Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší výlety po hradech v České republice

České území je doslova protkané množstvím nádherných hradů a zámků, které se neztratí v evropské ani světové konkurenci. Není proto divu, že hrady zejména v teplé části roku lákají k výletům nejen tuzemské turisty. Které hrady patří k těm vůbec nejlepším?

Karlštejn je pravděpodobně neznámějším typickým českým hradem

Hrad Karlštejn, který se nachází ve Středočeském kraji v blízkosti Berouna, je pro mnohé hradem vůbec neznámějším. Není divu, jde o sídlo, které postavil Karel IV. již ve 14. století. Jako správný hrad stojí na vrcholu kopce v tehdy těžko přístupných místech.

Dnes ale na hrad, který byl mnohokrát zásadně přestavěn a je kvůli tomu směsicí mnoha různých architektonických stylů, pohodlně dojdete po asfaltové cestě, kterou lemují hospůdky a obchůdky se suvenýry. Není divu, jde o jedno z míst, na které se v Česku vydávají z Prahy na jednodenní výlet davy zahraničních turistů. Tím bohužel zároveň atmosféra místa zejména v rušných letních dnech trochu trpí. Současně je ale díky tomu Karlštejn skvěle dostupným hradem, ať už jedete vlakem, automobilem, nebo třeba na kole. V okolí je navíc krásná příroda a spousta možností ubytování. Zdaleka tak nemusí ve vašem případě jít o výlet jednodenní. Pokud se rozhodnete o vícedenní výlet, určitě se vám bude hodit tento srovnávač ubytování MegaUbytko.cz

Na Pražský hrad se někdy zapomíná

Ve světě je Pražský hrad jednoznačně neznámější českou památkou. Hrdě na něj upozorňuje nejedna turistická mapa a z celého světa sem míří každoročně miliony turistů z celého světa. Českými turisty ale někdy zůstává Hrad opomíjen. Proč tomu tak je? 

Zčásti právě kvůli zahraničním turistům. Centrum Prahy je přelidněné a Češi proto dávají přednost klidnějším památkám. Kromě toho ale Pražský hrad nesplňuje typickou romantickou představu o malebném hradu na kopci uprostřed lesů. Pražský hrad je obrovským komplexem na kopci uprostřed světové metropole.

Dejte ale Pražskému hradu šanci. Nekonečné uličky Malé strany a Hradčan, skvělé restaurace a kavárny a nádherné výhledy – to vše Pražský hrad a jeho okolí nabízí. Minimálně jednou za život by měl toto místo důkladně prozkoumat každý Čech. 

Na které další české hrady můžete zavítat?

Na dalších hradech, které naleznete níže, už se setkáte především s turisty českými. Jde o typické české hrady v menších obcích, které jsou často vystavěny v malebném okolí poblíž kopců, lesů či naopak nížin s říčkami a potůčky.

  • Hrad Kost – Nachází se v severních Čechách. Jde o velice zachovalý gotický hrad, v jehož okolí se natáčelo několik známých pohádek.
  • Hrad Šternberk – Zástupce hradů na území Moravy (konkrétně nedaleko Olomouce) kde jich je relativně méně než v Čechách, přestože na nedostatek hradů si ani Morava stěžovat rozhodně nemůže. Historie Šternberku sahá až do 13. století.
  • Hrad Bouzov – Další zástupce moravských hradů, na který rovněž není daleko z Olomouce, uchvacuje svou zachovalostí. Za tu vděčí rozsáhlé rekonstrukci z 19. století. Díky ní jde o vyhledávanou filmařskou lokalitu.

Nepodceňujte přípravu

Když se vydáváte objevovat krásy českých hradů, ať už je to malebný Karlštejn nebo gotický hrad Kost, je důležité být dobře připraven. Kromě obvyklé výbavy jako jsou pohodlné boty, dostatek vody a snadno přenosné občerstvení, by ve vašem batohu neměla chybět ani vybavená cestovní lékárnička.

 
 

Místo

49° 56' 21.768", 14° 11' 17.592"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší výlety po hradech v České republice