Přejít k hlavnímu obsahu

Jiný kraj, jiný mrav? Svatební noc si na Markézách užijí všichni kromě nevěsty

Svatební tradice jsou staré skoro jako lidstvo samo. Zatímco u nás většinou dodržujeme házení kytic nebo přenášení nevěsty přes práh, na Markézách zacházejí mnohem dál.

Svatební zvyky některých místních kmenů na Markézách jsou pro našince poněkud zvrácené a nepochopitelné. Na mysli máme třeba svatební noc, kterou si tady užijí všichni z kmene. Vyjma nevěsty…

Čím víc mužů žena má, tím je v kmeni váženější

Hned první paradox nastává ve chvíli, kdy si kmenový vůdce hledá nastávající manželku. Zatímco v některých zemích musí být nevěsta panna, o čemž se následně přesvědčí nejen manžel, ale i široká rodina, na Markézách jsou nejvážnější ty ženy, které zvládly obšťastnit co největší počet mužů.

Čím více mužů dotyčná měla, tím je považována za zkušenější, protřelejší a v konečném důsledku také váženější. Její hodnota stoupá nejen podle počtu bývalých partnerů, ale také pohlavních styků. V téhle kultuře zkrátka rozhodně neplatí, že více se rovná méně. Tady je totiž přesně naopak. O nezkušené a mladé dívky tady nikdo zájem nemá. Na rozdíl třeba od afrického Malawi.

Žena z kmene
Čím více mužů nevěsta obšťastní, tím váženější bude.
Zdroj:
Shutterstock

„Nešij sebou a polykej!“ Chlapci z kmene Mardudjara čelí krutému a nechutnému rituálu dospělosti

Tak „trochu jiná“ svatební noc

Ačkoliv se na odlehlých Markézách, které jsou součástí Francouzské Polynésie a nachází se zhruba 1 500 kilometrů od Haiti, během posledních desetiletí působením vlivů moderní civilizace a postupnému rozvoji cestovního ruchu některé věci změnily, zdejší uvolněné sexuální chování úplně nevymizelo.

To ostatně dokazují i místní svatby, respektive tradice, které sňatek muže a ženy provázejí. Kontroverzní a diskutabilní je zejména pojetí svatební noci. Na Markézách rozhodně nejde o žádný intimní okamžik budoucích novomanželů, nýbrž bujaré veselí a orgie, které si užívá celý kmen. Pravděpodobně tedy vyjma nevěsty.

Tradice ve Francouzské Polynésii
Svatební noc je pro místní velkou slávou. Kdo zrovna nesouloží s nevěstou, ten páru hraje k poslechu.
Zdroj:
Shutterstock

Když ženichové „skáčou na špek“: Ve speciálních táborech jim vykrmují nevěsty a za zvracení drtí prsty

Uvolněná morálka? Ale kdeže! Osvobození od zlých duchů!

Ta totiž musí během svatební noci obšťastnit všechny muže z manželovy strany. Jak to probíhá v praxi? Legendy praví, že ve chvíli, kdy je nevěsta připravena, položí se na bílou rohož a čeká na příchod kmenových mužů, které musí uspokojit v závislosti na jejich věku. Začíná tím nejstarším a pokračuje k tomu nejmladšímu. Ženich přijde na řadu jako poslední.

„Netradiční“ svatební noci se účastní nejen manželovi rodinní příslušníci, ale také jeho přátelé. Čím více mužů žena uspokojí, tím váženější se v kmeni stane. Poblíž „místa činu“ se shromáždí ostatní ženy, které po celou dobu společně zpívají a tančí. Důvodem, proč se nevěsta těmto orgiím propůjčuje, je údajně její osvobození od zlých duchů. O tom, zda se to dotyčné skutečně podaří, se už dostupné zdroje z pochopitelných důvodů nezmiňují. 

„Měla bys spát s mužem a zbavit se dětského prachu,“ nabádají desetileté holčičky během iniciačních rituálů v Malawi

Použité zdroje: 

  • STINGL, Miloslav. Sex v pěti dílech světa aneb Cestopis časem a prostorem tělesné lásky. Ilustroval Jan HOŠEK. Cestopisy (Jota). Brno: Jota, 2006. ISBN 80-7217-388-X.
  • STINGL, Miloslav. Ostrovy krásy, lásky a lidojedů. Aktualiz. a dopl. vyd. Cestopisy (Jota). V Brně: Jota, 2012. ISBN 978-80-7217-831-5.
  • medium.seznam.cz/clanek/hana-strejcova-divoke-markezy-nevesta-musi-o-svatebni-noci-intimne-potesit-vsechny-muze-z-zenichovy-strany-53615
  • dspace.cuni.cz
  • everyculture.com
  • ehrafworldcultures.yale.edu
  • farandawayadventures.com
  • 21stoleti.cz
 
 

Místo

-8° 51' 37.1503", -140° 11' 10.4603"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jiný kraj, jiný mrav? Svatební noc si na Markézách užijí všichni kromě nevěsty