Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Šedesáticentimetrový macek se srká zaživa. Udusí se až cestou do žaludku

Jeho vývoj trvá pouhých pět týdnů. Běžně si libuje na dřevě, na Filipínách ale objevili i druhy, které nepohrnou kamením. Jak zatočit s „mořským červotočem“? Třeba ho sníst… 

Následující řádky budou věnovány mořskému mlži jménem šášeň lodní. Postrachu námořníků. Šášeň si pochutnává na molech, kůlech i lodních vracích, do kterých vyvrtává malé chodbičky pokryté sekretem, který po zaschnutí ztuhne.

Lodě, které v dřívějších dobách brázdily Atlantik, Baltské a Středozemní moře nebo východní Pacifik, musely být čas od času vyzvednuty, překontrolovány a vyspraveny. Často se totiž dostaly na jídelníček zmíněných mlžů, kteří na nich ve velkém hodovali a proměnili je v hotový jehelníček. 

Zajímavost: S šášní lodní je spojen i rok 1731, během kterého došlo v Nizozemí k tragické povodni. Tu měl (kromě jiného) na svědomí právě tenhle plž, který provrtal protipovodňové hráze skrz na skrz. 

Čerstvost pokrmu prý nejlépe ověříte prstem namočeným ve vylučovaném slizu.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: „Vejce mladých chlapců“ jsou vařená v moči školáků. Stojí pětikorunu a strávníci je milují

Nepomohl louh, pomohl člověk

Dělníci přístavních správ si s šášní dlouho lámali hlavu. Nejdříve ji zkusili odradit naléváním louhu do vody. I s tím si ale tenhle podlouhlý živočich hravě poradil. A tak nezbylo nic jiného než se s ním naučit svým způsobem kooperovat. Anebo zásadně snížit jeho populaci. A to dosti netradičním způsobem.

Ve chvíli, kdy se šášeň pustila do kamenů, věděli obyvatelé Filipín, že je zle. Namísto toho, aby s živočichem, který byl často při chuti, bojovali, mu zařídili místo, kde se mu bude dobře žít. Ale to jen po přísně vymezený čas. 

S pomocí kmenů ponořených do vody začali na Filipínách šášně lapat a po rozštípání dřevěné návnady je s chutí konzumovali. A to často zaživa a nijak neupravené. Filipínské specialitě se říká tamilok a dodnes patří mezi oblíbené pokrmy street food restaurací. 

Šášeň si libuje na dřevě. A na Filipínách dokonce nepohrdne ani kameny.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: Prasečí rektum s kusem střev je v Namibii ceněnou pochoutkou

V chuti prý připomíná ústřice

Jakmile objevíte stánek, ve kterém se tamilok prodává, za částku zhruba 80 korun si můžete poručit jeden větší, klidně i 60 centimetrů dlouhý kousek, nebo několik menších. Svačinku si z hemživé hmoty smíte vybrat přesně podle svého gusta. 

Stejně jako se prodavač melounů neurazí ve chvíli, kdy poklepem zkontrolujete čerstvost jeho zboží, prodavači téhle „delikatesy“ ocení, když namočíte prst do vyměšovaného slizu a ochutnáte, jestli tu zboží nestojí už moc dlouho.

Ti, kdo si už na tamiloku pochutnali, se shodují na tom, že jeho chuť připomíná ústřice. Pokud vám přirozená chuť šášně lidově řečeno „nejede“, můžete si pokrm dochutit pálivou omáčkou kinilaw nebo kokosovým octem sukang tub

Tamilok se konzumuje zaživa. Udusí se až cestou do žaludku.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: Vařené jačí penisy jsou prý zárukou „síly skryté v hrnci“

Srkání šedesáticentimetrového hada

Nejdůležitější je ale samotný postup konzumace. Šášeň se většinou pojídá čerstvá, a to srkáním. Začátečníci, kteří nemají s tamilokem předchozí zkušenosti, se často dáví. Není se čemu divit, samotný proces vpravování šášně do žaludku trvá okolo půl minuty. Živočich je následně udušen po cestě zažívacím traktem.

Podle některých zdrojů je prý tamilok výživnou pochoutkou. Jeho měkké tkáně ve velkých koncentracích obsahují železo, vápník, zinek a vitamíny A a B 12. Kalorická hodnota konkrétního kousku závisí na jeho velikosti. Protože se tamilok pojídá vcelku, říkají mu na Filipínách „pulutan“, tedy „jídlo, které se hojně zapíjí vodou“.

Použité zdroje:

  • mapotic.com/worlds-scariest-foods/111959-tamilok
  • atlasobscura.com/foods/tamilok-clam-philippines
  • idnes.cz/xman/styl/extremni-gastronomie-tamilok-je-chutny-morsky-mlz-sasen-lodni.A160805_122511_xman-styl_fro
 
 

Místo

15° 26' 43.3672", 120° 41' 29.258"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Šedesáticentimetrový macek se srká zaživa. Udusí se až cestou do žaludku