Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Skalka family park – unikání zábavní park pro rodiny s dětmi. Co vás v něm čeká?

Krásné počasí vybízí k výletům a objevování. Jestli nevíte, jak zabavit malé děti, máme pro vás jeden tip. Skalka Ostrava nabízí spoustu zábavy na jednom místě pro malé i velké. Přečtěte si naši recenzi a dozvíte se více.

Jak se dostat na Skalku?

Areál Skalka family park Ostrava se nachází ve Vřesině, kousek od městské části Ostrava-Poruba. Nejlépe se na místo dostanete autem. Pokud pojedete autem po ulici Vřesinská kolem Letního koupaliště Ostrava-Poruba, už z dálky uvidíte velký poutač, který vás navede na správný sjezd.

Sice se hned u areálu nachází dvě bezplatná parkoviště (jedno menší s asfaltovým povrchem a druhé větší štěrkové), když si pro návštěvu vyberete slunečný víkend či termín, kdy se koná nějaká velká akce (což si můžete zjistit na webu v sekci Kalendář akcí), obě parkoviště se mohou rychle zaplnit. To vám pak zbývá buď čekat, až někdo bude odjíždět, nebo zaparkovat podél příjezdové cesty, což není optimální.

Na Skalku je možné dojet rovněž tramvají, linkou číslo 5 dojedete na zastávku Poruba koupaliště a poté půjdete přibližně 10 minut pěšky. Odvážlivci s většími dětmi se mohou na Skalku dopravit na kole, cyklopoint k uschování kola je k dispozici u pokladny. Výhodou je, že v letních měsících (počínaje červnem) jezdí do areálu speciální autobusová linka č. 91 na trase Poruba, Vřesinská – Vřesina, Skalka. Autobus jezdí zpravidla v soboty, neděle a v pracovní dny odpoledne. 

Prase
Prase
Zdroj:
Olga Kolková

Kolik stojí vstupné?

Skalka family park Ostrava má ceník uvedený na svých stránkách, které jsou poněkud chaotické a nelogicky uspořádané, a proto vám vše raději sami sepíšeme. Aktuálně v měsíci dubnu probíhá 20% sleva na všechny vstupenky, včetně permanentek. Kdo bydlí blízko a plánuje navštěvovat park pravidelně, brzký nákup „permice“ se určitě vyplatí ještě před začátkem sezóny.

Jednodenní vstupné: 

  • dítě do 90 cm, ZTP/P – zdarma
  • dítě (od 90 cm do 17 let) – 550 Kč (v dubnu 440 Kč)
  • dospělý (od 18 let do 64 let) – 290 Kč (v dubnu 230 Kč)
  • senior 65+ a ZTP – 150 Kč (v dubnu 120 Kč)

Permanentka:

  • dítě (od 90 cm do 17 let) – 1 900 Kč (v dubnu 1500 Kč)
  • dospělý (od 18 let do 64 let) – 1 200 Kč (v dubnu 950 Kč)

Vstupenky si můžete zakoupit přímo na místě na pokladně nebo pro urychlení online. Je škoda, že vstupné při online nákupu není nijak cenové zvýhodněno, pouze ho můžete využít kdykoliv do 31. října 2024. Při nákupu na místě platí jen v aktuální den. 

Tipy na výlet v okolí Ostravy: navštivte dinosaury nebo hrad

Každá vstupenka je „all inclusive“, což znamená, že máte všechny atrakce zdarma – s výjimkou střelnice a virtuální reality, za které se platí zvlášť. Na střelnici se půjčují hole na adventure golf za vratnou zálohu 200 Kč. Co se týká permanentek, každá je platná pouze pro jednu osobu (na kartičce je napsáno jméno) a umožňuje vám park navštívit kdykoliv od 30. března 2024 do 31. října 2024. Do areálu můžete jít i se psem na vodítku, velká plemena musí mít náhubek.

Užitečné odkazy:
Virtuální prohlídka parku (neaktuální z roku 2022, ale pro letmou představu dostačující)
Webkamery (abyste věděli, kolik je v parku zrovna lidí)

Jaké atrakce jsou na Skalce?

