Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Chorvatsko lodí: Osm ostrovů, které musíte letos navštívit

Užijte si letos Chorvatsko jinak a netradičně! Prozkoumejte krásy jeho ostrovů a ostrůvků na lodi. Máme pro vás 8 tipů, kam se vydat a co vidět.

Pokud vás plavba láká, ať už s dalšími výletníky, nebo na soukromé lodi, čtěte dál a začněte balit!

Šolta

Na ostrov Šolta se můžete vydat pronajatou lodí nebo v rámci lodního výletu třeba z Dubrovníku, Trogiru nebo Zadaru. Místo, které je i v hlavní sezóně tak trochu stranou turistického zájmu, potěší poloprázdnými plážemi i malebnými zátokami, kde budete třeba úplně sami. Na ostrově vás uchvátí téměř nedotčená příroda i sympatické vesničky s vyhlášenými restauracemi.

Šolta vás potěší překrásnou přírodou i malebnými vesničkami.
Zdroj:
Shutterstock

TOP 15 písečných pláží v Chorvatsku: kde najít karibské scenérie a kam se vydat hlavně s dětmi?

Vis

Ostrov Vis proslavily zejména jeho přenádherné pláže, kterých je tady nepočítaně. Na své si tak přijdou nejen rodiny s dětmi, které často preferují spíše písčité podloží, ale i milovníci podmořského života. Těm pro změnu učarují oblázkové nebo kamenité pláže. Nejkrásnější zátoky najdete na jižním pobřeží. Za návštěvu rozhodně stojí třeba legendární pláž Stiniva

Pokud zamíříte do zátoky Stiniva, vyrazte sem spíše brzy ráno nebo později odpoledne. V opačném případě vás překvapí davy turistů.
Zdroj:
Shutterstock

Chorvatský ostrov ve tvaru srdce láká zamilované

Korčula

Pokud letos vedou vaše kroky na ostrov Hvar, udělejte si během pobytu lodní výlet na sousední ostrov Korčula. Čekají vás tady starobylá města plná života, ale i křivolaké uličky, ve kterých se ztratit není žádný problém. Ochutnejte místní specialitu a osvěžte se chlazeným pivkem, míchaným drinkem nebo luxusní zmrzlinou. 

Náš tip: Pokud budete při prohlídce starobylého města Korčula pozorní, můžete objevit i vzpomínky na cestovatele Marca Pola, který se zde narodil. 

Korčula patří mezi známější a větší ostrovy. Proto počítejte, že v hlavní sezóně tady bude dost plno.
Zdroj:
Shutterstock

Lastovo

Zhruba 14 kilometrů od Korčuly leží další malebný ostrov. Lastovo a ostrůvky, které jej obklopují, jsou od roku 2006 národním parkem. Kochat se tady můžete nejen nádhernou přírodou, ale také luxusními výhledy na historické památky. Opět nechybí ani řada vyhlášených restaurací, kde ochutnáte ty nejlepší chorvatské pokrmy. 

Ostrůvek Lastovo se nachází zhruba čtrnáct kilometrů od Korčuly.
Zdroj:
Shutterstock

Chorvatský Dubrovník: 6 míst, která v něm milujeme

Lopud

Dalším oblíbeným cílem jachtařů a milovníků lodních výletů je maličkatý ostrůvek Lopud. Ten je součástí souostroví Elafiti, jehož rozloha je pouhé 4,6 km2. Na ostrově žije asi 350 stálých obyvatel.

Najdete zde jen jednu (stejnojmennou) vesničku, takže se těšte na božský klid, krásné pláže a nedotčenou přírodu. Na ostrov se musíte dopravit vlastní jachtou nebo v rámci lodního výletu. Trajekty sem nejezdí, protože na ostrově platí zákaz automobilové přepravy.

Na ostrově platí zákaz automobilů. Proto si zachovává své jedinečné kouzlo.
Zdroj:
Shutterstock

Co vidět v Záhřebu: nejstarší chorvatský park nebo nejkratší pozemní lanovku světa

Susak

Ostrov Susak, který je známý pro své nekonečné písčité pláže, najdete na hranicích Kvarnerského zálivu. Pláže jsou tady čisté a vstup do moře velmi pozvolný. Návštěvu ostrova tedy vřele doporučujeme rodinám s menšími dětmi nebo hůře pohyblivým osobám.

Zajímavostí je, že ostrov Susak je jednou z nejvyhledávanějších potápěčských lokalit na východním Jadranu. Na ostrov můžete doplout vlastní jachtou, případně trajektem z vedlejšího ostrova Lošinj.

Susak je jednou z nejvyhledávanějších a nejatraktivnějších potápěčských lokalit východního Jadranu.
Zdroj:
Shutterstock

Kornati

Zřejmě neexistuje jachtař, který by o téhle chorvatské perle ještě neslyšel. Národní park Kornati je souborem několika menších a větších ostrůvků, které jsou tak rozmanité, jak si jenom dokážete představit. Klidně tady proto můžete strávit třeba celou dovolenou a každý den objevovat něco nového.

Necelá devadesátka ostrovů se nachází v jižní části severní Dalmácie mezi ostrovy Žirje a Dugi otok. Pokud se na Kornati vydáte, těšte se na božský klid a průzračně modrou vodu, která je prý vidět dokonce i z vesmíru. 

Národní park Kornati je souborem několika menších a větších ostrůvků, kde si budete připadat opravdu jako v jiném světě.
Zdroj:
Shutterstock

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

Paklené ostrovy

Paklené ostrovy (Pakleni otoci) jsou skupinou 11 ostrovů a ostrůvků, které najdete nedaleko přístavu chorvatského Hvaru. Ostrovy jsou častým cílem výletníků, milovníků čarokrásné přírody a nádherného koupání, potápěčů a jachtařů.

Co tady zažít? Třeba na největším ostrově Sveti Klement si kromě koupání na úžasných plážích můžete dopřát i jednu netradiční wellness proceduru. V osadě Vlaka je totiž pláž s léčebným bahnem, které by mělo pomáhat při problémech s pohybovým ústrojím. Jestli tohle bahno opravdu funguje, nezaručíme. To musíte vyzkoušet sami. 

Největším ostrovem je Sveti Klement, kde najdete pláže s léčivým bahnem.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: 

  • umbrellayacht.eu/blog/chorvatsko-jako-top-destinace-pro-plavbu-lodi-rozhodne-ano
  • loudavymkrokem.cz/chorvatsko-na-lodi
  • adriatic.hr/cs/pruvodce
  • ihvar.cz/mista/pakleni/pakleni.html
  • chorvatsko-manie.cz/ostrov-susak
 
 

Místo

43° 23' 12.3578", 16° 17' 14.8554"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chorvatsko lodí: Osm ostrovů, které musíte letos navštívit