Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Itálie a její božská jezera: kam se vydat a co vás čeká?

Chtěli byste strávit pár dní v Itálii a lákají vás jezera, která tahle země nabízí? Máme pro vás tipy na ta nejúžasnější včetně nezapomenutelného okolí.

Itálii houfně milujeme. Její nádherné hory, historické památky, svérázná města, vynikající gelato, kávu a gastronomii obecně. Kvůli těmhle krásám se dá přežít i chaos, který se s ní pojí, nebo temperament jejích obyvatel, jenž není každému po chuti. Ať už jde o Milán, Ischii, Florencii, Neapol, Bari, Sardinii, nebo Sicílii (nebo absolutně ikonický Řím), vždycky si tu přijdeme na své. Takže která jezera jsou v Itálii nejkrásnější a nejlákavější i z hlediska svého okolí? 

#1 Lago di Garda

Největší jezero Itálie láká turisty asi ze všech nejvíc. Jednak ho máme poměrně blízko – patří k jezerům v severní části země, leží mezi městy Trento, Verona a Brescia – jednak nabízí nejen krásná místa ke koupání a malebná městečka na březích, ale i hory v okolí, kde je jednoduše nádherně. 

Gardské jezero vzniklo po poslední době ledové a pyšní se rozlohou 369,98 kilometrů čtverečních. Na nich si můžete vyzkoušet nejrůznější vodní sporty, a pokud chcete zažít trochu toho dobrodružství, můžeme doporučit túru po masivu východně od jezera – nahoru na Monte Baldo se dostanete lanovkou, odtud pak můžete oklikou scházet zpátky dolů nebo se jen projít nahoře a využít lanovku i na cestu dolů.

Lago di Garda
Gardské jezero, to je ikona. Objevováním tohohle skvostu neuděláte chybu.
Zdroj:
Shutterstock

Lanovka na Monte Baldo jezdí z městečka Malcesine, v roce 2024 od 30. března do 1. listopadu, denně od 8.15 do 18.00 hod. každou půlhodinu. Snadno tu zaparkujete v podzemním parkovišti. Dospělý zaplatí za jednosměrnou jízdenku 20 eur, snížená cena je pak 15 eur. 

Dovolená u Lago di Garda? Super pro povaleče a horaly. I pro všechny ostatní

#2 Lago di Como

Dalším trhákem mezi italskými jezery je Komské jezero, které je všeobecně hodnocené jako jedno z nejkrásnějších míst v zemi vůbec. Vypadá to tu trošku jako v norských fjordech, ale členité pobřeží lemují živá městečka, kde si vychutnáte snad cokoli, na co si jen vzpomenete. Fajn je i zdejší lodní doprava, která spojuje Varennu, Menaggio a Bellagio i další místa.

S rozlohou 146 kilometrů čtverečních je třetím největším jezerem Itálie a díky hloubce až 425 metrů patří k nejhlubším v Evropě. Na mapě vás zaujme svým tvarem obráceného písmene Y. Zatímco v zátoce Laghetto di Piona nebo na jihu u městečka Lierna (a na západním pobřeží u Dervia) najdete skvostné místo pro relax a koupačku, zbytek pobřeží je spíš skalnatý a pěkně prudký.

Lago di Como
Komské jezero se svým okolím může připomínat norské fjordy.
Zdroj:
Shutterstock

Na své si tu přijdou třeba rybáři – jezero totiž nabízí skvělé podmínky hlavně pro kapry a pstruhy, ale i další druhy. 

Okolí jezera je protkané turistickými trasami, tak neváhejte a na některou se vydejte. Krásné výhledy jsou tady zaručeny, třeba z vrcholku Monte San Primo (kam si ovšem pěkně máknete).

Dobrodružný „to do“ list, který vám u Komského jezera může snadno vyjít

#3 Lago di Iseo

Isejské jezero je 6. největší v celé Itálii a 4. největší mezi podalpskými jezery v severní části země. Na jeho rozloze 65,3 kilometrů čtverečních se rozhodně nudit nebudete. Už jen proto, že součástí jezera je největší jezerní ostrov jižní Evropy, Monte Isola. Na něj se rozhodně musíte vypravit!

Jeho celková rozloha je 4,5 kilometru čtverečního, po obvodu má 9 kilometrů a na zdejších kopcích na turisty čeká 12 tradičních vesniček a tři důležité body – svatyně Madonna della Ceriola, hrad Oldofredi a vrcholek Monte Isola.

Lago di Iseo
Tady se určitě vypravte na ostrov Monte Isola. Dostane vás!
Zdroj:
Shutterstock

#4 Lago di Resia

Lago di Resia jste stoprocentně už viděli. Aspoň tedy na fotkách. Je totiž známé neobvyklým „úkazem“, kterým není nic jiného než kostelní věž „utopená“ ve vodě. K té se dá v případě, že jezero zamrzne, krásně dostat suchou nohou.

