Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

Chystáte se během června nebo července na letošní mistrovství Evropy ve fotbale? Pokud se stane vaším cílem také Stuttgart, poradíme, kam mrknout, když zrovna nebudete fandit. 

Stuttgart (čtěte jako „štutgart“, česky též Štíhrad) je hlavní město spolkové země Bádensko-Württembersko a najdeme ho na jihozápadě Německa. S 633 tisíci obyvateli jde o 6. největší město v Německu. 

To je spojeno zejména s automobilovým průmyslem. Co ve Stuttgartu navštívit během kratší dovolené nebo prodlouženého víkendu? Máme pro vás 10 fantastických tipů, které zaujmou jednotlivce, páry, ale i celé rodiny. 

#1 Mercedes-Benz Museum

Jedno z největších automobilových muzeí na světě si vaši návštěvu nepochybně zaslouží. Dozvíte se spoustu zajímavých informací o historii značky Mercedes-Benz i vývoji automobilového průmyslu. 

Kromě vystavených vozů se můžete těšit také na interaktivní expozice a zajímavé exponáty, které zaujmou velké i malé návštěvníky. 

Muzeum je otevřeno od úterý do neděle (v pondělí se sem nepodíváte) a to vždy od 09.00 do 18.00 hod. Vstupné činí 16 eur, případně 8 eur pro návštěvníky od 13 do 17 let, studenty a seniory nad 64 let.  

Mercedes-Benz Museum
Tuhle jízdu si zamilujete!
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

#2 Museum Porsche

Také druhé muzeum vás zavede na vzrušující cestu do automobilové historie. Tentokrát půjde o luxusní sporťáky značky Porsche, které můžete obdivovat na více než 5 600 metrech čtverečních.

Zajímavostí tohoto muzea je skutečnost, že začínalo s kolekcí asi 20 vozů. V roce 2009 byla ovšem postavená nová hala, ve které se aktuálně mění 80 exponátů z celkového počtu 300 kousků!

Muzeum je otevřeno od úterý do neděle, vždy od 09.00 do 18.00 hod. Dospělí zaplatí za vstup 8 eur, děti od 14 let sem mají vstup za polovinu. Mladších návštěvníků se vstupné netýká.

Pohled na budovu muzea
Vystavovaná kolekce v současnosti čítá na 300 kousků!
Zdroj:
Shutterstock

#3 Park Wilhelma

Zoo a botanickou zahradu Wilhelma, která je mimochodem jedna z nejstarších v Evropě, najdete na kraji města Stuttgart. V současné době je domovem více než 8 000 zvířat a cca 5 000 druhů exotických rostlin.

V parku Wilhelma nechybí využití pro děti ani dospělé, menší parčíky, prolézačky a nespočet stánků s občerstvením. U zoo jsou dva placené parkovací domy. Pokud ovšem budete mít štěstí, můžete zaparkovat v přilehlých uličkách zdarma.

Aktuální otevírací dobu najdete na oficiálním webu zooparku (mění se s ohledem na konkrétní měsíc návštěvy). Vstupné začíná na 8,50 eurech za dítě a 22 eurech za dospělou osobu.  

Pohled na surikatu
Wilhelma je jednou z nejstarších zoologických zahrad v Evropě.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa

#4 Náměstí Schlossplatz

Pokud se budete během pobytu ve Stuttgartu pohybovat v centru, určitě neminete nejrozlehlejší náměstí známé jako Schlossplatz, které se stalo nejen významným kulturním a společenským centrem, ale také domovem pro zámek Neues Schloss.

Tato úchvatná barokní stavba sloužila jako sídlo rodu Wüttenbergů, jejichž území po spojení s Bádenskem vytvořilo spolkovou zemi s hlavním městem Stuttgart. Do zámku se v současnosti nelze podívat, i z venku vám ale poskytne mnoho záběrů pro dokonalé fotky.

Pohled na Schlossplatz
Jedno z největších a nejvýznamnějších německých náměstí.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

#5 Státní galerie Stuttgart

Patříte mezi milovníky umění? Pak nesmíte minout zdejší státní galerii, která patří k nejvýznamnějším muzeím v Německu. V muzeu najdete rozsáhlou sbírku uměleckých děl od středověku až po současnost, včetně děl Mistra Matěje, Rembrandta, Picassa a dalších slavných umělců.

V pondělí je muzeum uzavřené, od úterka až do neděle ho můžete navštívit vždy od 10.00 do 17.00 hod. Výjimkou je pouze čtvrtek, kdy muzeum zavírá až ve 20.00 hod. Ve středu se sem podíváte bezplatně. 

