Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Národní parky Chorvatska: 8 přírodních klenotů, které musíte objevit

Nechcete dovolenou v Chorvatsku proválet a plánujete objevit krásy zdejší přírody? Zamiřte do některého z osmi národních parků!

V Chorvatsku je národních parků osm, takže je z čeho vybírat. Všechny stojí za návštěvu, proto nakonec záleží na tom, kde se chcete pohybovat a co chcete vidět a zažít.  

#1 Plitvická jezera

Nejstarší a taky nejznámější národní park v Chorvatsku. To jsou Plitvická jezera. Národním parkem byla oblast vyhlášena v roce 1949, svět ho později poznal hlavně díky filmu Poklad na stříbrném jezeře, který se tu točil v roce 1979. 

Soustava 16 jezer je spojená kaskádami o vodopády (těch je tu na 140!) a nachází se ve vápencové proláklině staré asi 8 000 let. Každé jezírko je něčím jiné – zpravidla barvou vody. Z vodopádů, které tu stojí za vidění, můžeme jmenovat 49 metrů vysoký vodopád Sastavci nebo 76 metrů vysoký vodopád říčky Plitvice, jejíž voda tu padá přímo do kaňonu.

Plitvická jezera najdete asi 150 kilometrů severozápadně od Záhřebu.

Nejznámějším národním parkem v Chorvatsku jsou Plitvická jezera. Návštěvu ale doporučujeme mimo hlavní sezónu.
Zdroj:
Shutterstock

Kdy se sem vydat: Otevřeno je denně, záleží ale na období. Od posledního březnového víkendu do konce května tu můžete být od 8.00 do 19.00 hod., od června do 20. srpna se 7.00 do 20.00 hod., od 21. 8. do posledního říjnového víkendu od 7.00 do 19.00 hod. a po zbytek roku od 9.00 do 16.00 hod.

Vstupné: V roce 2024 stojí vstupné pro dospělého 40 eur, studenti platí 25 eur a děti od 7 do 18 let 15 eur.

Tisícovka za procházku po Plitvických jezerech. Pro jednoho a bez jídla i pití

#2 Paklenica

Pokud máte rádi hory a prakticky nedotčenou přírodu, vydejte se za krásami NP Paklenica. Ten vznikl v roce 1949, příroda samozřejmě mnohem dřív. Co vás určitě nadchne, to jsou dva ohromné kaňony Velika a Mala Paklenica, které od sebe dělí náhorní plošina vysoká 500 metrů.

Stoprocentně se musíte vydat do kaňonu Velika Paklenica, kde na vás čeká úchvatná scenérie. Okolní vápencové stěny jsou vysoké i 400 metrů a v nejoblíbenější části kaňonu (v soutěsce Klenac) jsou od sebe vzdáleny jen pár desítek metrů. 

Nenechte si tu ujít ani krápníkovou jeskyni Manita peć a pohled na masiv Anića kuk, který je absolutním nebem a úžasnou výzvou pro lezce. Na cestě kaňonem, která je dlouhá 6 kilometrů (nebo víc, podle toho, kde zaparkujete), se dá podniknout i několik výstupů, ty jsou ale jen pro zdatné turisty, tak nepřeceňte síly.

Paklenica je absolutní nutností pro milovníky hor a skal.
Zdroj:
Shutterstock

Kromě přírodních skvostů vás v tomhle kaňonu čekají i bunkry a podzemní tunely, které tu na počátku 50. let 20. století vybudovala jugoslávská armáda. Od roku 2016 jsou přístupné veřejnosti.

Čeká na vás totiž ještě kaňon Mala Paklenica, jehož stěny sahají do výšky až 650 metrů a jsou od sebe vzdáleny 300–500 metrů. Připravte se na to, že tudy nevede regulérní cesta, půjdete po dně říčního koryta, které je v létě zpravidla suché. Čekají vás tu ale úžasné zážitky a možná spatříte i vzácného supa bělohlavého, který má na zdejších stěnách hnízdiště.

Do tohohle národního parku to budete mít blízko ze Zadaru a okolí.

