Je cenově dostupné, syté a prý taky chutné. Většinou v sobě ale obsahuje parazita, který po vniknutí do těla začne rozkládat organismus zaživa.
To je koi pla – nejnebezpečnější jídlo světa, která má na svědomí více lidských životů než ryba fugu. Zatímco po pozření téhle jedovaté krásky končí v nemocnicích okolo padesátky strávníků, z nichž umírá ročně asi 6 osob, lidé, kteří konzumují specialitu jménem koi pla, padají doslova jako hrušky. Ročně má podle odhadů tenhle pokrm na svědomí okolo 20 000 úmrtí!
Koi pla není pokrmem, na který byste běžně narazili na jídelních lístcích v Thajsku. Typický je pouze pro Khon Kaen, nejchudší provincii země. Jde totiž o cenově dostupné a poměrně syté a výživné jídlo. To, že může po pozření způsobit rakovinu, místní berou jako nezbytné riziko. A to je špatně.
Gastronomický vrah, jak se pokrmu taktéž přezdívá, je vlastně takovým tradičním salátem. Jeho základ ovšem tvoří maso nejasného původu. Jít může drobné sladkovodní ryby, krevety, ale i plže nebo směs všech uvedených zdrojů dohromady. Bohužel často nejde o maso jakostní ani čerstvé.
Extrémní kuchyně: Šedesáticentimetrový macek se srká zaživa. Udusí se až cestou do žaludku
Jakmile je základ salátu pomletý nebo jinak rozmělněný, dochutí se špetkou hašeného vápna a pikantní zálivkou, bylinkami a zeleninou. Pokrm se nenechává uležet a konzumuje se hned po naložení. To bohužel ke škodě strávníků, kteří si na něm pochutnají.
Až dosud může příprava koi pla někomu připomínat obdobu našeho tataráku. Bohužel maso, které se k přípravě „thajského tataráku“ používá, pochází z povodí Mekongu, takže je poměrně často infikováno parazitickými motolicemi. Nejčastěji se hovoří o druhu Opisthorchis viverrini, který napadá játra strávníků.
Extrémní kuchyně: Živé krevety se v puse ještě mrskají. Je proto potřeba je pořádně opít
To, že motolice způsobují rakovinu žlučových cest, není pouze domněnka. Jde o medicínsky podložený fakt a výsledek několika rozsáhlých studií. Zatímco v regionech, kde se koi pla nekonzumuje, se rakovina žlučových cest podílí na méně než 10 % případů, v Khon Kaen je její podíl skoro padesátiprocentní!
Bohužel motolice jsou jedním, nikoliv jediným problémem tohoto pokrmu. Kromě nich totiž často obsahuje i hlístice z rodu Angiostrongylus cantonensis, kterým se ne nadarmo přezdívá „plicní červi“. Jejich larvy mohou proniknout do lidského mozku, kde vyvolávají akutní eosinofilní meningitidu. Dospělí jedinci parazitují na krevním oběhu a devastují zažívací trakt.
Extrémní kuchyně: Jedovatí a opilí úhoři utíkají během přípravy z pánve
Ačkoliv se jednotlivci i organizace snaží na obyvatele Khon Kaen apelovat, aby zmíněný pokrm nejedli, místní si tuhle pochoutku nenechají vymluvit. Bohužel koi pla často patří mezi recepty, které se mezi Thajci předávají z generace na generaci.
Navíc jsou suroviny pro přípravu tohoto pokrmu cenově dostupné a místní ve velkém razí heslo, že „na něco se přece umřít musí“. Tažení proti nejnebezpečnějšímu jídlu světa tak připomíná boj s větrnými mlýny.
Použité zdroje: