Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Sydney Harbour Bridge: „Ramínko na šaty“ otevírala královna Alžběta. Slavnostní ceremoniál sledovalo 150 000 lidí

Výstavba nejznámějšího symbolu Austrálie trvala úctyhodných devět let. V roce 1932 pak čekalo železobetonový oblouk slavnostní otevření, kterému přihlíželo více než 150 000 lidí.

Sydney Harbour Bridge byl stavěn v letech 1923 až 1932 a je největším železobetonovým obloukem světa. Celková délka mostu činí 1 150 metrů. Samotný oblouk má rozpětí 503 metrů a šířka mostu je 49 metrů. Jeho nejvyšší bod se tyčí 134 metrů nad hladinu moře a nosnost mostu je neuvěřitelných 52 800 tun! Dnes proto slouží nejen jako rozhledna pro turisty, ale také k cyklistické, vlakové a automobilové dopravě.

Výstavba mostu trvala skoro devět let.
Zdroj:
Shutterstock

Slavné mosty ve fotkách: Golden Gate Bridge vlastně vůbec neměl být červený

Na výstavbě mostu Sydney Harbour Bridge, kterému ale místní kvůli jeho tvaru neřeknou jinak než Coat Hanger (Ramínko na šaty), se podílely dvě firmy, které postupovaly podle návrhu stavitele Johna Bradfielda. Ten při něm vycházel ze známého newyorského mostu. „Jeho“ most v Sydney je ale zhruba o 60 % větší.

Most slavnostně otevírala královna Alžběta II.
Zdroj:
Shutterstock

Původně měl mít most podpůrné věže z ocelových příhradových nosníků, jenže z obavy, že by takto snadno zdolatelné věže mohli k útěkům využít vězni z nedalekého vězení, byly plány přehodnoceny a dnes jsou věže z hladkého betonu. Položení základního kamene proběhlo 28. července 1923 a na tehdejší dobu byly použity ty nejmodernější technologie.

Slavnostnímu otevření mostu přihlíželo na 150 000 zvědavců.
Zdroj:
Shutterstock

V úterý 19. srpna 1930 se proti sobě jdoucí části mostu setkaly, byly snýtovány a staly se samonosnými. O dva roky později se zde konala první testovací jízda parního vlaku. Ke slavnostnímu otevření Ramínka na šaty potom došlo v roce 1932. Most otevírala královna Alžběta II. a samotnému ceremoniálu přihlíželo obrovské množství lidí. Některé zdroje tvrdí, že jich v okolí Sydney Harbour Bridge mohlo být až 150 000! 

Předlohou pro most Sydney Harbour Bridge byl jeho newyorský bratr.
Zdroj:
Shutterstock

Z trestanecké osady mezi světové metropole: Co nevíte o Sydney

Most je významnou památkou a zajímavou turistickou atrakcí, kterou najdete i na pohlednicích a poštovních známkách. Naskytnou se vám z něj okouzlující výhledy na Sydney (včetně světoznámé budovy Opery), a pokud máte pro strach uděláno, můžete si vyzkoušet přechod mostu na laně. Bezpečnost tu hlídají kamery i plot, který zachránil život mnohým sebevrahům. 

Sydney Harbour Bridge je podle mnohých nejvýznamnějším symbolem Austrálie.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: 

  • cs.wikipedia.org/wiki/Harbour_Bridge
  • zoom.iprima.cz/vyroci-kazdy-den-je-necim-unikatni/vyroci-pred-85-lety-byl-uveden-do-provozu-slavny-australsky
  • bridgeclimb.com
 
 

Místo

-33° 51' 7.9176", 151° 12' 38.8722"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sydney Harbour Bridge: „Ramínko na šaty“ otevírala královna Alžběta. Slavnostní ceremoniál sledovalo 150 000 lidí