Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

V Portugalsku do hor! Serra da Estrela vás okouzlí přírodou i sýrem

Chystáte se do Portugalska, ale nechcete se jen povalovat na pláži? Pokud rádi podniknete výpravu do hor, Serra da Estrela může být bezva nápad!

Nejvyšší portugalské pohoří najdete takřka ve středu země, snad jen lehce na východ, směrem k hranicím se Španělskem. Z Porta sem autem pojedete 2,5 hodiny, z Lisabonu zhruba o hodinku déle.

Když vám k tomu vyjde počasí, nebude vás celou túru do tváře bičovat déšť a v pohorkách nebudete mít dva centimetry vody, nebudete dne stráveného právě tady litovat (a možná ani když se to stane, tak ne).

Nejvyšší pohoří pevninského Portugalska má nezpochybnitelné kouzlo.
Zdroj:
Shutterstock

Až na samý konec Evropy. Z portugalského Algarve se vám nebude chtít domů

Serra da Estrela, seznamte se

Čeká tu na vás nejvyšší hora pevninského Portugalska Torre (1 993 metrů), kterou v mapě uvidíte taky pod názvem Estrela. Na ní najdete 7 metrů vysokou věž z počátku 19. století, kterou tu nechal postavit král Jan VI. Portugalský, aby nejvyšší místo Portugalska sahalo až do výšky 2 000 metrů. Podle téhle věže se dokonce hora jmenuje (Torre = věž).

Na první pohled ale na hoře zaujmou dvě stavby s kupolovitým vrškem – ty během studené války NATO využívalo jako radary. Dneska jsou to chráněné památky a sídlí v nich policie.

Dvě kupolovité stavby sloužily během studené války NATO jako radary.
Zdroj:
Shutterstock

Je tu i restaurace, geodetický bod a skromný lyžařský areál (s celkovou délkou sjezdovek asi 9 kilometrů). Až nahoru na horu dojedete po silnici a stanete na parkovišti, proto je samotný vrchol dobrým výchozím bodem pro túry.

Když vyjedete autem až nahoru na Torre, nemusíte se bát, že byste během výletu museli scházet dlouze dolů a pak se zase škrábat nahoru. Nějaké převýšení samozřejmě bude, ale nejvyšší partie Serra da Estrela jsou vlastně náhorní plošinou, která vás ohromí spíš svou drsnou krajinou než nějakými vyčnívajícími masivy.

Paláce všude, kam se podíváte. Sintra je jako svět fantazie

Žádná brána do jiného světa. Jen kanál na jezeře Covão dos Conchos. Ale vypadá zajímavě, ne že ne.
Zdroj:
Shutterstock

Tip na pěší výlet: vydejte se otestovanou trasou

Nám tedy bohužel počasí nepřálo a až na první hodinu celý náš jednodenní pobyt v těchhle horách propršelo, nicméně i ta první hodina stála za to – srdce milovníka drsné horské krajiny tady prostě chtě nechtě zaplesá – a když aspoň neprší, musí to být prostě paráda. Natožpak když je vyloženě krásně.

Prošli jsme trasu, kterou vidíte na mapě. Dá se případně prodloužit (což byl náš původní plán, od něhož jsme nakonec upustili) zhruba na 14 kilometrů a věříme, že by to byla pecka.

Estrelský pastevecký pes k těmhle horám neoddělitelně patří.
Zdroj:
Shutterstock

Co v Serra da Estrela vidět a zažít?

Hvězdné hory, jak jim můžeme v překladu říkat, nabízejí turistům krásné zážitky. Kromě samotné náhorní plošiny jsou tu dechberoucí údolí dvou řek (Rio Mondego a Rio Zêzere) s krásnými říčními plážemi, kde můžete v teplých dnech strávit pěkné chvíle. 

V horách taky nejednou potkáte pasoucí se ovečky a projdete i vesnicemi, které si díky kamenným a doškovým chýším i v moderní době zachovávají původní ráz a punc dávných časů. 

Pokud máte rádi sýry a ještě radši ochutnáváte neochutnané, určitě si pořiďte kousek zdejší dobroty – sýr se nazývá Queijo Serra da Estrela a jeho základní ingrediencí je mléko od zdejších oveček! Sýr pak zraje aspoň 30 dnů a překvapí vás neuvěřitelně krémovou konzistencí (i když v některých případech může být i tvrdší). 

Základní ingrediencí tohohle sýru je mléko od zdejších oveček.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Serra_da_Estrela
  • mundo.cz/portugalsko/serra-da-estrela
  • visitportugal.com/pt-pt/content/serra-da-estrela
  • radynacestu.cz/magazin/serra-da-estrela 
  • cs.wikipedia.org/wiki/Torre  
 
 

Místo

40° 19' 18.768", -7° 36' 46.656"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Portugalsku do hor! Serra da Estrela vás okouzlí přírodou i sýrem