Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vodní nádrž Šance: Zářivá perla Beskyd vznikla, aby odvrátila budoucí katastrofy

Do dálky třpytící se hladina, kterou objímají místní vrcholy, leží na horním toku řeky Ostravice. Nádrž, která je významným cílem turistů, vznikla z jednoho praktického důvodu.

Tím byly katastrofické záplavy ze začátku 20. století, které drsný kraj zcela nečekaně postihly a prakticky zdecimovaly. Právě v téhle době se zrodil plán na vybudování nádrže, která měla bezpečně převést stoletou vodu a zároveň vydržela tu tisíciletou

Plánovaný záměr ovšem přerušila první a následně také druhá světová válka. Do země se tak v podstatě „koplo“ až v roce 1964. Plány na vybudování hráze ovšem odborníci schválili už v roce 1957. Jak probíhala její výstavba a proč sem míří turisté z blízkého i vzdálenějšího okolí?

Pohled na Šanci
Od Šance se můžete vydat po značených stezkách třeba na Lysou horu, Visalaje nebo Grúň.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Výlety v Beskydech: Pokořte jejich královnu, překonejte strach z výšek nebo zamiřte do nejtmavšího místa kraje

Jak šel čas se Šancí…

Výstavba nádrže probíhala v letech 1964–1969. Samotný název tohoto vodního díla byl inspirován stejnojmenným beskydským vrcholem, který se tyčí do výšky 576 metrů po jeho levém břehu

Aby mohla vůbec nádrž vzniknout, ve zmíněných letech došlo k zatopení centrální části obce Staré Hamry a zrušení železniční tratě z Frýdlantu nad Ostravicí do Bílé. Pod vodou se tehdy ocitly celkem čtyři stanice a zastávky. Silnice zde musela být přeložena na estakádu ve svahu nad levým břehem, odkud se vám naskytnou úchvatné výhledy na část nádrže.

Ačkoliv měla původně Šance sloužit výlučně k ochraně před povodněmi, dnes zásobuje část Severní Moravy pitnou vodou. Koupání je zde tedy z pochopitelných důvodů přísně zakázáno. 

Přehrada Šance
Součástí tohoto vodního díla je i visutá lávka, která se v minulosti několikrát rekonstruovala.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Stavbu unikátu, který neměl obdoby, se neobešel bez komplikací

Odborníci se původně rozhodovali mezi několika typy hráze, nakonec „vyhrála“ ta sypaná se zemním těsnícím jádrem a rockfillovým (kamenitým) zásypem. 

Konstrukční výška hráze činí 63,5 metrů a její délka je úctyhodných 342 metrů. V „patě“ potom hráz měří skoro čtvrt kilometru. Na tehdejší dobu projektanti navrhli něco, co u nás dosud nikdo nepostavil.

Jak už to tak u podobných unikátů bývá, ani v případě Šance se výstavba neobešla bez závažnějších komplikací. Brzy po zahájení výstavby totiž geologové odhalili poruchy v podloží i na okolních svazích, stavbaři proto museli postupovat obzvlášť obezřetně. I přes komplikace byla hráz v roce 1969 úspěšně dokončena.

Pustevny: navštivte oblíbenou destinaci s tajemnou historií

Pohled na Šanci během zimy
Přehrada je krásná v kterémkoliv ročním období.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Během 32 hodin stoupla hladina o 12 metrů

Prázdná nádrž byla ovšem k ničemu. Proto se zanedlouho po jejím dokončení začala napouštět. Za pouhé 3 měsíce příroda nádrž poprvé prověřila. Povodně, které lokalitu tehdy potrápily, napouštění zcela zásadním způsobem urychlily. Během 32 hodin totiž stoupla hladina nádrže o neuvěřitelných 12 metrů! 

V průběhu let byla Šance několikrát rekonstruovaná. Stavbaři například museli rozšířit skluz a zvětšit hranu bezpečnostního přelivu. Kvůli tomu museli zdemolovat správní budovu nebo prodloužit visutou přístupovou lávku k odběrnému objektu, který taktéž prošel kompletní rekonstrukcí.

Lanovka na Pustevny slaví osmdesátku. K narozeninám dostane modernizaci za 150 milionů

Šance Beskydy
Část přehrady můžete obejít po asfaltové cestě. Výhledy, které se vám odtud naskytnou, jsou úchvatné.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Okouzlující výhledy i dny otevřených dveří

Nádrž Šance je poměrně dobře dostupná. Vozidlo můžete nechat na příjezdové cestě před značkou zákazu vjezdu. Odtud se pak můžete vydat pěšky nebo na kole po několika značených trasách. 

Jedna z nich například vede na vrchol královny Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu, jiná trasa vás zavede na Visalaje, Grúň nebo Bílý Kříž. Hlavní okruh k Masarykovu údolí, odkud se vám naskytne jeden z nejhezčích pohledů na přehradu, vede po asfaltce, takže se sem můžete vydat i s kočárky

Čas od času pak Povodí Odry, pod které přehrada spadá, pořádá dny otevřených dveří. Mimo tuto speciální akci bývá od jara do podzimu ve správní budově na hrázi otevřeno infocentrum. Zamířit sem můžete od čtvrtka do neděle mezi 10.00 a 16.00 hod

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_n%C3%A1dr%C5%BE_%C5%A0ance
  • idnes.cz/cestovani/po-cesku/tajemstvi-prehrad-vodni-dilo-sance-povodi-odry-ostravice-reportaz.A221215_152808_po-cesku_vrja
  • pod.cz
 
 

Místo

49° 30' 28.5361", 18° 25' 24.3973"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vodní nádrž Šance: Zářivá perla Beskyd vznikla, aby odvrátila budoucí katastrofy