V zábavním parku toho najdete na ploše 8 hektarů opravdu dost, přes 45 různých aktivit. Celý areál není až tak velký, takže jsou všechny atrakce v krátké docházkové vzdálenosti. To oceníte nejen vy, ale i vaše děti, které se nebudou moci rozhodnout, na co dalšího zajít, tak budou s velkou pravděpodobností přebíhat z jednoho místa na druhé.

Park se postupně vylepšuje a každým rokem se v něm buduje něco nového, což je bohužel na úkor volného prostoru. Ještě v červnu 2024 otevře nová dětská zóna na téma světa dinosaurů.

Dinosaurus
Dinosaurus
Zdroj:
Olga Kolková

Zoopark – plno domácích i exotických zvířat

Hned u vchodu si všimnete ohrady s ovcemi. Zde začíná kontaktní zoopark, který se rozprostírá na celém kopečku v pravé části areálu. Kdo poveze kočárek, tak si trošičku mákne, ale dá se to zvládnout. Ve stínu stromů na vás čeká mnoho zvířat – kozy, prasata, husy, slepice, kachny, krůty, osli, poníci, lamy, jeleni, mufloni, morčata, králíci, emu a mnoho dalšího. Zajímavostí je průchozí voliéra s bažanty a křepelkami či roztomilí klokani.

Nahoře vás čeká krásný výhled i mluvící strom

Po cestě směrem vzhůru narazíte i na sochy dinosaurů, povedené dřevěné bludiště, kde se můžete snadno ztratit, a jeskyni, kde se ukrývá Skaláček, maskot celého parku.

Na samotném vrcholku mini zoologické zahrady narazíte na mluvící strom jménem Vašek. Ano, tento strom opravdu mluví přibližně každé 2 minuty. Je škoda, že omílá stále dokola jednu a tu stejnou větu, ale každé dítě, co jde kolem, je z něj nadšené. No, aspoň se mohou rodiče chvilku zastavit a rozmyslet se, kam půjdou dále.

Mluvící strom
Mluvící strom
Zdroj:
Olga Kolková

Kdo se nebojí, může po schodech některé z věží vystoupat ještě výše na stezku mezi stromy nad hlavami zvířat. Pro menší děti je připravena hmyzí louka s nadrozměrnými sochami známého hmyzu.

Podél zooparku se táhnou tubingové dráhy. Můžete je vyzkoušet velmi jednoduše. Pod kopcem si vezmete nafukovací kruh (nebo spíše ukořistíte, protože jich je malý počet) a jedete pomaličku po rampě až nahoru, kde si vyberete jednu z tras – rovnou, nebo zakřivenou. Je vtipné, že personál musí dráhy pravidelně mazat mýdlovou směsí, aby kruhy vůbec dojely až dolů. Rychlejší je bezpochyby rovná dráha.

Lanové centrum i pouťové atrakce i pro nejmenší

V centrální části parku nedávno vyrostla obrovská indiánská stezka s týpí, několika skluzavkami a lanovou dráhou, která se tyčí až do výšky 13 metrů. Prozkoumejte každý kout stezky, který vás přenese do světa indiánské kultury. Provazové prolézačky hravě zvládnou i dospělí, nicméně čím jste menší, tím se vám budou úkoly plnit snadněji.

Indiánská stezka
Indiánská stezka
Zdroj:
Olga Kolková

Barevný lunapark nabízí různá lákadla pro děti i dospělé. A velkou výhodou je, že můžete jezdit, kolikrát chcete. Dominantou je Skaláčkovo kolo, které vám umožní podívat se do okolí z výšky. Mezi další atrakce lunaparku patří létající sloni, dračí horská dráha, hrníčkový kolotoč v zakryté venkovní části se nachází autodrom, originální dětský kolotoč s dvoupatrovým autobusem, dětský vláček a nafukovací skákací hrady.

