Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ušetřit na cestách aneb travel hacky! Co navrhuje více než 800 000 uživatelů Redditu?

V dnešní době se v cestovním ruchu šetří, kde se dá, a cestovatelé docházejí k závěru, že je třeba omezit náklady, pokud se chtějí podívat na svoje oblíbená místa.

Máme pro vás dobrou zprávu. Internet je plný speciálních tipů a hacků, které nám pomohou ušetřit peníze –⁠ jak ale poznat, které z nich opravdu stojí za naši pozornost?

Reddit je jedním z největších internetových fór a jako takový je centrem myšlenek a názorů milionů uživatelů. V jeho podfóru R/travelhacks se sdružuje 845 000 členů, kteří čile probírají osvědčené způsoby, jak na cestách šetřit peníze. Tady je šest nejoblíbenějších.

Pořiďte si levného místního překladatele 

Ocitli jste se někdy kvůli místní řeči na holičkách? Přestože se angličtina zdánlivě používá na každém rohu, předpokládat, že ji místní obyvatelé ovládají, je troufalé a může to vést k nepříjemným situacím. 

Jeden uživatel Redditu navrhl chytré řešení. Jako pravidelný účastník služebních cest se vždycky chtěl vydat na prohlídku památek, ale velmi záhy přišel na to, že místních průvodců se leckdy nedostává. Před odjezdem se proto obrátil na katedru anglického jazyka místní univerzity, jestli by mu místní studenti nechtěli na jeden den dělat průvodce.

Oni si s ním na jedné straně mohli procvičit angličtinu a on se zase dozvěděl všechna zasvěcená tajemství, která o městě vědí jenom místní. Za tuto výsadu vždycky zaplatil asi 100 dolarů, což je na poměry některých turistických průvodců výhodná cena.

Garance hotelové ceny 

Hotely často nabízejí „garanci nejlepší ceny“, zejména v době nízké poptávky. To znamená, že dorovnají cenu nabízenou za pokoj třetí stranou a navrch přidají 25% slevu. 

Na jednoho uživatele Redditu se usmálo štěstí a v Miami narazil na pokoj s touto akcí v Hotelu Marriott. Ten samý pokoj totiž našel u jiného poskytovatele za výrazně nižší cenu, rezervoval si ho přes Marriott a pak si vyžádal rozdíl (plus slevu 25 %). Místo 388 dolarů za noc tak nakonec zaplatil něco přes 140 dolarů, tedy výrazně méně než polovinu původní částky.

Takhle to funguje u každého hotelu, který tuto garanci nabízí, ale někdy s tím bývají spojeny jisté problémy. Mnoho hotelových stránek přijímá pouze kreditní nebo debetní karty a vůbec nepodporují digitální peněženky. Ačkoli jste možná přes PayPal zvyklí platit vklady do PayPal kasin nebo převádět peníze svým přátelům, můžete v tomto případě narazit do zdi, pokud třeba budete rezervaci hotelu hradit přes PayPal a zároveň chtít takhle uhradit rozdíl v ceně.

Ale pokud rádi používáte kartu, pak si můžete rezervace hotelů se slevou užívat doslova do aleluja.

Cestujte v partě s Vanly

Cestování dodávkou přináší řadu super výhod: složíte se na benzín, v partě si užijete spoustu zábavy a k řízení potřebujete jenom řidičský průkaz. 

Potíž je v tom, že někdy je problém zaparkovat a bezpečně přespat, zejména pak ve městech. Proto parta přátel vytvořila pro USA aplikaci Vanly, která propojuje fandy do dodávek s bezpečným nočním parkováním na soukromých příjezdových cestách. Hostitelé obvykle nabízejí WiFi, elektřinu a vodu, což se na cestách hodí.

Řidiči dodávek si tak ušetří nutnost platit kromě parkování i za ubytování a zabijí tím dvě mouchy jednou ranou!

Apple Airtag

Zařízení Apple Airtag pomohla snížit objem ztracených věcí, které se všude na světě povalují na letištích–⁠ majitelé teď díky sledovacím zařízením snadno najdou klíče, oblečení, a dokonce i vozidla.

Řada lidí si ale neuvědomuje, že zařízení Apple Airtag můžeme použít i na odbavená zavazadla. Hned víme, kdy máme vyrazit ke karuselu nebo kam si dojít pro ztracené zavazadlo. 

Na cestách nám to pak dodává klid, protože se nemusíme obávat, kam se naše zavazadlo vrtlo.

Pozor na některé lokality na Airbnb

Airbnb si vybudovala svoji pověst na tom, že cestovatelům nabízí cenově dostupné ubytování v turisticky oblíbených lokalitách, což se nelíbí hotelům, ale určité standardy této služby začaly dost pokulhávat. Tedy alespoň podle některých recenzí na internetu. 

Jedna uživatelka Redditu například vyprávěla hororový příběh o tom, jak si kvůli zavádějícím „bublinovým lokalitám“ rezervovala ubytování ve špatném městě. Takové lokality jsou čtvrti, kde sice přespíte, ale z města moc neuvidíte. Uživatelku to přivedlo k rezervaci ubytování ve MĚSTĚ Sonsonate v Salvadoru, a nikoli ve stejnojmenné čtvrti v jiném městě vzdáleném 80 km, jak původně chtěla. 

Na chybu přišla až PO zaplacení, takže horko těžko získávala svých 1 100 $ od hostitele zpátky. Ten totiž trval na správnosti nabídky. 
Z toho plyne poučení, že je dobré si od hostitele vyžádat adresu ještě PŘED úhradou. 

Vyhýbejte se předkrájenému ovoci

Při cestování do míst bez vysokých standardů v oblasti bezpečnosti potravin bychom se měli vždy snažit jíst nějaké teplé a čerstvé jídlo. Obecnou radou je nekupovat nic, co se nedá oloupat či uvařit. 

Jedním z častých zdrojů otravy jídlem, který vás možná ani na první dobrou nenapadne, je předkrájené ovoce. Netušíme, jakým nožem prodavač ovoce krájel, a jakmile ovoce přijde o svoji slupku či kůru, trvanlivost při pokojové teplotě se rapidně snižuje, byť vše na pohled vypadá čerstvě. 

Několik uživatelů Redditu se na lákavé pokrmy s nakrájeným ovocem nechalo nachytat, což by nám mělo být mementem, že na cestách si na jídlo musíme dávat setsakramentský pozor!
 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak ušetřit na cestách aneb travel hacky! Co navrhuje více než 800 000 uživatelů Redditu?