Přejít k hlavnímu obsahu

EURO 2024 – Gelsenkirchen: Kam mrknout, když se zrovna nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu?

Chystáte se na největší fotbalovou událost letošního roku? Pokud během toulek Německem zamíříte do města Gelsenkirchen, poradíme, co tady vidět.

Gelsenkirchen je vlastně taková menší Ostrava. I tohle město totiž bylo dlouhá léta spojováno pouze s těžbou uhlí. Dnes už se naštěstí od tohoto strereotypu stále častěji upouští. Gelsenkirchen totiž dokáže nabídnout mnohem víc než dávno zapomenuté uhelné doly. Máme pro vás deset tipů, na co tady mrknout.

#1 Veltins-Arena

Tenhle fotbalový stadion bude letos hostit několik významných fotbalových utkání Mistrovství Evropy ve fotbale. Fotbalové fandy to asi příliš nepřekvapí. Vždyť Veltins-Arena je „domovem“ týmu FC Schalke 04, který byl založený v roce 1904 a dodnes je jedním z nejúspěšnějších tradičních klubů v Německu

FC Schalke 04 je navíc jedním z největších sportovních klubů na světě, který má odhadem více než 170 000 členů. Jeho fanoušci pravidelně zaplňují zmíněný stadion, který byl postavený v roce 2001. Aréna pojme na 60 000 fandů, a je proto jedna z největších a nejmodernějších v Německu.

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#2 Zoologická zahrada ZOOM Erlebniswelt

Ve městě Gelsenkirchen najdete i menší zoologickou zahradu ZOOM Erlebniswelt, která byla založená 14. dubna 1949. Dodnes platí za jednu z nejmodernějších zoo v Německu.

Rozdělena je do tří oblastí, které imitují Aljašku, Afriku a Asii. Velký důraz je tady kladený na co nejpřirozenější prostředí pro zde žijící zvířata. Rozmanitost druhů i jednotlivých výběhů jistě potěší velké i malé návštěvníky.

ZOOM Erlebniswelt
Zdejší zoo je rozdělená na tři atraktivní části.

#3 Hrad Schloss Horst

Tenhle hrad postavený v 16. století ve stylu renesance sloužil jako rezidence pro místní šlechtu a dnes je otevřený veřejnosti. V současné době patří mezi jedny z nejstarších a nejvýznamnějších renesančních staveb ve Vestfálsku.

#4 Botanischer Garten Gelsenkirchen

Gelsenkirchen láká na kus čarokrásné přírody, která je soustředěna do místní botanické zahrady. Pokud si potřebujete mezi zápasy oddechnout, protáhnout nohy a přivonět k rozmanitým druhům květin, je místní Botanischer Garten Gelsenkirchen ideální místem pro vaši návštěvu.

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

#5 Gelsenkirchener Barockschloss

Lákají vás barokní památky? Pak se vydejte na prohlídku zámku Gelsenkirchener Barockschloss. Tato okouzlující a velmi zachovalá památka vás dostane svou architekturou a rozlehlými zahradami.

#6 Hans-Sachs-Haus

Milovníky původní architektury a atraktivních architektonických památek jistě zaujme i Hans-Sachs-Haus. Tato budova slouží jako městský dům a kulturní centrum. Její architektura představuje příklad německého expresionismu.

#7 Science Park Gelsenkirchen

Zábavu i poučení najdete v interaktivním muzeu, které je zaměřené na vědu a techniku. Návštěva tohoto parku nepochybně zaujme nejen velké, ale i malé návštěvníky.

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa

#8 Ulice Bahnhofstrasse

Sháníte nějaký ten fotbalový suvenýr nebo si jednoduše chcete dát místní specialitu? Zamiřte v srdci města Gelsenkirchen do uličky Bahnhofstrasse. Už od května jsou tu v provozu zahrádky před pizzeriemi a jako všude v Německu je tu na každém kroku možné koupit občerstvení i jen tak do ruky.

Bahnhofstrasse v Německu
Ulice Bahnhofstrasse láká k nákupům i posezení.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Park Nordsternpark

Třetinu území města Gelsenkirchen zabírá zeleň. Nejznámější je zámecký park Schloss Berge, dále Nienhausen Revierpark, či Nordsternpark. Poslední zmíněný park představuje zajímavou ukázku někdejší průmyslové krajiny.

Během prohlídky můžete vidět působivou směsici strohých lineárních struktur (vodních kanálů), přírody a strnulé industriální architektury ocelových komplexů 19. století. Připomínkou dávných dob, kdy se tady těžilo uhlí, je ukázkový důl nebo obrovská expozice modelů vlaků.

#10 Landschaftspark Duisburg Nord

Atraktivní návštěvu slibuje také areál Landschaftspark Duisburg Nord, kde jsou umění a zážitky všeho druhu zasazeny do bývalého průmyslového komplexu. Uvidíte zde industriální výtvarné umění, ale i expozice k ekologii, historii průmyslu nebo rekreaci. Trochu adrenalinu lze zažít při šplhání na vysokou pec nebo kdekoliv jinde v místním „lezeckém“ parku.

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Veltins-Arena
  • archiv.hn.cz/c1-18618830-gelsenkirchen-uz-davno-neni-mestem-uhli
  • dovolenavnemecku.cz/post/gelsenkirchen
 
 

Místo

51° 32' 23.4898", 7° 4' 16.3442"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Gelsenkirchen: Kam mrknout, když se zrovna nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu?