Přejít k hlavnímu obsahu

10 000 Kč za prodloužený víkend: Navštívili jsme dva největší festivaly v Česku. Stálo to za to?

Léto je obdobím festivalů. A Ostrava si je toho moc dobře vědoma. Během července tady totiž můžete navštívit hned dva festivaly světového formátu. Jaké byly letošní „beatsy“ a „coloursy“?

Festival taneční hudby Beats for Love letos probíhal od 3. do 6. července 2024. Colours of Ostrava pak zhruba o dva týdny později (17. až 20. 7. 2024). Obou festivalů jsme se osobně zúčastnili a přinášíme menší srovnání. 

Jistě nám dáte za pravdu, že lístky na tyhle fesťáky rozhodně nejsou zadarmo. První zmíněný stojí okolo 4 500 Kč, lístky na Colours byly v první vlně zhruba o tisícovku levnější. Vstupné je ovšem jednou, nikoliv jedinou položkou, se kterou je potřeba počítat.

Pokud nejste z Ostravy, připočítejte ke vstupenkám ještě náklady na dopravu a ubytování, které hoteliéři a majitelé dalších ubytovacích kapacit během července „vyšponovali“ na maximum. K výše uvedenému je ještě potřeba přičíst nemalé náklady na jídlo a pití v areálu festivalu. Rázem jste tak na 10–15 tisících za osobu a prodloužený víkend. A to rozhodně není málo. Co za tuhle částku čekat?

Areál festivalu Colours of Ostrava je poměrně rozlehlý.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Nejznámější letní hudební festivaly v ČR, kde teče pivo proudem a zábava trvá do brzkých ranních hodin

Beatsy nejen pro milovníky taneční hudby

Bez mučení přiznáváme, že jsme se na festivalu Beats for Love letos objevili tak trochu náhodou a nečekaně. O to větší překvapení pro nás byla nejen samotná atmosféra festivalu, ale také jeho účinkující. Z headlinerů jsme znali možná tak Davida Guettu nebo Lost Frequencies, na hlavní i vedlejších stageích nás ovšem zaujali nejen oni.

Areál Dolních Vítkovic, ve kterých se oba festivaly pořádají, propůjčuje každému z nich jedinečné kouzlo. Organizátoři obou festivalů se snaží využít maximum prostoru, takže jak na „beatsech“, tak na „coloursech“ nebylo nouzi o místa k sezení, ale i zatravněné plácky, na kterých si můžete roztáhnout deku nebo třeba lazy bag. Prostory vyčleněné k odpočinku se nám nicméně zdály u Beats for Love větší. Areál byl dle našeho názoru lépe organizovaný a zajímavě vyzdobený.

Na festivalu potkáte řadu hudebníků, ale i dalších vystupujících perfomerů.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Nechyběly desítky stánků s občerstvením, kterému samozřejmě dominovaly nejen klasické festivalové pokrmy ve formě bramboráků, langošů, hot-dogů a hranolků, ale také pokrmy pro vegetariány nebo vegany. Ochutnat jste tady mohli poke bowl na nespočet způsobů, ovocné i zeleninové saláty i rozmanité tortilly a pity. Cenově bylo ovšem potřeba počítat s tím, že pod 200 Kč se u klasického jídla nedostanete.

Gurmáni, pozor! Máme pro vás tipy na nejlepší food eventy 2024

Příjemným překvapením byla „plzeň“ čepovaná v jednom ze stanů přímo z tanku do mokrého a vychlazeného skla. Tomu odpovídala samozřejmě i cena. Menším zklamáním byla novinka letošního roku – nový ležák z Prazdroje Proud. V rozpálených Vítkovicích sice „na první dobrou“ osvěžil, pitelný po celou dobu festivalu nicméně nebyl. Velkým plusem Beats for Love byly zálohované a vratné kelímky, které na Coloursech prostě chybí. 

Mohlo by vás zajímat: Oba festivaly byly letos cashless. Platit jste tady proto mohli pouze „debetkou“, chytrými hodinkami, mobilem nebo přednabitou kartou. 

Největším lákadlem letošního ročníku byl nepochybně David Guetta.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Program Beats for Love byl rozmanitý a z hlediska vystupujících interpretů rozhodně nešlo jen o klasické „tuc tuc“ nebo pomyslné „šrouby v pračce“. Mnoho umělců zaujalo i návštěvníky, kteří taneční hudbě příliš neholdují a na „beatsech“ se očividně vyskytli omylem podobně jako my.

Velmi kladně hodnotíme dokonalé vizuální a laserové show, které byly doprovázeny originálními tanečníky uprostřed obřích květů, ohňostroji a dalšími prvky. Skvělá hudba a nazvučení bylo pak jen onou pomyslnou třešničkou na jinak dokonalém tanečním dortu. 