Skaláčkovo kolo
Skaláčkovo kolo
Zdroj:
Olga Kolková

Voda je dobrá a děti zabaví na dlouho

Na Skalce je menší vodní svět, kde si můžete vyzkoušet rýžování zlata. To funguje tak, že si ve stánku vyfasujete kyblíček a rýžovací pánev. V korýtku s vodou hledáte zlato (čti malé kamínky), které vkládáte do kyblíčku. Když nasbíráte dostatečnou hmotnost, získáte sladkou odměnu. Malým objevitelům se budou líbit i ovladatelné vodní mlýny ze dřeva. V teplých letních měsících jsou v provozu i lodičky aquapaddler a velké nafukovací bubliny aquaroller.

hrníčkový kolotoč a rýžování zlata
Hrníčkový kolotoč a rýžování zlata
Zdroj:
Olga Kolková

Máš energii? Tak skákej!

Hop aréna je velice oblíbená. A není se čemu divit. Uvnitř kryté haly je k dispozici 16 trampolín a velká molitanová jáma, kde si celá rodina může vyzkoušet nějaké ty skákací triky. Pro nejmenší je v této části připravena barevná herna ve formě prolézacího labyrintu se skluzavkami a kuličkovým bazénem.

Je fajn, že uvnitř haly jsou k dispozici lavičky, kam si rodiče mohou na chvíli sednout a dohlížet na své děti. Co mi však přijde poněkud nedomyšlené, že v hop aréně musíte být bez bot. Každý jedinec se musí vyzout, ale boty není kam uschovat, takže se všechny válí jen tak po zemi. Když je venku teplo, uvnitř je neskutečný hic a špatný vzduch.

V zadní části parku se nachází další atrakce, které vyzkouší odvahu a pohybové dovednosti vašich ratolestí – pirátská loď volně navazující na pirátskou pevnost, hladomorna, unikátní prolézací velryba, vzduchové trampolíny, workoutové hřiště a další dětské hrací prvky. Najdete zde také ohniště pro opékání buřtů a mnoho dalšího.

Co dělat v Ostravě, když prší: Prohlédněte si město z výšky nebo uspořádejte adrenalinové závody

Zima na Skalce

Jakmile skončí letní provoz, což je dle předpovědi počasí zhruba na přelomu října a listopadu, celý areál se uzavře a začnou přípravy na zimní sezónu. V zimě zde probíhají lyžařské kurzy pro děti, ale celá rodina si může jít zabruslit do venkovního krytého kluziště, případně si vzít potřebné vybavení a jít lyžovat nebo bobovat. Brusle, helmy a další sportovní vybavení je možné si půjčit i na místě za poplatek.

Ke Skalce letos patří i Tři tygři

Když budete mít štěstí, můžete při své výpravě za dobrodružstvím narazit i na Štěpána Kozuba, který se v letošním roce společně se svými kolegy z improvizační skupiny Tři tygři postaral o propagaci parku prostřednictvím reklam a vtipných skečů na Youtube kanále Skalka family park s.r.o. Ostrava: https://www.youtube.com/@skalkafamilypark/videos.

Celkové hodnocení

Zábavní park Skalka je skvělým místem na celodenní výlet pro rodiny s dětmi. Poprvé si zde budete připadat jako Alenka v říši divů – tu jsou indiáni, tam pouťové kolotoče, tady zvířátka, najednou dinosauři, kudy jít na vyhlídku, kde se najíst a kde mají záchody?

Tolik nových vjemů, že nevíte na co dříve koukat! Ale jakmile se rozkoukáte, oprostíte se od chaotičnosti a nedomyšlenosti některých drobností, uvidíte, že se tu budou vaše děti a tedy i vy cítit dobře.

Nicméně nedoporučuji návštěvu v příliš teplém počasí, některé atrakce jsou na sluníčku a není se kde ukrýt do stínu, když si je děti budou užívat. A když uslyšíte střelbu, neděste se. Za lesem se trochu nešťastně v těsné blízkosti Skalka family parku nachází venkovní střelnice Střeleckého klubu Poruba.

Podívejte se taky na video, které vám aspoň trošku napoví, jak to v parku vypadá!

 
 

Místo

49° 49' 8.3712", 18° 8' 18.5856"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Olga Kolková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skalka family park – unikání zábavní park pro rodiny s dětmi. Co vás v něm čeká?