Kdy se sem vydat: Hlavním vchodem se sem dostanete denně od 6.00 do 21.30 hod. Pozor, zmíněná jeskyně je přístupná jen v sobotu od 10.00 do 13.00 hod.

Vstupné: V lednu, únoru, listopadu a prosinci zaplatí dospělí za vstup 4 eura, od března do května a v říjnu 6 eur, od června do září 10 eur. Děti od 7 do 18 let platí vždycky polovinu. Mírnou slevu tu mají studenti do 25 let a senioři nad 65 let. Chcete-li v parku strávit víc než jeden den, vyplatí se pořídit vícedenní vstupné.

Co vidět v Záhřebu: nejstarší chorvatský park nebo nejkratší pozemní lanovku světa

#3 Risnjak

Asi 40 kilometrů severovýchodně od města Rijeka najdete krásný národní park – Risnjak. Tvoří ho hlavně vápencové skály s porostem jedlí, buků a javorů. Pak byl vyhlášen v roce 1953, ale v roce 1997 se jeho rozloha výrazně zvětšila (z původních 36 na 63,5 kilometrů čtverečních). K romě hor a lesů jsou tak pod ochranou i zdejší krasy, jeskyně a vody.

Národní park, který se rozprostírá v horské oblasti Gorski Kotar, žije úchvatná plejáda zvířat (například rys ostrovid) a obdivovat tu můžete i bohatou flóru.

Ke zdejším highlightům patří hlavně nejvyšší vrchol národního parku Veliki Risnjak tyčící se do výšky 1 528 metrů a o jen o něco nižší Snježnik (1 506 metrů). Z obou hor je krásný pohled na Jadran i na Julské Alpy ve Slovinsku

Z nejvyšší hory tohohle parku je vidět i na slovinské Julské Alpy.
Zdroj:
Shutterstock

Kdy se sem vydat: Ve všední dny sem můžete zamířit od 9.00 do 17.00 hod., o víkendech, svátcích a letních prázdninách od 8.00 do 18.00 hod.

Vstupné: Dospělí platí za vstup v červenci a srpnu 10 eur, děti 7 eur, zdarma sem můžou děti do 7 let a rodinná vstupenka stojí 20 eur. Po zbytek roku platí dospělí 7 eur, děti 5 eur a rodinná vstupenka vyjde na 15 eur. Lístky platí 2 dny.

Staré dobré Chorvatsko by měl jednou za život zkusit každý

#4 Mljet

Národní park Mljet se nachází na stejnojmenném chorvatském ostrově, na nějž doplujete z přístavu Prapatno. Ten je na zdejší poměry až neuvěřitelně zelený, romantický a poklidný (pokud se sem nevydáte na vrcholu sezóny). 

Srdcem národního parku je Velké a Malé jezero. Obě jsou propojená s mořem, proto je v nich voda slaná. Jezera byla propojená i vzájemně, a to mělkým kanálem, který se dal v pohodě přebrodit. Těsně před vypuknutím 2. světové války tu byl ale vybagrován větší kanál, po kterém mohly plout čluny. V té době taky u kanálu vznikl Malý most.

V NP Mljet si na své přijdou nadšení turisti a cykloturisti, půjčit si tu můžete taky kánoi nebo kajak a užít si krásu tohohle kousku přírody z vody.

Celý ostrov Mljet je úchvatně zelený. Na zdejší národní park si určitě nějaký ten čas vyhraďte.
Zdroj:
Shutterstock

Kdy se sem vydat: V národním parku můžete pobýt denně od 8.00 do 20.00 hod. (v hlavní sezóně). Ve vedlejší sezóně se „otevíračka“ liší, proto si ji případně zkontrolujte.

Vstupné: Od ledna do května tu dospělí zaplatí 15 eur, děti a dospívající do 18 let 5 eur, děti do 7 let mají vstup zdarma. Od června do konce září činí vstupné pro dospělého 25 eur a pro děti a dospívající 8 eur. Ve zbytku roku jde o 15 a 5 eur. V ceně vstupenky je zpáteční lístek na loď na ostrov St. Mary. 