Zajímavostí festivalu bylo, že během 4 dnů zde na 18 stageích vystoupilo více než 480 umělců a festival navštívilo asi 180 000 fanoušků taneční hudby! I přes toto neskutečné číslo nebyl areál přeplněný (vyjma posledního dne, kdy vystupoval hlavní headliner) a lidé se rozprostřeli nejen na volná prostranství před pódii, ale také na vyvýšené plošiny nad stánky s pivem a nealko nápoji, odkud měli skvělý výhled

Gurmáni, pozor! Máme pro vás tipy na nejlepší food eventy 2024

Beats for Love probíhal již tradičně v areálu Dolních Vítkovic.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Coloursy v mnohém překvapily

Návštěvu Colours of Ostrava už máme vlastně jako takovou naši tradici. Multižánrový festival má svou jedinečnou atmosféru a dlouhodobě si drží určitý standard, což ostatně potvrdil i letošní ročník, který i přes mnohé komplikace dopředu oznámený line-up s výjimkou několika interpretů dodržel. Umělci, kteří se letos nemohli dostavit, pak za sebe dostali vcelku zajímavou náhradu. Poměrně velkým zklamáním pak bylo zvučení jednotlivých koncertů a výpadky mikrofonů vystupujících interpretů.  

Příjemným zpestřením letošního ročníku naopak byla (staro)nová NYC stage v luxusním šapitó se stolovým uspořádáním a kapacitou 400 míst k sezení. Nutno vyzdvihnout práci organizátorů a bezpečnostní služby, která návštěvníky do stanu vpouštěla v omezeném počtu a čekala, až se dotyční usadí. Poté umožnili vstup dalším, což jsme v rozpálených Vítkovicích a vydýchaném prostoru náležitě ocenili. 

Největším lákadlem letošních Colours byl nepochybně Sean Paul, James Blake, Tom Morello, Lenny Kravitz nebo Sam Smith.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Coloursy samozřejmě nejsou jenom o hudbě, ale také našlapaném programu. Na mnohé přednášky se ale bez (placené) rezervace prakticky nemáte šanci dostat. A to ani ve chvíli, kdy se snažíte vystát si frontu do přednáškového sálu s dlouhým předstihem. Do sálu vás zkrátka nepustí, protože kapacita je omezená. Do budoucna by bylo fajn přidat před Meltingpot alespoň pár obrazovek, na kterých návštěvníci, kteří se do vnitřních prostor nevešli, uvidí (a uslyší), co se děje uvnitř. 

Co dělat v Ostravě, když prší: Prohlédněte si město z výšky nebo uspořádejte adrenalinové závody

Atraktivní novinkou byla i vylepšená George zóna České spořitelny hned u hlavního vstupu. Tu mohli využívat všichni návštěvníci. Zaměstnanci „Spořky“ pak měli na základě QR kódu umožněný i vstup do George Lounge, VIP toalet a Sky boxu. Součástí George „vesničky“ byla nejen další stage, na které to žilo až do brzkých ranních hodin, ale také dva bary či možnost absolvovat bezplatné thajské masáže, nechat se zkrášlit od vizážistek nebo si odpočinout na mnohých místech k tomu určených.

Areál Dolních Vítkovic je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Stánky s jídlem byly na Colours prakticky totožné, jen jinak v areálu postavené. Stejné se nám zdály i ceny. Proud tady sice také čepovali, to ovšem jen ve velmi omezeném množství. Na většině stánků jste se mohli občerstvit Radegastem, Kofolou, malinovkou, nebo čepovaným Birellem. Plzeň z plastu za 80 Kč nás opravdu nenadchla. To, co ovšem nemůžeme dlouhodobě „přenést přes srdce“ jsou plastové kelímky, kterými byl areál doslova zahlcený po každém festivalovém dni.

I když si organizátoři nechali vypracovat několik studií a jejich použití stále dokola obhajují, za nás je tohle řešení stále zbytečně zpátečnické. I když bylo po areálu nespočet košů s tříděným odpadem i desítky popelnic na plast, během dne se v okolí hromadily tuny plastového odpadu, který odsud nestíhali odvážet. To, jak to na volných plochách vypadalo po každém větším koncertu, asi nemá smysl zmiňovat. Tohle je už ale samozřejmě vizitka samotných návštěvníků.

Tipy na výlet v okolí Ostravy: navštivte dinosaury nebo hrad

Letošní Coloursy nabídly řadu novinek. Třeba láskyplnou Kofola seznamku.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Kam vyrazit příští rok?

Oba festivaly mají zcela jiné zaměření, ale i samotnou atmosféru a nelze je tak úplně srovnávat. Zatímco na „beatech“ vás uchvátí audio-vizuální show, „colours“ jsou zase mnohem zajímavější, co se jednotlivých přednášek týče. A tak záleží na preferencích každého návštěvníka a jeho hudebním vkusu. My se nemůžeme rozhodnout, který z obou navštívených festivalů byl lepší. Proto to zkusíme rozseknout v příštím roce...

Autorský text

 
 

Místo

49° 49' 8.372", 18° 16' 45.9404"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 000 Kč za prodloužený víkend: Navštívili jsme dva největší festivaly v Česku. Stálo to za to?