek, a tak jsou náročné podstatně méně, než by se mohlo zdát. My vás však zveme na přejezd hned několika alpských masivů, vlastně projedeme celé Alpy od severu k jihu.

Už jste někdy dojeli na kole k moři? Slavná cyklostezka Alpe Adria spojuje Mozartovo město s Jadranem. Do Salcburku můžete samozřejmě také dojet na kole, ale to si cestu o dost prodloužíte. Lepší je sem vyrazit autem, nebo ještě lépe vlakem. Ze Salcburku vás čeká fantastických 410 kilometrů až k městu Grado na severu Itálie. Ještě než si ale užijete sjezd z jižních svahů Alp nad městem Udine, čeká vás hodně šlapání do kopce. Ale nebojte, stoupání jsou relativně mírná. Vždyť tato trasa vede z velké části po stezkách, které vznikly na trasách zrušených železnic, a podél řek. Můžete se těšit na stovky kilometrů téměř bez silničního provozu, po asfaltu nebo šotolině a nádhernou alpskou krajinou. 

Alpe Adria navíc jako korálky na niti spojuje historická města a malebné vesničky, kde si budete moci užít všech výdobytků moderní civilizace. Tato cyklotrasa je totiž hojně navštěvovaná, a tak jsou na její trase na cyklisty obtěžkané bagáží náležitě připraveni, a sehnat ubytování tak není žádný problém. 

Více než čtyři stovky kilometrů si cykloturisté obvykle rozdělí až na osm etap. Ti trénovaní v nejlepší formě, kteří cestují nalehko, celou trasu zvládnou i za pět dnů. Nemějte přitom strach, když se vám v prvních dnech podaří ukrojit jen malé porce kilometrů. Jakmile to bude z kopce, pojede to skoro samo. Ale hlavně opatrně, ať nemusíte zjišťovat, jak kvalitní pojištění jste před cestou uzavřeli.

Nockbergský trail

Láká vás to spíše na několikadenní pěší túru? I pro vás Alpy nabízejí řešení, jak na skoro týden vypadnout ze světa spěchu a stresu. Vydejte se do míst, kterým se říká slunečná strana Alp. Právě tudy totiž vede Nockbergský trail. Měří asi 75 kilometrů a i méně trénovaní jej zvládnou ujít přibližně za pět dnů. Na rozdíl od jiných alpských trailů totiž neprochází náročnými úseky. Skutečně tak můžete jen sbalit potřebné vybavení a vyrazit.

Pohoří Nockberge najdete v jižních Korutanech. Ne nadarmo se mu přezdívá Kanada Rakouska. Je také biosférickou rezervací. Nockbergský trail tu začíná na severu ve městě Katschberg, které spojuje s termálními lázněmi v Bad Kleinkirchheimu na jihu. Už jen to samo o sobě slibuje, že si po náročné túře skvěle odpočinete. Vaše hlava si ale odpočine už při ní. Čtyři tisíce nastoupaných metrů možná vypadá hrozivě, ale opak je pravdou. Trasa vede jen mírně zvlněnou krajinou, přes nekonečné louky a kolem krásných jezer. V létě poutníky doslova pohltí nekonečně pestrá paleta alpských květů.

A ty výhledy! Pohoří Nockberge obklopují mnohem vyšší masivy - na západě Vysoké Taury, na jihu Karavanky, Julské Alpy a Karnské Alpy. Právě jejich štíty se budete moci celou cestu kochat.

Cyklotrasa Alpe Adria i Nockbergský trail skutečně patří k tomu nejkrásnějšímu, co Alpy cykloturistům i pěším turistům nabízejí. Pokud si chcete odpočinout od shonu a stresu, právě tyto několikadenní výlety jsou pro vás tím pravým. Šťastnou cestu!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Alpské dobrodružství: Průzkum úchvatných panoramat v nejvyšších horách Evropy