Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se zabavit při dlouhé cestě vlakem: Hledejte „bobra“ nebo cupujte místenku na kousíčky

Čeká vás dlouhá cesta vlakem? Máme pro vás několik tipů na aktivity, které během ní potěší velké i malé! Kdo první najde bobra a kdo odhalí špiona?

Odhalte špiona

K téhle hře, která zabaví všechny věkové skupiny, prakticky nepotřebujete nic kromě bujné fantazie. Hra spočívá v tom, že někde kolem vás (nebo i mezi jednotlivými cestujícími, pokud vás jede víc) se skrývá agent s tajným posláním. Na vás je, abyste zapojili fantazii a agenta včetně jeho tajného poslání odhalili. Vymyslete mu tajnou misi a buďte vynalézaví! Věřte, že čím šílenější nápady, tím lépe. Příběh nemá žádná pravidla, a čím podivnější bude, tím více se pobavíte. 

Žluté vlaky letos do Chorvatska nevyjedou. Přednost dostalo spojení na Ukrajinu

Najděte bobra jako první

Sledujte pozorně šum a ruch ve vlaku. A hlavně ostatní cestující! Cílem téhle jednoduché hry je jako první objevit muže s (plno)vousem. Kdo jako první uvidí pána s vousem (klidně stačí i knír), zakřičí „bobr!“ a má bod. Kromě bobra můžete během cesty hledat třeba i „Zlatovlásky“ (ženy s blonďatými vlasy) nebo další zajímavé cestující podle vzájemné domluvy. 

Malá holčička kouká z okna vlaku
Pro malé děti můžete vymyslet řadu zábavných aktivit.
Zdroj:
Shutterstock

Kdo nemá co trhat, prohrál

K další hře potřebujete kousek papíru nebo třeba novinový leták. Pokud už sedíte na svém místě a máte za sebou přepravní kontrolu, můžete obětovat i místenku. Cílem hry je utrhnout z papíru kousek a zbytek poslat dál. Hra pokračuje, dokud máte co trhat. A komu se nepodaří nic utrhnout, prohrál. Pokud budete hrát s dětmi, věřte, že jejich vynalézavost je neuvěřitelná a o taktiku rozhodně nebude nouze.

Čeká vás dlouhá cesta autem s dětmi? Tipy, jak je zabavit a nezbláznit se

Vlakové bingo

Kormě klasického binga, ke kterému se dají šablony stáhnout volně na internetu, můžete v jednoduchém textovém editoru připravit i speciální vlakové bingo. V jednotlivých políčkách budou namísto čísel třeba cestující s rezavými vlasy, různě barevné domky, které uvidíte po cestě, konkrétní druhy stromů (borovice, smrk apod.) nebo třeba vybrané zastávky, které budete po trase míjet. Kdo jako první vyškrtá všechna políčka a zahlásí bingo, vyhrál.

Mimozemšťan na nákupu

Tuhle hru ocení především menší děti. Její pravidla jsou velmi jednoduchá a vlastně nejde o nic jiného než o starou známou pantomimu. Vše se bude točit okolo mimozemšťana z jiné galaxie, který přistál na Zemi a rozhodl se nakoupit si alespoň základní potraviny. Protože neumí jazyk, musí obsluze v prodejně pomocí pantomimy „vysvětlit“, na co má zrovna chuť. 

Mapovník nebo Malý princ: Tohle jsou nejlepší knížky pro malé cestovatele

Zrelaxujte se

Pokud cestujete bez dětí nebo sami, během cesty si můžete do sluchátek pustit nejen hudbu, ale také různorodé podcasty, které vás obohatí o nové informace nebo vám pomůžou se během delší cesty zrelaxovat. Skvělé jsou podcasty o duševním rozvoji nebo meditační nahrávky.

Bezva relaxem, který vám zároveň ukrátí dlouhou cestu vlakem, jsou i antistresové omalovánky. To samozřejmě za předpokladu, že nejedete klasickým „drncákem“, ale moderními vlakovými soupravami, ve kterých jsou rušivé zvuky i pohyby prakticky zcela eliminovány. 

Žena fotografující z vlaku
Během cesty vlakem můžete pořídit i řadu zajímavých fotek.
Zdroj:
Shutterstock

Vyložte karty na stůl

Během cesty nemusíte hrát jenom Černého Petra, Žolíka nebo oblíbenou karetní hru Prší. V hračkářstvích a papírnictvích objevíte i příběhové karty. Stačí si kartičku vytáhnout z balíčku, popustit uzdu fantazii a ostatním spolucestujícím povyprávět vlastní příběh. Čím bude svéráznější, tím více se budete bavit!

Tipy na nejlepší cestovatelské hry pro děti, které zvládnete připravit doma

Užijte si zábavu se samolepkami

Uznáváme, že takhle aktivita asi dospělé cestující příliš nezaujme, děti ji ale milují! S kreativními samolepkovými sadami mohou dítka navštívit podmořský svět, prozkoumat domácí nebo exotická zvířátka či dinosaury nebo se ponořit do světa pohádek. Samolepky lze většinou nalepit a znovu odlepit, takže mohou dětem zpříjemňovat cesty vlakem opakovaně.

Náš tip: Kromě knížek se samolepkami existují i knížky se škrabacími obrázky, které potěší velké i malé cestovatele. 

Jedlé řady

Pokud máte doma školáka, jednoduchou a zábavnou formou potrénujete jeho paměť i abecedu. První cestující řekne: „Miluji ananas!“ („A“ jako první písmeno abecedy). Druhý pokračuje: „Miluji ananas a banán!“ („B“ jako druhé písmeno abecedy). Pak pokračujte dle dalších písmen, přičemž si ale musíte pamatovat všechna předchozí slova. Vyhrává ten, kdo vytvoří nejdelší jedlou řadu.

Použité zdroje:

  • tchiboblog.cz/hry-do-vlaku/
  • mamiee.cz/a/chystate-se-na-zimni-vylet-mame-pro-vas-4-tipy-jak-se-s-detmi-zabavit-ve-vlaku
  • ceskobudejovicky.denik.cz/cestovani/hry-pro-prijemnou-cestu.html
  • radicestujeme.eu/aktuality/szira-vas-ve-vlaku-nuda-10-typu-jak-se-na-cestach-zabavit
 
 

Místo

50° 4' 21.677", 14° 26' 44.6843"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se zabavit při dlouhé cestě vlakem: Hledejte „bobra“ nebo cupujte místenku na kousíčky