Přejít k hlavnímu obsahu

Výlety za pivem po Česku: zlatavý mok vás vytáhne pod nejvyšší horu i na jih Čech

Milujete pivo a chcete jeho ochutnávky elegantně spojit s výlety? Žádný problém. Tady je desítka pivovarů, jejichž návštěva fakt stojí za to!

Ale pozor, pivovary jsme nijak neřadili. Tahle desítka je top, nicméně každému se nemusí nejvíc líbit ve „Staráči“ a nejmíň ve Velkých Popovicích. Klidně nám dejte vědět, kterým pivovarům bychom měli věnovat prostor v dalším dílu!

Trocha historie neublíží. Zvlášť když jde o pivo

Víte, že pivo je jedním z nejstarších vyráběných kvašených nápojů? S lidstvem je spjato odnepaměti. Až do 20. století si lidi mysleli, že jeho původ patří do starého Egypta, nicméně díky objevům a luštitelským schopnostem Bedřicha Hrozného víme, že recepty na vaření zlatavého moku se objevily i v záznamech pocházejících ze 3. tisíciletí př. n. l.

Profesor Hrozný to zjistil z dochovaných zápisů ve starobabylonském, v sumerském a assyrském klínovém písmu. A skutečnost o stáří piva dokládají i archeologické nálezy na území někdejší Mezopotámie, které hovoří o období před 4 000 let. V Izraeli se dokonce našly doklady nasvědčující vaření piva staré 13 000 let!

Dneska je pivo lidový nápoj, patří k nejrůznějším akcím a extra chutná v horkých dnech. Na „jedno“ si občas skočíme skoro všichni dospělí, z toho pak plyne i statistický údaj, že jako Češi nejspíš vypijeme nejvíc piva za rok – je to průměrně asi 160 litrů na osobu. 

K největším producentům nepatříme, těmi jsou Spojené státy a Čína. Naše piva jsou ale ceněná a nejvíc je zkrátka milujeme my, ať už si pochutnáme na pivu vařeném ve velkém, nebo na nějakém tom speciálu z menšího pivovaru. Ale teď už k těm výletům!

Nejlepší pivo světa? Naší „plzni“ uteklo místo v TOP žebříčku jenom o kousek!

Tipy na výlety za pivem

Možností je v Česku nepřeberné množství, tak se pojďme podívat na 10 pivovarů, které fakt stojí za to. 

#1 Staropramen (Praha)

Staropramen, to je pražská klasika. K založení pivovaru došlo v roce 1869, v té době to vůbec nebylo jednoduché. Založit český národní podnik v Rakousko-uherské monarchii? Žádná legrace. Zvlášť když pak v pivovaru měli pracovat čeští zaměstnanci a obchodovat se mělo především s českými partnery.

Sládek Michael Trnka uvařil v tomhle pivovaru první pivo 1. května 1871 a jeho receptura zaujala tak, že se stala standardem pro piva podobného typu. Mimochodem – právě tenhle sládek stvořil první polotmavý ležák (Granát), který se vaří dodneška.

Chcete-li se jít podívat na místo, kde se vaří legendární pivo, je nejlepší udělat si rezervaci do Návštěvnického centra Staropramen na konkrétní den a čas. Při té si můžete vybrat cenu vstupenky sami podle toho, kolik druhů piv chcete ochutnat.

Cena za dospělého začíná na 299 Kč, studenti (18–26 let) platí od 249 Kč. Vzít s sebou můžete i děti (ale pochopitelně jim tu nesmíte dávat ochutnat) – drobotiny do 7 let mají vstup zdarma, děti od 7 do 13 let platí 99 Kč. Otevřeno je od úterka do soboty od 10.00 do 18.00 hod.

#2 Budějovický Budvar (České Budějovice)

Putování za pivem se neobejde bez výletu do Českých Budějovic, kde se pivo vaří od roku 1895. Místní měšťanský pivovar, který byl značně proněmecky orientovaný, už byl Čechům malý, a tak založili svůj vlastní. Zdejší Budvar má svou ochrannou známku od roku 1930. 

Do pivovaru se můžete obvykle vydat každý den od 9.00 do 17.00 hodin. Prohlídka trvá asi hodinu a kromě češtiny se dá absolvovat i v angličtině, němčině, francouzštině, ruštině, italštině a španělštině. Ideální je udělat si rezervaci předem, v případě zájmu o prohlídku v posledních 4 zmíněných jazycích je to nezbytné.

Vstupné pro dospělého činí 250 Kč, snížené vstupné je 180 Kč (děti, studenti, senioři nad 65 let). 

A co vás tu čeká? Zavítáte do návštěvnického centra, z něj pak zamíříte do varny piva, na ochutnávku, k ležáckým tankům a do stáčírny lahví. Návštěvu pivovaru potom sluší a patří zakončit ve zdejší restauraci Budvarka.

