Přejít k hlavnímu obsahu

Co si sbalit na týdenní dovolenou: Nezapomeňte na doklady, repelenty a léky si dejte do kabelky!

Letní prázdniny jsou tady! Spousta lidí už vyrazila na zaslouženou dovolenou. Pokud vás to teprve čeká, poradíme, co si s sebou zabalit na týdenní pobyt. 

Máme pro vás kompletní seznam, který obsahuje všechno důležité i něco navíc!

Základní věci, bez kterých se neobejdete

V první řadě si do kabelky nebo příručního zavazadla (cestujete-li letadlem) zabalte pokyny k odletu a ubytovací vouchery (cestujete-li s cestovní kanceláří), případně potvrzené a vytisknuté rezervace (pokud vyrážíte do zahraničí na vlastní pěst).

Nezapomeňte sbalit také kartičku pojištěnce, občanský průkaz, případně pas a udělejte si kopii dokladů. To pro případ jejich ztráty nebo odcizení. S dostatečným předstihem si sjednejte také cestovní pojištění a asistenční kartičku si opět vytiskněte a přiložte k dokladům.

Mohlo by vás zajímat: Pokud do zahraničí cestujete letecky s cestovní kanceláří, neděste se toho, že vám před odletem neposlali letenky. Ty obdržíte až u odbavovací přepážky na základě předložení dokladů totožnosti. 

V příručním zavazadle by vám neměl chybět ani plně nabitý telefon, nabíječka, případně výkonná powerbanka. Do telefonu si stáhněte offline mapu místa, kde se budete během dovolené pohybovat. Přibalte i nějaké to čtivo, peníze (v tuzemské i cizí měně), platební karty, řidičský průkaz a klíče od domu.

Náš tip: Pokud cestujete do hotelu v brzkých ranních hodinách, počítejte s tím, že pokoj vám můžou přidělit až po obědě. Proto si do baťůžku, kabelky nebo příručního (neodbaveného) zavazadla přihoďte i plavky nebo náhradní tričko. 

Dvojice v odletové hale
Nezapomeňte si udělat kopie osobních dokladů, na které cestujete. Hodit se vám budou v případě jejich ztráty nebo odcizení.
Zdroj:
Shutterstock

Co si vzít na dovolenou v ČR: Poradíme, co si sbalit a na co rozhodně nezapomenout

Oblečení a další nezbytnosti

V kufru byste měli mít minimálně dvoje plavky. Proč dvoje? V dusném a vlhkém prostředí totiž plavkovina velmi špatně schne. A „lebedit“ si na pláži ve vlhkých plavkách asi nikdo z nás nechce. K plavkám můžete přihodit i pareo, plážové šaty a žabky.

Nezapomeňte na spodní prádlo v dostatečném počtu. Chybět by vám neměla ani zásoba triček, šatů (a to i na večeře v restauracích lepších hotelů, kde je společenský oděv striktně vyžadován). Přibalte kraťasy, pánové minimálně jedny dlouhé kalhoty, kšiltovky, kloboučky pro děti, ponožky a pyžamo, případně noční košilky na spaní.

Nezapomeňte ani na boty do vody a obuv k outfitům, které na dovolené vynosíte, tílka, sukně, jednu teplou mikinu či lehčí bundu (počasí občas bývá opravdu nevyzpytatelné) a náhradní kabelku, menší baťůžek nebo další plážovou tašku.

Co by nemělo chybět v dovolenkové lékárničce?

Pozornost věnujte i obsahu lékárničky, se kterou na dovolenou cestujete. Její součástí by měly být léky a doplňky stravy, které běžně užíváte, léky na bolesti hlavy či další tělesné obtíže, léky od kašle, spreje do nosu, antihistaminika i léky (u menších dětí spíše sirupy nebo čípky) snižující horečku.

Náš tip: Léky, bez kterých se neobejdete, mějte vždy u sebe v kabelce či příručním zavazadle. Pokud by totiž nedopatřením letecká společnost odbavený kufr ztratila, k lékům uloženým zde nebudete mít přístup!

V cestovní lékárničce by vám neměly chybět ani léky na pálení žáhy, cucavé pastilky na bolest či škrábání v krku, léky proti průjmu a dalším zažívacím obtížím, chladivé gely na spáleniny či štípance, náplasti na puchýře nebo opary, případně i léky proti nevolnosti

Přibalte do lékárničky také desinfekci, náplasti, obvaz a stahovací obinadlo. Pro všechny případy sem přihoďte i manikúru, účinný repelent, opalovací mléko a mléko po opalování, chladivý panthenol ve spreji nebo ve formě masti, případně rehydratační roztok, který se vám může hodit ve chvíli, kdy si na sluníčku uženete úpal nebo úžeh.

Rodina se balí na dovolenou
Důležité doklady, dokumenty a léky si vždy balte do kabelky nebo příručního zavazadla!
Zdroj:
Shutterstock

Cestujete na dovolenou autem? Pozor na složení povinné výbavy v sousedních státech!

Co dalšího by nemělo v kufru chybět?

Do kosmetické taštičky přihoďte sprchový gel, šampon, kondicionér, deodorant, parfém, kartáček a pastu na zuby, balzám na rty s vyšším SPF faktorem, menstruační potřeby (tampony, vložky, kalíšek), holení, manikúru, hřeben a kartáč na vlasy, fén, žehličku, kulmu na vlasy, gumičky, sponky, běžně používanou kosmetiku (make-up, krémy atd.).

Nezapomeňte ani na nafukovací lehátka, míče či další hračky do vody, strojek proti komárům do zásuvky, karimatky, ručníky (ideálně ty rychleschnoucí), trochu pracího gelu nebo prášku na praní, šňůru a kolíčky na prádlo, případně otvírák, desinfekční ubrousky, papírové kapesníky, a pokud budete ubytovaní ve studiích s vlastní kuchyňkou, tak i hadříky, houbičky, utěrku nebo menší lahvičku prostředku na mytí nádobí. 

Hodit se vám mohou i špunty do uší, sluchátka, cestovní polštářek, který vám zpříjemní cestu autem nebo letadlem, společenské hry, multifunkční nůž s vývrtkou, šitíčko, bloček a tužka nebo KPZ. Pro jistotu přibalte i zápalky nebo zapalovač (stačí jeden, v některých destinacích je více kusů zapalovačů zakázáno – typicky třeba Kapverdské ostrovy) a pláštěnky pro všechny členy výpravy.

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jak po ukolébavce

Použité zdroje: Autorský text

 
 

Místo

50° 6' 6.9677", 14° 15' 45.8298"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co si sbalit na týdenní dovolenou: Nezapomeňte na doklady, repelenty a léky si dejte do kabelky!