Chorvatsko lodí: osm ostrovů, které musíte letos navštívit

#5 Kornati

Kornati, tedy Kornatské ostrovy, jsou nefalšovaným divem Chorvatska. Jde o přírodní fenomén, který je fantastický na pohled ze země, ale ještě víc z výšky. 

Národní park, který byl vyhlášen v roce 1980 a rozkládá se na 217 kilometrech čtverečních pevniny a vody, nabízí takřka nedotčenou přírodu, vápencové a křídové ostrovy, bohatou faunu pod hladinou moře… Zdejší krajina vás prostě dostane. 

Celé Kornatské ostrovy jsou neobydlené, není tu totiž zdroj pitné vody, maximálně se tu zachytává dešťovka do speciálních nádrží (a jinak se sem pitná voda dováží). Ostrovy jsou známé i tím, že majitelé zdejších pozemků sem na léto vozí na (dost chudou) pastvu své ovce, které tu nechávají prakticky bez dozoru. 

Kornatské ostrovy mají nezaměnitelnou atmosféru.
Zdroj:
Shutterstock

Kornati najdete v úrovni Biogradu na Moru. Plavit se sem můžete například ze Zadaru, Sveti Šime nebo Pakoštane. 

Kdy se sem vydat: Kdykoli.

Vstupné: Lístek pro jednotlivce tu nepořídíte. Platí se za loď bez ohledu na počet lidí na palubě. Jednou z možností, jak se sem vydat na jistotu, je proto organizovaný zájezd.

Co vidět a zažít v Zadaru? Dotek historie, návrat do minulosti i zpívající moře

#6 Brijuni

Národní park Brijuni se skládá celkem ze 14 ostrovů, přístupné jsou ale jen dva největší – Mali a Veli Brijun. Na Mali Brijun se dostanete v rámci organizovaného výletu, na Veli Brijun i sami. Budete-li mít v okolí Puly nějakou tu hodinku k dobru, neváhejte se vypravit právě sem. Z města Fažana se sem pluje 20 minut.

Brijuni je národním parkem od roku 1983 a oblast je známá především jako místo, kde měl po roce 1947 sídlo Josip Tito, jugoslávský prezident v letech 1953–1980. Zdejší příroda se ale dočkala obdivu už o něco dřív – v roce 1893 koupil ostrov Brijuni průmyslník z Merana a nechal tu vybudovat luxusní letovisko. To slavilo úspěch až do 1. světové války.

Ze 14 zdejších ostrovů jsou přístupné jen dva, ale i tak to stojí za to.
Zdroj:
Shutterstock

V tomhle národním parku se setkáte s pestrou faunou a flórou (mimo to tu najdete i safari park), milovníci historie si přijdou na své díky přítomnosti antických památek. Podle nálezů to vypadá, že ostrovy měly své obyvatele už v dávnověku. Z období, kdy tu byli Římané (asi 2. stol. př. n. l.) jsou tu k vidění zbytky antických vil – ta nejzajímavější se nachází v zátoce Verige.

Kdy se sem vydat: Na ostrovy můžete jet kdykoli podle toho, jak sem plují lodě z města Fažana. Lístky se tu dají koupit od 8.00 do 21.00 hod. V sezóně sem jezdí loď 10x denně, mimo sezónu 4x denně.

Vstupné: Cena za osobu (pěšího) je 30 eur bez ohledu na sezónu.

Jeden z nejvýznamnějších amfiteátrů na světě stojí v chorvatské turistické destinaci

#7 Krka

Do NP Krka se můžete vydat při pobytu v Šibeniku a okolí – z něj je to sem asi 20 minut jízdy autem. Lákadlem jsou tu různě barevná jezírka a rozmanité vodopády. Park nese název po řece, která tady všechnu tu parádu „zařizuje“, a byl vyhlášen v roce 1985.

