Přejít k hlavnímu obsahu

Plánujete procestovat Evropu autem? Pozor na vysoké pokuty

Léto v lidech probouzí touhu po velkém cestovatelském dobrodružství. Chystáte-li se brázdit evropské silnice vlastním autem a po vlastní ose, doporučujeme se před plánovanou cestou důkladně seznámit s dopravními předpisy ve všech zemích, kterými plánujete projíždět. Kde na vás číhají největší pokuty a jak jim předejít?

Kde můžete očekávat nejvyšší pokuty?

Každá země si stanovuje výši pokut za dopravní přestupky. Zatímco v Česku vám za mírné překročení rychlosti hrozí pokuta „jenom do 2 500 Kč, v Německu se částky šplhají mnohem výše a za rychlou jízdu si můžete vysloužit i zákaz řízení.

Nekompromisní jsou Francie a Itálie, kde se pokuty pohybují ve stovkách eur. Pokud se tam chystáte, raději si před cestou zkontrolujte, zda máte v autě veškerou povinnou výbavu. 

Pozor si dejte na rakouské silnice, v některých případech vám totiž může hrozit i vězení. Více se dozvíte zde. Naopak v Chorvatsku a Slovinsku jsou pokuty mírnější, přičemž záleží na typu přestupku a jeho závažnosti. Kromě pokut je potřeba počítat i s poplatky za jízdu po dálnici. 

Většina evropských zemí zpoplatňuje své dálnice formou dálničních známek, jejichž cena se liší dle délky platnosti. Levnější variantou jsou silnice první třídy, jízdou po nich se však můžete zdržet až několik hodin.

Říkáte-li si, že se dovolená s dnešními cenami pěkně prodraží, nezoufejte. Do 5 minut najdete půjčku, se kterou si dopřejete dovolenou svých snů.

Předražené dálnice: Kde se vyplatí jet mimo dálnice?

Zatímco v některých zemích, jako je například Německo, jsou dálnice pro osobní automobily stále zdarma, jinde za průjezd zaplatíte nemalé částky. Například ve Francii, Chorvatsku a Itálii se platí mýtné za ujetou vzdálenost. Sto kilometrů jízdy vás vyjde zhruba na 9 EUR. 

V jiných zemích můžete stejně jako u nás koupit dálniční známku s dobou platnosti. Jedná se například o Rakousko, Slovinsko a Maďarsko, kde vás⁠⁠⁠⁠⁠⁠ týdenní dálniční známka vyjde od 300 do 400 Kč. A taková švýcarská dálniční známka se prodává pouze na celý rok.

Pokud chcete ušetřit, zkuste naplánovat trasu po silnicích nižších tříd. Nejenže ušetříte za mýtné, ale zároveň se budete moci kochat krásami krajiny. Bohužel ne ve všech zemích je jízda mimo dálnice možná. 

Například v Chorvatsku a Slovinsku se dálnicím vyhnete jen těžko. Opakem je Francie a Itálie, kde se přes místní silničky dopravíte téměř kamkoliv. Připravte se ale, že taková cesta bude finančně a časově náročnější.

Nezapomínejte na kvalitní cestovní pojištění

Během plánování dovolené autem nezapomeňte na cestovní pojištění, které oceníte v nenadálých událostí, jako je náhlé onemocnění, úraz, ztráta zavazadel a odpovědnost za škodu. Sjednat si ho můžete online u pojišťovny nebo banky mnohdy s výhodnějšími podmínkami. 

Samozřejmostí je povinné ručení a havarijní pojištění na cesty, které si můžete sjednat i jenom na cesty po zahraničí a nemusí tedy jít o drahou celoroční variantu.

Před uzavřením si pečlivě prostudujte podmínky pojištění včetně výluk. Nepodceňte také výši pojistného krytí, zvláště pokud cestujete do zahraničí, kde jsou náklady na lékařskou péči mnohonásobně vyšší než u nás.

NÁŠ TIP: Bojíte-li se, že vám na dovolené dojdou peníze, přibalte si s sebou předplacenou kartu – více se o ní dočtete zde. Chybět by vám neměla ani nějaká ta hotovost.

Jak přežít dlouhou cestu ve zdraví?

Dlouhé hodiny strávené v autě jsou únavné pro dospělé, natož pro dětské cestovatele. S trochou kreativity se z cesty autem může stát zábavné dobrodružství

Nepodceňte zásoby jídla a pití pro všechny členy posádky a myslete na to, že některé potraviny se v autě rychle zkazí. Nezapomeňte na zábavu pro děti. Přibalte jejich oblíbené knihy, hry, audio pohádky či interaktivní hračky, které zabaví děti na dlouhé hodiny. Naplánujte si také dost přestávek na protažení.

Ať už se chystáte na sever do německých Alp, na jih k chorvatskému pobřeží, nebo na západ za romantikou francouzských vinic, nezapomeňte na pořádnou přípravu. Vyhnete se zbytečným nepříjemnostem a navíc ušetříte za pokuty.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Plánujete procestovat Evropu autem? Pozor na vysoké pokuty