Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Tisícovka za procházku po Plitvických jezerech. Pro jednoho a bez jídla i pití

Národní park Plitvická jezera patří pravděpodobně k těm nejkrásnějším v celém Chorvatsku. Kolik peněz si připravit a jak se sem dostat? Poradíme v dnešním článku!

Plitvická jezera aneb Seznamte se, prosím

Národní park Plitvická jezera byl založen 8. dubna 1949. Najdete ho mezi městy Karlovac a Zadar, v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou. V současnosti činí jeho rozloha 29 482 hektarů. Samotná jezera zaujímají plochu okolo 200 ha. 

Během návštěvy parku můžete obdivovat na 140 vodopádů, dvacítku jeskyň a nespočet vřídel. Parkem vedou různé trasy, z nichž některé jsou vhodné i pro kočárky, vozíčkáře nebo hůře pohyblivé osoby. Pokud vás tlačí čas, můžete některé z nich pokořit loďkou nebo panoramatickým elektroautobusem.

Národní park Plitvická jezera byl oficiálně založen 8. dubna 1949.
Zdroj:
Shutterstock

Nejhezčí národní parky světa: nebeské výšiny, čarokrásná jezera a tryskající gejzíry

Jak se sem dostat a kolik zaplatíte za vstup v roce 2024?

Do parku většina cestovatelů míří při cestě do Chorvatska nebo během návratu z něj. Tahle přírodní raritka je totiž poměrně vzdálená oblíbeným turistickým lokalitám i větším chorvatským městům.

Nejblíže je Záhřeb, který od Plitvic dělí asi 140 kilometrů. Přicestovat sem můžete ale také z Rijeky (168 km) nebo Splitu. Ten už je ovšem vzdálený více než 200 kilometrů. 

Brány parku se během letních měsíců (od 1. 6. do 20. 8.) otevírají v 7.00 hod. Park je potřeba opustit do 20.00 hod. Do parku se dostanete dvěma branami

V parku můžete pokořit šest prohlídkových tras.
Zdroj:
Shutterstock

Jedna z nich je situována v části Ulaz 1 – Rastovača a druhá potom ve střední části parku Ulaz 2 – Hladovina. U obou bran najdete placené parkoviště (1 euro/hod.) a několik stánků se suvenýry i menším občerstvením.

Za vstup do národního parku Plitvická jezera zaplatíte v roce 2024 během hlavní sezóny 40 eur (zhruba 1 014 Kč). Vstupenku pořídíte online nebo osobně přímo na místě. Studenti platí 25 eur a děti od 7 do 18 let 15 eur. 

Vstupné se samozřejmě odvíjí od konkrétní trasy, kterou během své návštěvy Plitvic vyberete. Zatímco v některých vstupech je zahrnuta pouze pěší prohlídka, v jiných máte v ceně i elektroautobus nebo výlet loďkou.

Prohlídku parku můžete absolvovat po svých, loďkou i panoramatickým elektroatobusem.
Zdroj:
Shutterstock

Tři nejlepší trasy do Chorvatska: záleží na tom, odkud kam přesně jedete

Co v Plitvicích vidět a zažít?

Prohlídkové trasy vás zavedou do jižní a severní části parku. Vydat se můžete na průzkum Upper Lakes (Horní jezera) a Lower Lakes (Dolní jezera), přičemž v horní části parku můžete obdivovat 12 jezírek, v té spodní „pouze“ čtyři. 

Oficiálně je v parku 6 prohlídkových tras. Zatímco některé zvládnete projít za tři nebo čtyři hodiny, na jiné si vyčleňte klidně půl dne. Naprostá většina turistů míří k vodopádu jménem Veliki slap, kde se natáčel slavný díl Vinnetoua Poklad na stříbrném jezeře

Součástí národního parku Plitvická jezera je okolo 140 vodopádů.
Zdroj:
Shutterstock

U těch nejnavštěvovanějších tras je ovšem potřeba během hlavní sezóny počítat s větším množstvím návštěvníků (ročně park navštíví okolo 2 miliónů turistů), kteří touží po dokonalé „insta fotce“. Vyhýbat se jim na úzkých chodníčcích je občas docela adrenalin. 

Náš tip: Součástí parku je samozřejmě i několik stánků s občerstvením. Ceny jsou tady ale poměrně vysoké. Proto doporučujeme občerstvit se mimo národní park.

Za vstup zaplatíte během hlavní sezóny 40 eur.
Zdroj:
Shutterstock

Se psem sem můžete, na koupání zapomeňte

Do parku můžete vyrazit se svým psím parťákem. Počítejte ovšem s tím, že pro jeho návštěvu platí poměrně přísná pravidla. Během prohlídky se pohybujte pouze po značených trasách a mějte oči na stopkách.

V okolí Plitvic se totiž pohybuje zhruba 150 medvědů, několik rysů i vlků. Že byste na ně narazili během prohlídky je krajně nepravděpodobné, mimo značené trasy ale už riziko značně stoupá. 

Ačkoliv vás budou tyrkysová jezírka svádět k příjemnému osvěžení, neriskujte to! Koupání je v Plitvicích přísně zakázáno. Pokud tenhle zákaz porušíte, riskujete pokutu, která se může šplhat k několika stovkám eur. 

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

Použité zdroje:

  • plitvice-lakes.tour
  • novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-tisicovka-za-prochazku-u-plitvickych-jezer-pro-jednoho-40471718
  • portalridice.cz/clanek/plitvicka-jezera-prakticky-pruvodce-nejznamejsim-chorvatskym-narodnim-parkem
 
 

Místo

44° 52' 50.544", 15° 37' 1.7322"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tisícovka za procházku po Plitvických jezerech. Pro jednoho a bez jídla i pití