Přejít k hlavnímu obsahu

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si

Nemůžete se dočkat, až si užijete pár dnů volna daleko od každodenních starostí a problémů. Balíte plavky, žabky, opalovací krém…

Když ale začnete pátrat po potřebných dokladech, zjistíte, že pas, na který máte letět, je už nějaký ten pátek neplatný. Nepropadejte hysterii, situace má řešení. Zadarmo to ale samozřejmě nebude.

Do kterých zemí potřebujete pas?

Hned v úvodu je potřeba zmínit, že cestování „na pas“ není povinné v rámci do Schengenského prostoru. Sem patří Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Island, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko. Na občanku ale můžete cestovat také do Andorry, Monaka, San Marina, Chorvatska a Vatikánu. I když tyhle země nejsou součástí Schengenu, na jejich hranicích se uplatňují schengenské dohody.

Mimo Schengen se už ale bez pasu nedostanete. V některých zemích je dokonce vyžadováno, aby byl váš stávající pas platný ještě alespoň půl roku po návratu. Na hranicích vám tak zkontrolují datum a pas musí platit ještě 6 měsíců od té doby, co zemi opustíte, tedy od konce doby trvání dovolené. Nutno podotknout, že obsluha letiště na tohle dost dbá a prakticky neexistuje, že byste se mohli ze situace jakkoliv vykroutit. Co tedy dělat, pokud zjistíte, že s vámi cestovní pas na letošní dovolenou „nechce“, případně nesplňuje minimální délku platnosti?

Muž s pasem v kapse
Propadlý pas před dovolenou není sranda.
Zdroj:
Shutterstock

Máte děravou hlavu? Připlatíte si

Od roku 2016 již není možné vydávat pasy bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji. Za vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat se platí správní poplatek ve výši 600 Kč, v případě občanů mladších 15 let pak 100 Kč. Pokud jste zjistili, že nemáte platný pas týden před odletem, můžete požádat o vydání pasu ve zkrácené lhůtě 5 pracovních dnů. V tomhle případě ale už zaplatíte 3 000 Kč. Pokud jste na tuhle nemilou věc přišli jen pár hodin před odletem, požádejte o expresní vydání do 24 hodin. Připravte si ale 6 000 Kč, případně 2 000 Kč u osob mladších 15 let.

Kde a jak o nový pas požádat?

O vydání cestovního pasu může požádat občan starší 15 let, ale do doby zletilosti (do 18 let) musí k žádosti přiložit písemný souhlas zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem. Podpis lze ověřit u orgánu, u něhož se podává žádost. Za občana mladšího 15 let podává žádost zákonný zástupce. Žádost můžete podat u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností (v Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22).

Žádost o vydání pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji do 5 dnů, případně 24 hodin, můžete podat i na Ministerstvu vnitra ČR v Praze na Pankráci. Pokud na tuhle nemilou věc přijdete v zahraničí, žádost lze podat u zastupitelského úřadu České republiky (neplatí pro pasy vydané ve zkrácené lhůtě).

Žádost se nepodává na úředním tiskopisu, stačí pouze u příslušného úřadu předložit doklady potřebné k vydání cestovního pasu (typicky např. občanský průkaz). Dokládat není potřeba ani fotografii. Tu vyfotí úředník přímo na místě. Tam vám také odeberou otisky prstů (u osob nad 12 let) a veškeré dostupné údaje porovnají s informačním systémem evidence obyvatel.

České pasy
Za expresní vyřízení nového pasu zaplatíte několik tisíc.
Zdroj:
Shutterstock

Kde si nový pas vyzvednout?

Cestovní pas vydaný ve lhůtě 30 dnů můžete převzít u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, u kterého jste podali žádost o jeho vydání, nebo u jiného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, který jste uvedli v žádosti. Stejně tak tady lze vyzvednout i pas vydaný do 5 pracovních dnů.

Nově existuje i možnost vyzvednout si pas vydaný do 5 dnů na Ministerstvu vnitra ČR. U dokladů vydaných do 24 hodin nejde o možnost, nýbrž o povinnost. Tento expresní cestovní pas si tak musíte vyzvednout osobně v Praze v kanceláři Ministerstva vnitra. Pokud si tedy nechcete udělat neplánovanou cestu do Prahy a obětovat dovolené další tisíce navíc, vřele doporučujeme doklady zkontrolovat s dostatečným předstihem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 22.6219", 14° 26' 4.0672"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si