#3 Kocour (Varnsdorf)

Na samém severu republiky, takřka na hranici s Německem, funguje od roku 2008. Jde o malý a mladý pivovar, který si ale návštěvníci snadno oblíbí. Ideální je zamířit do něj během toulek po Českém Švýcarsku nebo Lužických horách.

Dneska se tu vaří spodně a svrchně kvašená piva, Lužický porter a vznikají tu i nealkoholické limonády.  

Zájemce o prohlídku tu rádi uvidí, jen je nutné domluvit se na ní předem po telefonu. Prohlídka s ochutnávkou jednoho druhu piva stojí 150 Kč a musí se sejít aspoň 10 osob ve skupině (jinak se platí jako za 10 osob, ale zájemců může být míň).

#4 Falkenštejn (Krásná Lípa)

Dalším klenotem na severu Čech je krásnolipský pivovar Falkenštejn. Krásnou Lípu možná znáte jako bránu do Českého Švýcarska, po výletě se ale určitě zastavte i na zdejší pivo. Tedy pokud nemusíte řídit. 

Pivovar po odmlce navázal na tradici vaření piva v Krásné Lípě, a to v roce 2013. Je sice malý, ale nepřehlédnete ho – stojí v Krásné Lípě přímo na náměstí. Kromě klasiky se tu vaří i speciál – konopné pivo! A chválená je i zdejší restaurace, k dispozici je penzion.

Na prohlídce pivovaru je potřeba se předem domluvit. Pak jeho útrobami rádi provedou skupinu 10–20 osob a bude to trvat 45–60 minut. Do prohlídky je zahrnuta degustace 4 kousků piva

#5 Královský pivovar Krušovice (Krušovice)

Královský pivovar Krušovice patří k našim nejstarším pivovarům. Datum jeho vzniku se neví přesně, nicméně to bylo někdy mezi lety 1517 a 1581, a to na základě Svatováclavské smlouvy, která opravňovala šlechtu vařit na vlastních statcích pivo. Od roku 2008 je součástí nadnárodní firmy Heineken. V současnosti se tu vaří 7 pivních produktů, mezi nimiž nechybí nealko nebo černé pivo.

Pokud chcete mít svoje jisté, místo na exkurzi si tu můžete po telefonu nebo prostřednictvím formuláře zarezervovat. Můžete se sem ale vypravit i na některou z pravidelných exkurzí bez rezervace, vždycky v pondělí a v sobotu od 11.00 a 13.00 hod.

Prohlídka i s degustací trvá 90 minut. Dospělí zaplatí 160 Kč, děti a senioři pak 110 Kč.

 

degustace piva
Součástí exkurzí v pivovarech bývá degustace piva. Samozřejmě jen pro účastníky starší 18 let.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Pivovar Trautenberk (Horní Malá Úpa)

Chystáte se do Krkonoš? Tak to pro vás máme dobrou zprávu! I tady můžete ochutnat místní pivo. A nejen jedno! 

Vydat se můžete do jednoho z krkonošských minipivovarů, příznačně nazvaného Trautenberk. Ten se nachází jen kousek od hranice s Polskem, v malebné Horní Malé Úpě, na kopci s nádherným rozhledem po okolí. Horní Malá Úpa je mimochodem jedním z výchozích bodů pro cestu na Sněžku.

Pivo bez pasterizace a filtrování se tu vaří od roku 2015. Na exkurzi se objednejte předem po telefonu nebo e-mailu, sládek se vám tu pověnuje za 250 Kč na osobu při minimálně 5 osobách (nebo za 1 250 Kč pro menší skupiny).

Když se vám nebude chtít na prohlídku pivovaru, rozhodně se vyplatí zastavit se tu na jedno (dvě, tři…) orosené, zvlášť v létě, kdy extra „bodne“. Ochutnat můžete na místě, a pokud máte možnost, můžete si i ze zdejší prodejny odnést něco s sebou. Třeba pěkné dárkové balení v atypických lahvích, které zaujmou na první dobrou. 

V Pivovaru Trautenberk se taky dobře najíte a dá se tu i přespat buď v klasických penzionových pokojích, nebo ve spacákovně.

Otevřeno je od pondělí do čtvrtka od 11.00 do 21.00 hod., v pátek a v sobotu od 10.00 do 23.00 hod. a v neděli od 10.00 do 20.00 hod.

#7 Pecký pivovar (Pec pod Sněžkou)

A z Krkonoš pro vás máme ještě jeden tip. Další pivovar, na který si ještě za dlouho rádi vzpomenete, se nachází v Peci pod Sněžkou, nedaleko spodní stanice lanovky na Sněžku. Pochutnáte si na kvašeném a pšeničném pivu, sezónních pivech a speciálech. 

I po tomhle krkonošském minipivovaru vás rádi provedou a nabídnou při tom vzorky k degustaci. A koneckonců se tu můžete i naložit do pivních lázní! Stačí sem zavolat nebo napsat a domluvit se.

V pivnici, kde si pochutnáte nejen na zlatavém moku, je otevřeno denně od 11.00 do 22.00 hod.

