Asijská kuchyně je pro řadu z nás pravou a nefalšovanou srdcovkou. Pochutnat si na poctivém ramenu mnohdy považujeme doslova za euforický zážitek.
Není ovšem ramen jako ramen. Tuhle typickou nudlovou polévku z Japonska, která se následně rozšířila prakticky do celého světa, můžete v jedné tchajwanské restauraci ochutnat s poněkud netradiční ingrediencí.
Jakmile před vás misku s horkou nudlovou polévkou postaví, pravděpodobně si vzpomenete na legendární film Godzilla. Kromě ostatních ingrediencí, které jsou pro ramen typické, na vás totiž bude z misky „koukat“ pařát krokodýla.
Lov krokodýlů je v Tchaj-wanu legální, přesto si může restaurace dovolit servírovat tenhle pokrm „jen“ 2x denně. Opatřit končetinu krokodýla totiž není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.
Godzilla ramen, jak se tenhle pokrm příznačně jmenuje, můžete ochutnat v tchajwanském městě Tou-liou za cenu začínající na zhruba 1 000 korunách. S rezervací ale neotálejte, o tuhle specialitu je totiž obří poptávka.
Kromě tradičních ingrediencí, které zahrnují křepelčí vajíčka, vepřové maso, sušené bambusové výhonky, houby, nebo kukuřici, najdete v tomhle pokrmu i více než čtyřicítku různých druhů koření a dalších přísad.
Samotná krokodýlí noha se nejprve důkladně očistí, poté se potře alkoholem a směsicí přísad, kde nechybí zázvor, česnek nebo třeba jarní cibulka. Pak následuje dvouhodinové dušení ve vývaru podle tradiční receptury restaurace.
Majitelé restaurace, kde godzilla ramen servírují, tvrdí, že je potřeba „všechny složky a energii smíchat a nakonec vařit se všemi výrazy lásky, které k vám patří“.
Výsledkem je údajně pokrm, který v srdci strávníka probudí ryzí a bezpodmínečnou lásku. Jestli jsou tyhle zkazky pravdivé, budete muset otestovat na vlastní chuťové pohárky.