Zaujímá rozlohu 109 kilometrů čtverečních, ale tou nejkrásnější částí je podle turistů úsek u kaskád Skradinski Buk – celková výška je 45,7 metrů v 17 stupních. Takřka samozřejmostí je tu pestrá fauna a flóra, jen v řece Krka žije téměř 20 druhů ryb, z nichž je 10 druhů endemických. Milovníky rostlin jistě nadchne přítomnost asi 860 druhů a poddruhů rostlin.

Tenhle národní park si návštěvníci Chorvatska často nenechají ujít. Nejcennějším zdejším pokladem je vodopád Skradinski buk.
Zdroj:
Shutterstock

Do národního parku se dá dostat pěti vchody – Lozovac (hlavní vstup), Skradin, Roški slap, Burnum a Kistanje. Záleží na tom, kterou část chcete navštívit. Kromě krásné procházky nebo vyjížďky na kole si tu můžete naplánovat i plavbu výletní lodí.

Kdy se sem vydat: Park je otevřen celoročně, jen je třeba podívat se, jestli je zrovna přístupná ta část, kterou chcete navštívit. Brány parku se ale zpravidla otevírají mezi 8.00 a 9.00 hod. a zavírají se v 16.00 hod. v zimě, ale i ve 20.00 hod. během letních prázdnin.

Vstupné: V letní sezóně zaplatí dospělí 40 eur, od října se pak vstupné snižuje na polovinu.

TOP 15 písečných pláží v Chorvatsku: kde najít karibské scenérie a kam se vydat hlavně s dětmi?

#8 Severní Velebit

Cestu po velkolepých národních parcích Chorvatska zakončíme v Severním Velebitu a potěšíme hlavně milovníky hor. Navštívit ho můžete třeba cestou na oblíbený Rab a z neméně oblíbené Rijeky je to sem něco přes 2 hodiny jízdy autem.

Tahle báječná část země je coby národní park chráněná od roku 1999 a předmětem ochrany je tu nejcennější část pohoří Velebit s rozmanitou faunou a flórou. Podle návštěvníků je právě tenhle národní park tím nejhezčím v celém Chorvatsku. To už stojí za úvahu…

Co tu musíte vidět, když už se sem vydáte? Rozhodně krasové skály Hajdučki kukovi a Rožanski kukovi – jde o oblast s rozmanitými až bizarními útvary, které váš zrak chytnou a jen tak nepustí. Dalším lákadlem je pak jeskyně Lukina jama, jež je se svou hloubkou 1 392 metrů 8. nejhlubší jeskyní na světě, a nejvyšší vrchol Vučjak (1 645 metrů).

Podle mnoha návštěvníků je tenhle národní park tím nejkrásnějším chorvatským.
Zdroj:
Shutterstock

Na své si tu přijdou milovníci pěší turistiky, na které tu čeká 30 značených tras. Ty vás zavedou až na vrcholky hor, odkud si užijete božský pohled na Jadran.   

Kdy se sem vydat: Kdykoli od května do konce listopadu. O čase, kdy jsou brány parku otevřeny, je třeba se informovat na webu NP Severní Velebit v konkrétním období. 

Vstupné: Základní vstupné je 7 eur (pro dospělého), zlevněné vstupné je 5 eur. Lístek platí 3 dny. 

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami

Použité zdroje:

  • np-plitvicka-jezera.hr
  • cestujlevne.com/pruvodce/chorvatsko/plitvicka-jezera
  • chorvatsko.cz/svdal/pakleni.html
  • np-paklenica.hr
  • travelking.cz/travelpedia/tip/narodni-park-risnjak
  • np-risnjak.hr
  • np-mljet.hr 
  • absolute-croatia.com/mljet/parks-beaches/mljet-national-park
  • np-kornati.hr
  • expatincroatia.com/kornati-national-park
  • novalja.cz/chorvatsko/vylety-priroda/narodni-parky/narodni-park-brijuni/
  • np-brijuni.hr
  • chorvatsko.cz/tema/krka.html
  • krkanationalparktickets.com
  • np-sjeverni-velebit.hr 
 
 

Místo

44° 52' 52.0752", 15° 37' 12.9"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Národní parky Chorvatska: 8 přírodních klenotů, které musíte objevit