Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Berchtesgaden s nádhernou krajinou máme za humny. Vydejte se za zážitky!

Chcete se ještě do konce prázdnin nebo v září podívat někam, kde je sice nádherně po celý rok, ale v létě zdejší nádhera ještě víc vynikne?

Tak se na pár dní sbalte a vypravte se do Berchtesgadenu. Tím, že si ho oblíbil německý diktátor Adolf Hitler, se nenechte odradit… Naopak – jeho Orlí hnízdo může být zajímavým zpestřením vašeho výletu. Kromě historie vás ale čekají úchvatné hory, vodstvo, prostě příroda v celé své kráse

Kde se nachází NP Berchtesgaden?

Berchtesgaden, který byl vyhlášen za národní park v roce 1978, najdete kousek od stejnojmenného městečka ve výběžku v jihovýchodním Německu (konkrétně v Bavorsku), půl hodinky jízdy autem na jih od rakouského Salzburgu. Z Prahy sem dojedete asi za 5 hodin čistého času.

Co vidět a zažít v Berchtesgadenu?

Proč se do německého cípu zasahujícího do Rakouska vůbec vydat? Důvodů je spousta, proto jsme pro vás připravili aspoň ukázku!

#1 Königssee (jezero)

Tím nejzajímavějším prvkem, kolem kterého jako by se v Berchtesgadenu všechno točilo, je jezero Königssee. To leží v nadmořské výšce 603,3 metrů a je třetím nejhlubším jezerem v Německu (maximální hloubka je 190 metrů). Rozkládá se na víc než 5 kilometrech čtverečních a nabízí naprosto všestranné vyžití. 

Samozřejmě se tu dá koupat, oblíbená je tu jízda na veslicích a šlapadlech, jezdí tu skoro dvacítka výletních lodí, takže můžete jeden den klidně strávit obdivováním přírody z hladiny jezera a odpočinkem v přístavní obci St. Bartholomä. V ní se nachází ikonický a neskutečně fotogenický kostel sv. Bartoloměje, jehož návštěvu rozhodně nevynechte. 

Kostel svatého Bartoloměje je nepřehlédnutelný a nezaměnitelný.
Zdroj:
Shutterstock

Zajímavé je, že jezero zamrzá jen v opravdu velkých mrazech, což se stane průměrně jednou za 10 let. Pak se přes něj dá i po vyznačené cestě přejít a najdete tu i běžkařskou trasu. Pro případ, že byste se sem skutečně vydali v zimě, nesmíme opomenout fakt, že v západní části jezera bývá led tenčí, což se tu stalo osudným jednomu řidiči, který se snažil přes jezero přejet v roce 1964 (a do cíle nedojel).

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

#2 Königssee (město)

Stejnojmenné městečko je turistickým střediskem, jak se sluší a patří. Nabízí krásnou procházku, obrovské parkoviště, příležitosti k posezení u dobrého jídla a pití a samozřejmě ubytování nejrůznější úrovně. O něco větší Schönau am Königssee, které najdete hned u něj, má pro turisty i další lákadla tohohle ražení.

#3 Watzmann

To, co činí z NP Berchtesgaden nepřehlédnutelný poklad, je nejen jezero Königssee, ale opodál do výšky čnící masiv Watzmann, který je z části přístupný běžným (ale trénovaným a zkušeným) turistům, z části je tu pak jištěná cesta (ferrata obtížnosti B). 

Součástí masivu je nejvyšší bod národního parku, tedy Watzmann Südspitze se svou nadmořskou výškou 2 712 metrů.

Jih Německa: tipy na výlet a dovolenou

#4 Jenner

Jedním z míst, kam se můžete vydat na parádní výlet v blízkosti jezera Königssee, je Jenner. Pro ty pohodlnější je tu lanovka z 50. let 20. století přímo z městečka Königssee, zdatnější turisti se můžou na vrchol vysoký 1 874 metrů vydat po svých. Sejít se pak dá zpátky, odkud jste přišli, nebo k přístavu Kessel, odkud se můžete vrátit lodí.

Jeden z výletů si můžete udělat na horu Jenner.
Zdroj:
Shutterstock

Pro ty, kteří váhají – zdejší lanovka vám ušetří 615 výškových metrů a z horní stanice to bude mít na vrchol Jenner už jen asi 20 minut pěšky. Pak budete mít víc energie na kochání.

Okouzlující Salcbursko: co navštívit, abyste si odvezli nezapomenutelné vzpomínky

#5 Orlí hnízdo 

Kehlsteinhaus, tedy neblaze proslulé sídlo Adolfa Hitlera, najdete na hoře Kehlstein. Samotná chata, do níž se sjížděli nejvyšší nacističtí pohlaváři v dobách, kdy v Evropě umíraly milióny lidí, stojí v nadmořské výšce 1 834 metrů a vrcholek hory je o kousek dál a výš – ve výšce 1 881 metrů

Stavba, která vznikla k příležitosti Hitlerových 50. narozenin a která měla být ztělesněním německého velikášství, byla hotová za 13 měsíců a náklady na její vybudování se v přepočtu na dnešní poměry odhadují na 120 miliónů eur.

Orlí hnízdo stojí za návštěvu, ať už jste milovníci historie, nebo ne. Zdejší panoramata jsou fascinující.
Zdroj:
fivetonine / Shutterstock

Jak se na Orlí hnízdo dostat a kolik to stojí?

Na vrchol a k chatě musíte pěšky nebo speciálním autobusem, ze zastávky Hintereck u parkoviště Obersalzberg. Autobus (linka 849) jezdí každých 25 minut a asi nemusíme zdůrazňovat, že nejlepší je vypravit se nahoru co nejdřív ráno, abyste se nakonec neprodírali davy dalších zvídavých turistů.

Autobus z parkoviště stojí 16,1 eura pro dospělého a 9,3 eura pro děti. Cesta nahoru trvá 20 minut, během nichž překonáte asi 6 kilometrů po klikaté horské silničce. Pokud rozumíte anglicky, německy nebo francouzsky, můžete se těšit i na výklad.

Na parkovišti Hintereck počítejte s parkovným 3 eura za den za osobní auto, případně 2 eura za motorku. 

Autobusem můžete klidně jet i z centra obce Berchtesgaden, a to linkou 838. Jízda stojí 3 eura pro dospělého a polovinu pro děti.

Nejhezčí národní parky Evropy: terasovitá krasová jezera, drsná severská krajina i Hitlerovo útočiště

#6 Ramsau bei Berchtesgaden

Pěknou procházku si můžete naplánovat i po Ramsau bei Berchtesgaden, kde rovněž najdete známý kostelík – buďte si jistí, že už jste ho na fotkách někde na internetu viděli.

V téhle malebné obci žije asi 1 700 lidí, ale v turistické sezóně je tu pořádně živo. Najdete tu možnosti ubytování i občerstvení a taky je tu propracovaný Kneippův chodník.

Turisti se sem vydávají hlavně kvůli kostelu svatého Fabiána a Šebestiána ze 16. století, který později prošel barokními úpravami.
Zdroj:
Shutterstock

Tenhle národní park skýtá celou řadu příležitostí k parádním horským túrám, tak se mrkněte do mapy a nějaký si naplánujte, přesně podle svých možností. Ani s krátkou procházkou, ani s pořádným trekem, tady neuděláte chybu.

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nigssee
  • cs.wikipedia.org/wiki/Jenner_(hora)
  • radynacestu.cz/magazin/orli-hnizdo/
  • kehlsteinhaus.com/the-location/hintereck.html 
  • ramsau.de
 
 

Místo

47° 35' 24.3888", 12° 59' 16.2924"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Berchtesgaden s nádhernou krajinou máme za humny. Vydejte se za zážitky!