Věčná polévka

Na světě existuje polévka, která se vaří více než 80 let. Poctivý masový vývar s nudlemi a aromatickými bylinkami probublává v Bangkoku od roku 1945.
Jak se připravuje a chutná nejstarší polévka na světě a proč za ní musíte až do exotického Thajska? Vydali jsme se na malý exkurz do historie „nekonečných polévek“, která se začala psát už ve středověku.
Zkuste si představit, že žijete ve středověku. Přepadne vás hlad a v kapse máte několik mincí. Jako fata morgána se před vámi zjeví „kulturák středověku“. Krčma, kde není nouze o menší šarvátky, pšeničné pivo a rožně plné kuřat i veverek. V kotlíku to tajemně pobublává.
Od šenkýřky se dozvíte, že pod pokličkou se nachází polévka tažená několik desítek let. Slyšeli jste správně? Ano, slyšeli! Nekonečná polévka či nekonečný guláš, nebyly ve středověku žádnou zvláštností. Šlo o běžný a poměrně vydatný pokrm, bez kterého se žádná „lepší“ krčma neobešla.
Polévku z ptačích plivanců ochutnají jen ti nejodvážnější a nejbohatší
O nekonečném vývaru se zmiňuje i jistý spisovatel Arthur Prager v článku, který vyšel v periodiku New York Times v květnu roku 1981. Spisovatel v něm popisuje nekonečný vývar (některé zdroje o pokrmu hovoří spíše jako o guláši), který byl ve francouzském městě Perpignan udržován od 15. století.
Životní cyklus pokrmu ukončila až 2. světová válka, respektive nedostatek surovin, kterými hostinec trpěl. Věčný plamen pod kotlíkem proto uhasl a éra „pot-au-feu“ skončila. Od té doby jako by se po věčných polévkách slehla zem. Ale ne na dlouho.
Tiết Canh je „tak trochu“ jiná pho, ze které se vám zvedne žaludek
Psal se rok 1945 a v Bangkoku se jistý kuchař rozhodl založit na vývar. Tehdy pravděpodobně vůbec netušil, že se o jeho polévce budou zmiňovat periodika za dalších 80 let. Vývar, který tehdy uvařil, se nesnědl. Jeho zbytek tak posloužil jako základ další polévky, která se v restauraci Wattana Panich bez jediné přestávky vaří nepřetržitě až do dnešních dní.
O nekonečný vývar se dnes stará již třetí generace kuchařů. A zákazníci, kteří podnik Wattana Panich navštívili, se svorně shodují na tom, že polévka, jejímž základem je kozí a hovězí maso, je plná nepopsatelných a výrazných ingrediencí, které v ústech tvoří ohromující explozi chutí. Objednat si ji můžete zhruba za stokorunu.
Nejnechutnější koktejl s lidským palcem servírují jen na jediném místě na světě
Mnoho lidí, kteří o nekonečném vývaru slyšeli, anebo dokonce restauraci v Thajsku ze zvědavosti navštívili, se obává toho, že by pokrm mohl být nebezpečný.
Majitel restaurace nicméně uklidňuje, že hrnec, v němž se vývar již více než 80 let vaří, se každý večer myje a polévka během přípravy mírně probublává, čímž je zaručena eliminace případných bakterií.
Pokud máte Thajsko tak „trochu z ruky“, můžete zamířit do Japonska. Tady servírují pokrm jménem oden, který je prý ještě o pár měsíců starší než vývar v Bangoku.
Použité zdroje: