Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kubánská kuchyně není jen smažený banán. Ochutnáte „roztrhané hadry“ nebo sýr s marmeládou?

Chystáte se na Kubu a chcete si včas udělat představu o tom, co tu stojí za ochutnání? Máme pro vás přehled, s nímž se snadno zorientujete!

Spousta cestovatelů a turistů Kubě nedokáže odolat. I když už není tak autentická (a je orientovaná na návštěvníky z cizích zemí) jako třeba před 10–15 lety, pořád se tu dá poznat její historie, kultura i přírodní bohatství. A pak taky gastronomie. Pokud už máte nastudováno, kam se chcete podívat, mrkněte taky na to, které dobroty vás můžou na vašich toulkách zaujmout.

Jak voní a zní ostrov svobody? 5 věcí, které dělají Kubu Kubou

V hotelech pěkně „po našem“

Jistě, jakmile se ubytujete v hotelu, pravděpodobně dostanete k snídani na výběr to, co možná dobře znáte – nějaké to pečivo, sýr a šunku, jogurt, cereálie nebo míchaná vajíčka a u večeře vás taky nejspíš nic moc nepřekvapí. Pokud toužíte po autentických gastrozážitcích, zaplaťte si jen snídaně a vydávejte se na dobroty do zdejších restaurací (paladeres), kde začne ta pravá kubánská hostina.

Kuře Vindaloo, Tikka Masala a další indická jídla, která musíte ochutnat

Kubánská kuchyně je hlavně o mase

Kubánci si dost potrpí na maso, hlavně vepřové a kuřecí, a to pečené nebo smažené. Proto ho ve spoustě pokrmů najdete, stejně jako běžnou rýži, kukuřici a fazole. Dokonce se tu běžně setkáte s congrí – se směsí rýže a fazolí (na východě Kuby hlavně červených, ve zbytku ostrova černých). Zaskočit by vás neměly sladké brambory, maniok nebo malanga. 

U hlavního chodu zpravidla nechybí zeleninový salát s octovou zálivkou nebo oblíbené avokádo zakápnuté citrónovou šťávou a olejem, často dokonce podávané i s kolečky cibule.

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami

Když se ochladí, Kubánci si rádi pochutnají na polévkách s bešamelovým základem nebo na poctivých vývarech. A taky vsázejí na sezónní potraviny, což jsou v těchhle zeměpisných šířkách hlavně mango, banán, pomeranč, ananas, papája nebo guava (tohle ovoce chuťově připomíná hrušky a fíky a vyniká množstvím vitamínu C, kterého nabízí asi 5x víc než citrusy).

Ani milovníci mořských plodů ale nezůstanou ochuzeni – dát si tu můžete krevety, ústřice, mušle, langusty… A taky různé druhy ryb. Pro odvážnější jsou tu krokodýli, želvy nebo žabí maso.

TOP 10 mexické kuchyně: maso s čokoládou, jídlo v barvách vlajky i dobrota, která má svůj den

8 jídel, která na Kubě stojí za hřích

Teď už se ale společně podívejme na konkrétní jídla, díky nimž na kubánskou kuchyni nezapomenete.

#1 Ropa vieja 

Název pokrmu staré hadry je výstižný. Jeho základem je trhané hovězí maso, které jako staré roztrhané hadry vypadá. Maso se uvaří v rajčatové omáčce s cibulí, mrkví a římským kmínem a nakonec se podává s rýží, se sladkými bramborami nebo smaženými banány.

S tímhle pokrmem se často setkáte ve verzi s jiným druhem masa, protože hovězí není na Kubě zas až tak mainstreamovou záležitostí.

ropa vieja
Co rozhodně ochutnat musíte, to je ropa vieja. Tedy pokud jste masožravci.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Ajiaco

Polévka jako hlavní chod? Ajiaco je tak syté jídlo, že vám bude úplně stačit. Tahle typická kubánská dobrota se vaří z kuřecího nebo vepřového masa, papriky, kukuřice a hlízovitých plodin, jako je malanga (hlíza podobná bramboře), boniato nebo yuca. Občas se v ní objeví dýně, nebo dokonce zeleninové banány (plantainy), které svou chutí připomínají hodně sladké brambory.

ajiaco
Ajiaco? Polévka hustá tak, že v ní stojí lžíce. Ideální na chladnější dny.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Potaje de frijoles

Další hustá polévka, kterou můžete ochutnat, je potaje de frijoles. Ta je mimochodem skoro na denním pořádku, co se týče jídelníčku obyčejného kubánského smrtelníka.

