Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší drinky z Karibiku, Jižní Ameriku a Asie

Asi tušíte, co patří mezi oblíbené nápoje v Evropě, možná i v USA. Přemýšleli jste se ale někdy nad tím, co se kromě rumu pije v Karibiku, co má společného Argentina a Fernet nebo jaký je nejprodávanější alkohol na světě? Vydejte se s námi na po stopách tradičních nápojů Karibiku, Jižní Ameriky a Asie.

Objevte nejlepší drinky Karibiku, Jižní Ameriky a Asie

Karibik

S Karibikem jsou neodmyslitelně spjaté vynikající rumy. Ty jsou považovány za kulturní symbol regionu. Každý ostrov má svou tradici výroby a spousta značek je známá po celém světě. Rumy se vyrábějí z melasy nebo čerstvé šťávy cukrové třtiny, které se v této oblasti skvěle daří. Karibik ale neznamená pouze rum. Pojďme si představit další tři typické nápoje, které si místní vychutnávají.

Na ostrově Svatý Martin nedají dopustit na likér vyráběný z bobulí guavaberry, rumu a cukru. Jedná se o tradiční symbol Vánoc, o likéru se dokonce zpívá v jedné z místních koled. Má bohatou ovocnou chuť s lehce pikantními tóny a ač likér, není přehnaně sladký. Rum nápoji dodává kořenité a zemitější tóny.

Pro Portoriko je zase typický pitorro, nelegální domácí destilát z melasy nebo cukru, známý také jako „karibská pálenka“. Má vysoký obsah alkoholu a místní si jej rádi dopřejí o Vánocích nebo svátečních oslavách.

Zmíníme ještě Sea Moss Drink, koktejl oblíbený napříč celým Karibikem. Vyrábí se z mořské řasy, mléka, koření a někdy rumu. Považuje se za elixír vitality a dlouhověkosti, je velmi výživný a údajně i afrodisiakální.

Zdroj:
Envato

Jižní Amerika

Přesuneme se do Jižní Ameriky, kde se největší oblibě těší pisco. Jedná se o vinný destilát pocházející z Peru a Chile (obě země se dodnes dohadují, která z nich začala pisco vyrábět jako první), kde je považován za národní nápoj. Vyrábí se destilací fermentované hroznové šťávy a je podobný brandy.

Neodmyslitelnou součástí brazilské kultury je cachaça. Destilát se získává z cukrové třtiny a je hlavní složkou známého koktejlu Caipirinha.

Poslední jihoamerickou zastávkou je Argentina. Možná vás to překvapí, ale tato země je největším konzumentem Fernetu na světě. Hořký bylinný likér si zde nejraději vychutnávají s colou.

Tip: Možná vás spojení Argentiny a Fernetu s colou zaskočilo. Ale i u nás se jedná o oblíbený mix, který si můžete připravit velmi snadno. Stačí nadávkovat ingredience na led do sklenice typu highball a jemně promíchat barmanskou lžičkou.

Zdroj:
Envato

Asie

Asijská kuchyně je plná chutí a totéž platí i pro tamní nápoje. Asi nejznámějším je soju – lehká a jemně sladká pálenka z rýže či obilí. Platí za nejprodávanější alkohol na světě, což je dáno zejména oblibou a velkou spotřebou právě v asijských zemích.

Zdroj:
Envato

Čínský obilný destilát baijiu je zase jedním z nejsilnějších alkoholických nápojů vůbec a má velice výraznou, komplexní chuť. Arrack je pro změnu považován za jednu z nejstarších lihovin na světě, jeho historie sahá až do starověku. Vyrábí se nejčastěji z kvašené mízy kokosových květů a je typický pro Srí Lanku. Tradičním japonským nápojem je „rýžové víno“ saké. Získává se fermentací rýže, a i když v názvu nese slovo víno, způsobem výroby se spíše podobá sladovým destilátům či pivu.

Zdroj:
Envato

Ať už se necháte inspirovat zaoceánskými drinky, nebo zůstanete u osvědčené české klasiky, nezapomeňte zavítat také na e-shop s barmanskými potřebami Barstore.cz. Zde najdete vše, co potřebujete pro přípravu koktejlů.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší drinky z Karibiku, Jižní Ameriku a Asie