Kostel pocházel ze 14. století a k jeho zániku, stejně jako zániku řady vesnic, došlo na konci 30. let 20. století. Tehdy bylo totiž zrealizováno spojení zdejších jezer v jedno velké, z něhož by se voda dala snáz využívat pro výrobu energie.

Obyvatelé vesnic se tehdy museli vystěhovat, aniž by dostali jakoukoli náhradu. Jak už ale padlo, šlo o dobu, kdy byl u moci zlověstný Mussolini, a tak se odpor moc nekonal.

Kvůli elektřině zatopili celé město. Zůstala z něj jen kostelní věž

Celá akce měla nakonec kvůli 2. světové válce zpoždění a k napuštění přehrady došlo až v roce 1950. Ačkoli zvony už v kostelní věži dávno nejsou, říká se, že v zimě se dá zaslechnout jejich zvonění…

Lago di Resia zaujímá plochu 6,6 kilometrů čtverečních a podél jeho břehů vede okruh, který si můžete projít (měří asi 15 kilometrů). Nechcete-li se držet tak „při zemi“, vydejte se na horu Zehner, kam vám v případě potřeby pomůže i lanovka. A ten výhled potom! 

Lago di Resia
Věž, která ční z vody, patří zatopenému kostelu ze 14. století.
Zdroj:
Shutterstock

#5 Lago di Lugano

Luganské jezero na první pohled na mapě zaujme svým větvením. A jakmile se k němu dostanete, ohromí vás nejen svou hladinou, ale i horami v okolí. Scenérií, které se vám tu naskytnou, se nebudete moct nabažit.

O jezero se Itálie dělí se Švýcarskem. Rozkládá se na téměř 49 kilometrech čtverečních a jeho maximální hloubka je 288 metrů. Spíš než svou velikostí zaujme pestrostí, která na vás čeká na březích – hory se tu střídají s poli, dostane vás i poloostrov tvořený horou Monte San Giorgio (ve švýcarské části) nebo italská exkláva Campione d'Italia proslulá zdejšími casiny.

Lago di Lugano
Luganské jezero je pojmenované po jednom z měst na pobřeží – po švýcarském Luganu.
Zdroj:
Shutterstock

Jestli něco lze doporučit, pak je to vyhlídková plavba po jezeře, lázně a výšlap právě na Monte San Giorgio, který si můžete zkrátit a zjednodušit díky lanovce, jež jezdí z městečka Brusino Arsizio. 

Pěknou hřebenovou túru můžete udělat taky z Morcote do Carony (necelé 2,5 hodiny), případně můžete pokračovat na Monte San Salvatore (5 hodin), odkud se můžete dolů do Paradisa svézt pozemní lanovkou.

Bezva místem pro dovolenou nebo prodloužený víkend je Porto Ceresio, asi třítisícové městečko, v němž najdete potřebné zázemí, ať už plánujete dělat cokoli.

Nejkrásnější pláže Itálie: inspirace na léto není nikdy dost

#6 Lago Maggiore

Se Švýcarskem se Itálie dělí i o Lago Maggiore (Itálii náleží asi 80 %). Jeho rozloha přesahuje 212 kilometrů čtverečních, je dlouhé 66 kilometrů a široké 2–4,5 kilometru. Není tu nouze o ostrovy a ostrůvky, přičemž tím nejpozoruhodnějším je Isola Bella, na níž se nacházejí botanické zahrady, palác Boromejců a úžasná panoramatická terasa. 

Na jezeře je čilá lodní doprava a na své si přijdou i rybáři, kteří tu chytají hlavně okouny a pstruhy.

Lago Maggiore
Isola Bella. Tenhle ostrůvek nesmíte minout!
Zdroj:
Shutterstock

Městečka posazená na březích vítají turisty svou pohostinností a dostupností všeho. Svou krásou navíc ohromila i takové hosty, jakými byli například Ernst Hemingway, E. M. Remarque nebo Stendhal.

V západní části ostrova najdete prvotřídní lázeňská letoviska. K místům, která musíme zmínit, patří Verbania (největší město na břehu jezera), Baverno nebo Stresa a Locarno (to už je ve švýcarské části). 

Mrazivá a tajemná krása starých italských mlýnů: Valle dei Mulini je jako z jiného světa

#7 Lago di Braies

Když se hovoří o nejkrásnějším a nejfotogeničtějším jezeře v italských Dolomitech, není řeč o ničem jiném než o Lago di Braies. V tyrkysové až smaragdové vodě se odráží vrcholky hor opodál, na hladině plují lodičky a kolem jezera se procházejí všechny generace turistů.

Aby ale z návštěvy nebyl „boj o přežití“, vydejte se sem v sezóně brzy ráno, ať nezápasíte o své místo na slunci s davy ostatních návštěvníků. Platí tu i pravidlo, že autem sem smíte přijet do 9.30 hod. nebo po 16.00 hod., jinak musíte autobusem (případně po svých nebo na kole).

Lago di Braies
Tohle jezero je jedním ze symbolů Dolomit.
Zdroj:
Shutterstock

Lago di Braies se rozkládá na 31 hektarech, je dlouhé 1 200 metrů a široké 300–400 metrů. Díky hloubce dosahující 36 metrů je nejhlubším jezerem v Dolomitech. Procházka kolem něj pohodovým tempem i s kocháním vám zabere zhruba 2 hodiny a zvládne to snad úplně každý.

Úžasným zážitkem je tu plavba na půjčené loďce. Za 30 minut zaplatíte 18 eur a za hodinu 28 eur. Půjčovna je v provozu od poloviny června do října, denně od 10.00 do 17.00 hod.

Tre Cime di Lavaredo: fascinující symbol Dolomit zažil válečnou vřavu, teď si získává srdce turistů

#8 Lago di Sorapiss

I Lago di Sorapiss najdete v Dolomitech, nedaleko města Cortina d’Ampezzo. Je bezpochyby jedním z nejkrásnějších alpských jezer… Akorát si k němu musíte vyšlapat. Leží totiž v nadmořské výšce 1 925 metrů. Vydat se k němu můžete po jedné ze dvou stezek, schůdnější je to z Passo Tre Croci. Čeká vás asi 12 kilometrů (dohromady tam i zpátky) a převýšení něco přes 720 metrů.

Lago di Sorapiss zaujímající asi 3 hektary leží v sevření horských vrcholků, z nichž nejvyšší je Punta Sorapiss (3 205 metrů). S nimi tvoří úžasné místo, odkud se vám nebude chtít odejít. 

Lago di Sorapiss
K tomuhle jezeru si budete muset vyšlápnout...
Zdroj:
Shutterstock

#9 Lago Trasimeno

Přesuneme se z hor a zamíříme do Umbrie, asi 50 kilometrů od Perudžie. Tady se nachází Trasimenské jezero, které je 4. největším v celé Itálii. Rozkládá se na 128 metrech čtverečních, pyšní se průměrem 54 kilometrů a jeho maximální hloubka je 7 metrů.

Trasimenské jezero milují především obyvatelé Umbrie. Ti hojně navštěvují zdejší koupaliště, jichž je tu celá řada. Na březích nechybí ani kempy a další vyžití, které můžete na vlastní kůži zakusit i vy. Rádi tu pobývají i rybáři (někteří z nich se rybolovem dokonce živí), kteří tu můžou lovit téměř 20 druhů ryb.

Na jezeře se dají provozovat nejrůznější vodní sporty a na březích jezera zase najdete malebná městečka i turistické stezky.

Lago Trasimeno
Trasimenské jezero nepatří k jezerům v severní části Itálie, i tak vás ale může oslovit!
Zdroj:
Shutterstock

#10 Lago di Bolsena

Ještě o něco jižněji než Trasimenské leží Bolsenské jezero, a to v provincii Viterbo. Tady jistojistě najdete zázemí pro turistiku, agroturistiku, kempování a další volnočasové aktivity. Krásným zážitkem je například plavba na výletní loďce.

Z malebných městeček na březích můžeme zmínit například Bolsenu, Montefiascone, Capodimonte nebo Gradoli, které je známé hlavně svou výrobou vína, oleje a vinného likéru Aleatico

Jezero vzniklo asi před 300 000 let vlivem vulkanické činnosti, zaujímá plochu 113,5 kilometrů čtverečních a to své si u něj najde nejspíš úplně každý.

Lago di Bolsena
Příjemný čas můžete strávit i u Bolsenského jezera.
Zdroj:
Shutterstock

Všechno, co jste chtěli vědět o návštěvě Neapole

Použité zdroje:

  • kasadoo.com/Italy/Lake-Garda/Attritions/Malcesine-cable-car
  • cs.wikipedia.org/wiki/Gardsk%C3%A9_jezero 
  • cs.wikipedia.org/wiki/Comsk%C3%A9_jezero
  • invia.cz/blog/lago-di-como-jedno-z-nejkrasnejsich-mist-italie/ 
  • visitlakeiseo.info/en/places/monte-isola/ 
  • invia.cz/blog/italske-jezero-lago-di-resia-a-zatopeny-kostel/ 
  • cs.wikipedia.org/wiki/Lugansk%C3%A9_jezero 
  • radynacestu.cz/magazin/lago-maggiore/ 
  • dolomitisuperski.com/en/SuperSummer/home 
  • zahorizont.cz/lago-di-sorapis-jednodenni-vylet-v-dolomitech/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Trasimensk%C3%A9_jezero
  • italie-malta-web.cz/clanky/trasimenske-jezero
  • cs.wikipedia.org/wiki/Bolsensk%C3%A9_jezero
 
 

Místo

45° 35' 52.7748", 10° 37' 28.4844"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Itálie a její božská jezera: kam se vydat a co vás čeká?