Jejím základem jsou černé fazole, které se nalévají na rýži. Na chuti tomuhle pokrmu přidává na sádle smažená cibule, římský kmín a česnek. I tady občas najdete dýni nebo malangu.

Estonskou gastronomii ovládá rosolje, vymazlený salát z červené řepy

#4 Garbanoz fritos

Garbanoz fritos může být lehkým hlavním chodem. Je to smažená cizrna s úžasnou rajčatovou omáčkou a zeleninou. Jídlu vévodí sladkokyselá chuť a doplňuje ji římský kmín, česnek, cibule a červená paprika.

#5 Picadillo a la Habanera

O ropa vieja už byla řeč. Jakmile ve zmíněném pokrmu nahradíte trhané maso za mleté a přidáte do něj i nějakou tu zelenou olivu, získáte zase něco nového. K masu a olivám dostanete bílou rýži nebo smažené banány, a pokud máte rádi sladkokyselou chuť, ještě dlouho se budete olizovat.

Picadillo a la Habanera
Maso a rýže. Na Kubě tradiční kombinace, na kterou tu nedají dopustit.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Kvajávová marmeláda se sýrem

Je libo něco sladkého? Pak rozhodně ochutnejte marmeládu z guave (kvajávy). Ta se tu na Kubě servíruje se sýrem. Kombinace slané a sladké chuti sice nesedne každému, ale za zkoušku to rozhodně stojí, podobně jako blízkovýchodní kanafeh.

Salmiakki: Finové i další Skandinávci ujíždějí na chloridu amonném

#7 Flan

Typickým dezertem na Kubě je flan. Konzistence, která vám nejspíš připomene pudink, sestává z vajíček, mléka a kondenzovaného mléka a má na sobě elegantní karamelovou vrstvičku tvořenou citrónovou šťávou, vanilkou a cukrem. Flan se servíruje chlazený, a ačkoli našinci přijde nejspíš hodně sladký, krásně osvěží! 

flan
S tímhle dezertem se určitě setkáte i v Mexiku.
Zdroj:
Shutterstock

#8 Arroz con leche

Hotelový rezort by nebyl tím, čím je, kdyby nepodával mléčnou rýži se skořicí a hřebíčkem. Tuhle voňavou záležitost ale zase moc nenajdete v klasických restauracích.

arroz con leche
Mléčná rýže? I ta tu chutná tak nějak jinak!
Zdroj:
Shutterstock

Kuba ve skleničce? Může být

Z Kuby pochází i nejeden slavný drink. Pokud toužíte po ochutnávce přímo v místě původu, určitě si tu dejte:

  • mojito – bílý rum, máta, cukr, limetková šťáva a soda
  • cuba libre – rum, cola, cukr a limetková šťáva
  • daiquiri – rum, limetkový džus, cukrový sirup a led

Proudem tu (hned po namíchání) teče taky piña colada, která má ovšem svůj původ v Portoriku. Tvoří ji bílý rum, ananasová šťáva, kokosové mléko a led. 

Co z kubánské kuchyně ochutnáte a co vás naopak neláká?

Použité zdroje:

  • chefspencil.com/top-25-cuban-foods-traditional-cuban-dishes/ 
  • cs.wikipedia.org/wiki/Kvaj%C3%A1va  
  • mundo.cz/kuba/kuchyne
  • cs.wikipedia.org/wiki/Kub%C3%A1nsk%C3%A1_kuchyn%C4%9B
  • radynacestu.cz/magazin/kubanska-kuchyne/
  • mahalo.cz/kuba/informace-o-kube/kuchyne-a-tradicni-jidla-na-kube.html
  • apetitonline.cz/tipy-triky/varte-se-zelenymi-banany-plantains
 
 

Místo

23° 7' 47.5608", -82° 21' 10.7856"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kubánská kuchyně není jen smažený banán. Ochutnáte „roztrhané hadry“ nebo sýr s marmeládou?