#8 Plzeňský prazdroj (Plzeň)

Ve výčtu pivovarů, kam se vyplatí zajet na exkurzi a degustaci, rozhodně nesmí chybět plzeňský klenot. Prazdroj dodneška platí za typický i historický vzor piv plzeňského typu. Právě v tomhle pivovaru vznikl poprvé na celém světě, a to už v roce 1842. Dneska patří pivovar pod japonskou mateřskou společnost Asahi.

Možná vás to překvapí, ale Prazdroj, světlý ležák vyráběný spodním kvašením, vznikl pod rukama německého sládka Josefa Grolla náhodou! Původně byl totiž přizván k vaření piva klasického bavorského typu. Inu, co už? Sýr čedar taky vznikl omylem a jak chutná! 

Pivo, které Groll uvařil, si lidi rychle oblíbili. S tím se samozřejmě pojila i výroba plagiátů, načež si pivovar musel nechat zaregistrovat ochrannou známku, a to pro jistotu v češtině (Plzeňský prazdroj) i v němčině (Pilsner Urquell)

A jak je to s prohlídkou pivovaru? Za 110 minut exkurze zaplatíte 380 Kč za osobu, zvýhodněné vstupné činí 300 Kč. Výklad je tu v češtině, němčině, angličtině, francouzštině, italštině a španělštině. Prohlídku si jednoduše objednáte skrze rezervační formulář. Od května od září se prohlídky konají v časech mezi 9.00 a 18.00 hod. a po zbytek roku mezi 10.00 a 18.00 hod.

Během exkurze se podíváte do stáčírny, na expozici surovin, do varny, zhlédnete expozici věnovanou lidem, kteří za zdejším pivem stojí, vydáte se do pivovarských sklepů a pak přijde na řadu degustace nefiltrovaného piva.

#9 Radegast (Nošovice)

Vzhůru na Moravu! Na Frýdecko-Místecku, v malé obci Nošovice, najdeme Pivovar Radegast. Založen byl v roce 1970, dneska spadá pod Plzeňský prazdroj, a tedy japonskou společnost Asahi. Vyrábí se tu 5 produktů včetně oblíbeného nealka.

Na exkurzi sem můžete zavítat od dubna do září od pondělka do soboty v čase 10.00–17.00 hod., v neděli pak jen do 14.00 hod. Po zbytek roku je otevřeno od pondělka do soboty od 10.00 do 14.00 hod. a v neděli je zavřeno. 

Prohlídky v češtině se konají vždycky v úterý a v sobotu od 14.00 hod. s výjimkou července, srpna a září, kdy se přidává ještě čtvrtek. Dospělí zaplatí za vstup 220 Kč, zvýhodněné vstupné je pak 150 Kč. Prohlídka trvá 2 hodiny. A pozor přihlásit se sem můžete i na Radegastovu školu čepování (za 550 Kč)! 

#10 Pivovar Velké Popovice (Velké Popovice)

Na území obcí Velké Popovice a Petříkov se nachází pivovar, jehož historie započala už v 16. století. Tehdy se tu vařilo do 18. století, do válek, které propukly v jeho polovině. Obnovit provoz se tu podařilo až v roce 1871. Zakladatel František Ringhoffer tehdy nechal postavit úplně nový pivovar a o tři roky později se tu uvařilo první pivo.

Dneska pivovar spadá pod Plzeňský prazdroj, a tedy i japonskou Asahi. Zdejšího Kozla si ale rádi otevřou i ti největší vlastenci naštvaní na skutečnost, že pivovar není tak úplně náš.

Do návštěvnického centra a obchodu se dostanete od dubna do září denně od 10.00 do 18.00 hod., po zbytek roku denně od 10.00 do 16.00 hod. 

Prohlídky pivovaru se konají od ledna do března a od října do prosince vždycky v úterý, pátek, sobotu a neděli od 13.00 hod., od dubna do září denně od 13.00 a 15.00 hod. Každou první sobotu v měsíci můžete absolvovat Kozlovu školu čepování piva (od 14.15 hod.), ale pozor – jen po předchozí domluvě.

Dospělí za prohlídku zaplatí 220 Kč, snížené vstupné je 150 Kč. Kozlova škola čepování piva stojí 550 Kč. Dá se tu dokonce uskutečnit i 6hodinová skupinová prohlídka pivovaru s parádním programem včetně školy čepování piva, a to za 1 200 Kč.

Použité zdroje:

  • krusovice.cz
  • pivovar-kocour.cz
  • pivofalkenstejn.cz
  • budejovickybudvar.cz
  • staropramen.cz
  • centrumstaropramen.cz
  • pivovartrautenberk.cz/
  • peckypivovar.cz
  • pilsner-urquell.cz
  • radegast.cz
  • kozel.cz
 
 

Místo

50° 54' 50.166", 14° 30' 27.4464"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Výlety za pivem po Česku: zlatavý mok vás vytáhne pod nejvyšší horu i na jih Čech