Galerie Stuttgart
Milovníci historie a umění by si určitě neměli nechat ujít návštěvu Státní galerie Stuttgart.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Televizní věž Fernsehturm Stuttgart

Chcete pořídit úchvatné snímky celého Stuttgartu? Vydejte se na vyhlídku Fernsehturm Stuttgart. Najdete tady 217 metrů vysokou televizní věž, která byla postavena v roce 1956. Součástí místa je i 150 metrů dlouhá vyhlídková plošina, ze které se vám naskytnou jedinečné výhledy na město a okolní krajinu.

Věž Fernsehturm Stuttgart
V blízkosti věže najdete 150 metrů dlouhou vyhlídku.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal

#7 Pěší zóna Königstraße

Pokud si chcete z letošního Stuttgartu přivézt nějaký zajímavý fotbalový (nebo jin) suvenýr, určitě se pro něj vydejte na pěší zónu Königstraße.

Königstraße je jednou z nejdelších nákupních ulic v Německu a najdete zde jak prémiové značky, tak i cenově dostupnější obchody. Nechybí samozřejmě ani restaurace s vyhlášenými německými specialitami a spousta dalších atrakcí.

Nákupní možnosti na Königstraße
Königstraße je jednou z nejživějších ulic, kde pořídíte prakticky všechno, na co si jenom vzpomenete.
Zdroj:
Shutterstock

Řezno bylo módní vzor českých měst. Dnes láká na pivo, historii a klobásy s hořčicí

#8 Carl-Zeiss-Planetarium

Lákají vás vesmírné dálky? Vydejte se do střední části Zámecké zahrady a planetária Carl-Zeiss-Planetarium. Díky unikátní technologii tady dokážou promítat hvězdnou oblohu přesně tak, jak je vidět jenom z vesmíru. 

Nechybí řada výstav a vzdělávacích programů. Pokud neumíte německy, nezoufejte, některé projekce probíhají i v angličtině

Otevřeno je v úterý až pátek od 9.00 do 11.30 hod. a od 14.00 do 16.30 hod. (ve středu a pátek od 19.00 do 21.30 hod.), v sobotu a neděli se tady můžete zastavit mezi 13.00 a 19.00 hod. Vstupné je 6 eur, popřípadě 4 eur u dětí, seniorů a studentů. 

Planetárium Stuttgart
Milujete vesmírné dálky? Carl-Zeiss-Planetarium vaše tužby zaručeně uspokojí.
Zdroj:
Shutterstock

#9 Čtvrť Weissenhofsiedlung

Láká vás moderní architektura? Pak navštivte unikátní čtvrť Weissenhofsiedlung, která byla postavena v roce 1927 podle designu umělecké skupiny Neues Bauen jako ukázka moderního městského bydlení.

Zajímavostí je, že se na výstavbě podílelo celkem 17 umělců včetně nejvýznamnějších architektů 20. století, Ludwiga Mies van der Rohe a Le Corbusiera, v jehož vile nyní sídlí muzeum Weissenhof Museum im Haus Le Corbusier.

Moderní čtvrť Weissenhofsiedlung
Na vybudování moderní městské zástavby pracovalo v minulosti 17 umělců!
Zdroj:
Shutterstock

#10 Kopec Bierkenkopf

Nejvyšším vrcholem Stuttgartu je kopec Bierkenkopf, kterému místní neřeknou jinak, než Monte Scherbelino. Z kopce je krásný výhled na celé město a okolí.

Najdete tady i památník obětem 2. světové války a sutiny rozbombardovaného Stuttgartu, kterých sem po válce navezli 15 milionů metrů krychlových, čímž se výška kopce zvýšila o 40 metrů.

Bierkenkopf ve Stuttgartu
Bierkenkopf je nejvyšším kopcem celého města. Najdete tady i památník a sutiny města.
Zdroj:
Shutterstock

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

Použité zdroje:

  • ceskatelevize.cz/porady/10697558767-bedekr/213562260140006-stuttgart/8175-co-jeste-navstivit-ve-stuttgartu/
  • turistika.cz/clanky/stuttgart-metropole-plna-protikladu/detail
  • radicestujeme.eu/zeme/zajimava-mista-a-pamatky-v-nemeckem-stuttgartu
  • obletsvet.cz/co-videt/nemecko/stuttgart
  • cestyposvete.cz/stuttgart.html
 
 

Místo

48° 47' 4.001", 9° 8' 44.2915"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit