Přejít k hlavnímu obsahu

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jak po ukolébavce

Známe to všichni, kteří řídíme. Občas to na silnici nebo dálnici dokáže pěkně uspávat. Aby z toho nebyl malér, vyzkoušejte tyhle triky a najděte si mezi nimi svého favorita.

Samozřejmě, když se nám chce za volantem spát, je lepší zastavit, sklopit sedačku, na 20–30 minut zavřít oči a teprve pak pokračovat v jízdě. Někdy ale situace ještě není tak vážná, abyste museli jízdu přerušit. I tak ale zlaté pravidlo zní vyjíždět o něco dřív a mít rezervu nejen kvůli možným zácpám, ale i kvůli tomu, že můžete potřebovat odpočinek.

Každý, kdo už někdy usnul za volantem, ví, jak bleskově k tomu může dojít. Spousta řidičů dokázala svoji hlavu ukočírovat jen tak tak, aby zjistila, kde jsou ony hranice, které není radno překračovat. Pokud jste se například někdy přistihli, že sice máte otevřené oči, ale vaše hlava nevnímá okolí, případně vám povolují svaly v těle nebo vám hlava padá vzad či vpřed, měl by pro vás tenhle signál být tím posledním před vědomým a dobrovolným zastavením.

Dalším červeným praporkem může být například i to, že si nepamatujete projetí konkrétního úseku cesty, kterou ale jinak dobře znáte. 

A teď už ty slibované tipy…

#1 Stáhněte topení

Jakmile v autě zavládne teplíčko, jste na nejlepší cestě ustlat si přímo v pangejtu. Takže žádné přetápění, i kdyby venku mrzlo jak v Rusku

#2 S kávou opatrně

Vy sami určitě víte, jak na vás káva působí. Buď vás nakopne jen na pár desítek minut (takže je to řešení, jen pokud vás čeká už jen kousek cesty), nebo vás nabudí i na několik hodin. Tomu můžete její konzumaci přizpůsobit. A vyzkoušet můžete třeba i zelený čaj nebo kávu s mlékem – obojí totiž nabudí mírněji, zato však na delší dobu.

#3 Uvolněte se

Ale ne zase moc. Seďte pohodlně, nesnažte se napřimovat, jak vám kázali ve škole. Už jen z toho byste za chvíli byli unavenější víc, než potřebujete. Základem úspěchu je mít sedadlo a volant správně nastavené s ohledem na vaše tělesné proporce.

#4 Žvýkejte

Je to taková z nouze ctnost, ale i žvýkačka může občas pomoct. Soustřeďte se na obsah svých úst a na samotné žvýkání. Ale sledujte při tom i provoz kolem sebe.

#5 Pusťte si svižnější hudbu

Jestli rádi posloucháte rádio, nalaďte si ho. I mluvené slovo moderátorů mezi písničkami vás může přivést na určité myšlenky, které budou mít tendenci vás udržet „při vědomí“. Nebo tam dejte oblíbenou hudbu – ale pozor, svižnější! Nějaký ten chill nebo uklidňující elektronická muzika fakt není na místě. Ideálně když si budete moct zazpívat! 

odpočinek za volantem
Nemusíte natvrdo spát. Mnohdy stačí jen zavřít oči a nechat hlavu odpočívat.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Nasajte čerstvý vzduch

Přetopeno už podle naší rady nemáte, ale možná už jste vydýchali vzduch v autě. Stáhněte okénko, co venkovní teplota dovolí, a vpusťte si dovnitř trochu toho kyslíku. Vzpruha zaručena.

#7 Zastavte a protáhněte se

Mnohdy opravdu stačí vyskočit na 5 minut z auta, protáhnout se, projít se kolem benzínky a zase se můžete vrátit za volant. Aspoň na tu krátkou chvíli můžete „vypnout“ a nesoustředit se na silniční provoz. Tím si hlava odpočine a pravděpodobně budete zase o něco svěžejší.

#8 Žádné těžké jídlo před jízdou

Když poobědváte salát s kuřecím masem, pojede se vám mnohem líp, než když se u babičky nebo jiné dobrotivé duše nacpete svíčkovou se šesti. Všichni víme, že útlum po těžkém jídle přijde, ať chceme, nebo ne. Proto zvolte spíš lehké pokrmy, malé svačinky a nadlábněte se až v cíli. Perfektní jsou třeba oříšky.

#9 Povídejte si se spolujezdcem

Jestli neřídíte první měsíce a vezete někoho s sebou, povídejte si, i kdyby to mělo být o obligátním počasí. Pokud zrovna jedete sami, vytočte kamaráda nebo kamarádku, maminku nebo zmiňovanou babičku a povídejte si s někým z nich. Ovšem jen za předpokladu, že nebudete telefon držet v ruce a že se i při hovoru dokážete plně soustředit na řízení.

#10 Pijte vodu

Vyhněte se v autě svodům přeslazených nápojů (i když cukr může nakrátko udělat dobře) a dejte přednost čisté vodě. Pravidelné pití po douškách vždycky aspoň na chvíli osvěží vaši mysl.

Pamatujte, že když už si sami sebou nebudete jistí, bude nejlepší zastavit. Je zbytečné hnát se do cíle za každou cenu, i kdyby v něm na vás někdo čekal. Dejte mu vědět o svém zpoždění a neriskujte zdraví a život svůj ani svého okolí. Víte, jak se to říká – radši v šest doma než o půl šesté v márnici.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jak po ukolébavce