Přejít k hlavnímu obsahu

Věž v Agadez: Nejkrásnější z památek, za kterými nejezdí turisté

Úřady varují před pobytem na jihu Nigeru, na severu i na západě u hranic s Mali. V této zemi není zrovna nejbezpečněji. I proto do této tajemstvími obestřené země nikdo nejezdí. A přitom ukrývá nádherná místa, například věž mešity ve městě Agadez.

Už z dálky vypadá impozantně. Vyčnívá z pouště jako nějaký maják. Jde o nejvyšší stavbu v Africe (a jednu z nejvyšších na světě) vybudovanou z vepřovic, tedy nepálených cihel (zkrátka uplácanou z jílovitého bláta).

Leckde se dočtete, že ji postavili roku 1844, to ovšem proběhlo zrestaurování. O jejím postavení rozhodl tamní vládce už na počátku 16. století a léta páně 1515 už mešita stála. O půl tisíciletí později (2013) si její krásy všimla i organizace UNESCO a zařadila ji na seznam světového kulturního dědictví.

Pozor na netopýry

Lidé, kteří se přece jen vydají do tohoto místa, obdivují především výhled na minaret mešity. Vzhledem k tomu, že moc vysokých staveb v Agadez nenajdete (domy většinou nepřevyšují ani mladé stromky v jejich zahradách), lze ji zahlédnout z velké části města.

Úžasný je ovšem i pohled z minaretu. Za poplatek se dá dostat dovnitř a pak stoupat do nejvyšších pater 27 m vysoké věže. Jestliže máte rádi netopýry a pavouky, budete tu jako v ráji. S oběma živočišnými druhy se ve věži potkáte v hojné míře.

věž Agadez 2
Slavná stavba je vidět i z okolí.
Zdroj:
Shutterstock
 

Do Nigeru? Tam se nejezdí

„Kam letos jedete na dovolenou? Do Nigeru? Tam jsme byli už třikrát!“ Tohle asi jen tak neuslyšíte. Do afrického Nigeru se totiž běžně nejezdí. Patří mezi země s velmi málo rozvinutým turistickým ruchem. Jestliže se podíváte na vyhledávače hotelových pokojů, z Nigeru vám nabídnou buď 0 výsledků, nebo jen několik málo v hlavním městě Niamey.

Přesto je ale ve městě živo. Aby ne, nadarmo se mu neříká „hlavní město afrických pašeráků“. Díky výhodné poloze ve středním Nigeru tudy vede cesta mnoha lidí, kteří se vydávají do Libye a dál do Evropy s pašovaným zbožím, nebo sami jako uprchlíci. Když nasednete v Niamey do autobusu mířícího do Agadez, sami se přesvědčíte, jak pestrá národnostní směsice do města míří (tedy pokud budete schopni se přes všechny otřesy příšerného autobusu na příšerných silnicích koukat okolo).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

16° 58' 26.9292", 7° 59' 18.1104"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Věž v Agadez: Nejkrásnější z památek, za kterými nejezdí turisté