Přejít k hlavnímu obsahu

Ajvar: kaviár chudých je pokladem balkánské kuchyně. Na chlebu i s masem!

Ochutnáváte rádi speciality zemí, do kterých cestujete? Pokud se dostanete na Balkán, nejspíš nebudete schopni uniknout ajvaru.

Ona by ostatně byla škoda, kdybyste mu unikli. Ajvar může být příjemné zpestření našeho jídelníčku, navíc nabušené vitamíny a minerály. A ocení ho i vegetariáni a vegani. 

Typická jugoslávská pochutina

I když je původní výraz havyar turecký, poprvé byl použit v Srbsku. Znamenal solené jikry a taky kaviár. Snad proto se později ajvaru začalo říkat zeleninový kaviár nebo kaviár chudých. A taky srbský salát. Poprvé prý spatřil světlo světa právě v Srbsku, rozšířil se ale do všech zemí bývalé Jugoslávie.

A proč to slovní podobenství s kaviárem? Podél Dunaje byla v 19. století dost významná produkce kaviáru z jeseteřích vajíček. Jenže na počátku 20. století začala produkce upadat a restauratéři se ho snažili něčím nahradit. A zkusili to právě s touhle červenou omáčkou. Nevíme, jestli uspokojila tehdejší milovníky pravého kaviáru, ale populární je dodneška.

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami

Co je ajvar a jak vzniká?

Když už víme, kde se vzal, pojďme si taky říct, o co vlastně jde. Ajvar je skvělá čalamáda, která hravě poslouží jako dip k masu, surovina k doladění salátu i pomazánka na krajíc chleba. V Jugoslávii se ajvar po 2. světové válce dokonce servíroval jako každý jiný salát.

Vyrábí se především z pečených paprik (pozor, nikoli vařených – takový postup snižuje kvalitu výsledného produktu). Ty se po upečení musí oloupat a zbavit semen. K paprikám se taky přidává lilek a později česnek a slunečnicový olej. V závěru výroby pak ještě sůl a někdy i ocet.

Výroba je pěkně pracná, protože loupat pečené papriky není žádný med. A tím to nekončí, na řadu musí zákonitě přijít rozkrájení paprik na malé kousky nebo jejich rozemletí. Upéct a oloupat musíte i lilek a pak směs ještě notnou chvíli vařit, aby vznikla kaše. Dochucení už je pak čistě na tom, kdo ajvar vaří, ale je třeba si na něm dát záležet, aby výsledek stál za to.

Základem ajvaru jsou pečené papriky. Často se k nim přidává i lilek, někdo zase říká, že do pravého ajvaru nepatří.
Zdroj:
Shutterstock

Ajvar jako suvenýr z populárního Chorvatska

Jednodušší je tedy koupit si ajvar hotový, i když občas není snadné rozeznat ten opravdu kvalitní. Můžete si ho klidně přivézt z dovolené v Chorvatsku, kde ho s trochou snahy neminete, ale jistě ho seženete i v některých obchodech u nás. 

Co s ajvarem v kuchyni?

Jak už padlo, ajvar je taková všestranná dobrota. Můžete si ho namazat na chleba jako pomazánku, použít jako dip k masu (kuřecímu, hovězímu i vepřovému), jako surovinu do salátové zálivky, doladit s ním sendvič nebo ho dát na pizzu místo rajčatového základu

Ajvar může posloužit jako dip k masu i pomazánka na chleba.
Zdroj:
Shutterstock

Lahůdka, která má svůj den

Představte si, že v Maďarsku ajvar tak milují, že na jeho počest každoročně pořádají několikadenní festival ve městě Deszk. Z původní kuchařské soutěže se postupem času stala akce nejen s výsledky snažení přítomných kuchařů z různých krajů a zemí, ale i s bohatým doprovodným programem.

Znáte ajvar, nebo se ho teprve chystáte ochutnat? 

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Ajvar
  • hellohungary.hu/en/gastronomy/the-king-of-paprika-creams-everything-you-need-to-know-about-ajvar
  • irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/dagmar-hertova-gastroglosa-ajvar-recept_2204301032_ako
  • bbc.com/travel/article/20220417-ajvar-the-vegan-caviar-of-the-balkans 
 
 

Místo

44° 48' 43.0092", 20° 27' 15.642"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ajvar: kaviár chudých je pokladem balkánské kuchyně. Na chlebu i s masem!