Pokud cestujete po světě a neznáte místní speciality nebo máte vůči některým výhrady, jedním z nejbezpečnějších pokrmů je nepochybně omeleta. Zdání ale občas může klamat…
Správně připravená vaječná omeleta s bylinkami a čerstvým sýrem nebo uzeninou se má rozplývat na jazyku a zasytit strávníka na několik dlouhých hodin. Ne všude se ale spokojí s její základní – vaječnou – variantou. V některých zemích ji doplňují o čerstvou zeleninu, koření nebo zvířecí mozky.
Ano, čtete správně. Jsou země, kde servírují zdánlivě „bezpečnou“ omeletu s poněkud kontroverzní surovinou. Nejčastěji jde o prasečí mozek, který může být ale nahrazen i mozkem hovězím a v asijských státech dokonce opičím.
Na netradiční omeletě, k níž by měli našinci asi spoustu výhrad a předsudků, si pochutnávají třeba na Filipínách. Tady se pokrmu říká tortang utak a jeho základem jsou míchaná vejce a prasečí mozek.
Málokdo ale možná tuší, že pokrm má svoje kořeny v Evropě. Konkrétně tedy v Portugalsku. Tuhle netradiční surovinu ale najdeme taky ve francouzských jídlech zvaných Cervelle de veau a Tête de Doeau.
Pokud bychom se podívali blíže na francouzskou historii pokrmů se zvířecím mozkem, pak zjistíme, že si na nich pochutnávali lidé už v 18. století. Tehdy považovali za vrchol gastronomie mozek marinovaný v citronové šťávě, který následně smažili nebo pekli.
Pokud bychom se od Evropy posunuli do Indie, Pákistánu nebo Bangladéše, pak zjistíme, že mozky zvířat se objevují také na zdejších talířích. V Mexiku se přidávají do speciálních tortill zvaných tacos de Sesos.
A v rámci kamerunských kmenů se mozky zvířat pojídají dokonce syrové a nijak zvlášť upravené. Tady totiž praktikují tradici, kdy nový vůdce kmene pojídá mozek gorily a další vysoce postavený člen kmene jí její srdce.
Nutno podotknout, že vepřový mozek nepatří ani u nás mezi neznámé nebo zapovězené suroviny. Období své největší slávy má ale pravděpodobně už dávno za sebou.
Oblíbenou pochoutkou býval zejména v zimním a jarním období během domácích zabíjaček. Pokud vás netrápí předsudky a chtěli byste tuhle netradiční pochutinu zakusit, vyzkoušejte třeba vepřový mozek na cibulce a s vajíčky.
Vepřové mozečky kupujte ideálně v menších a ověřených řeznictvích. Protože podléhají brzké zkáze, je potřeba vychytat, kdy je bude mít mistr řezník zrovna na pultu.
Pokud se vám zadaří a čerstvé mozečky seženete, doma je už nemrazte a rovnou z nich pokrm připravte. V první řadě je omyjte a spařte v nádobě vroucí vodou. Po sražení bílkoviny na povrchu mozku se vám bude lépe čistit.
Mozeček špičatým nožíkem zbavte krvavých žilek a povrchové mozkové blány (chce to trochu zručnosti). Pohmatem překontrolujte, zda v mozku nejsou úlomky kostí, případně je odstraňte.
Cibulku si nakrájejte na maličké kostičky a nechte zpěnit na másle a oleji. Mozkovou hmotu rozkrájejte na maličké kousky a přesuňte do pánve ke zpěněné cibulce. Zvolna a za stálého míchání opékejte.
Jakmile se mozeček s cibulkou rozvoní (za cca 10 minut), je propečený. V téhle fázi k němu vyklepněte všechna vajíčka a důkladně promíchejte. Nechte pár minut prosmažit a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a nasekanými bylinkami.
Mozeček s cibulkou a vajíčky můžete servírovat jako klasická míchaná vajíčka, na čerstvém krajíci chleba nebo s opečenými či šťouchanými bramborami. Skvěle se k němu hodí třeba sezónní zeleninový salát.