Přejít k hlavnímu obsahu

Ital, kterého zná celý svět: limoncello voní létem po celý rok a přenese vás do jiného světa

Ach, Itálie. Výborná káva, vynikající gelato, o pizze a těstovinách ani nemluvíme. A když k tomu připočteme ještě limoncello, máme hotové gastronebe.

Pravděpodobně už jste ho někde zahlédli. Nejspíš to bylo v jižnější části Itálie, protože limoncello má svůj původ na počátku 20. století buď v oblasti Neapole a Amalfitánského pobřeží, nebo na malebné Sicílii – spory se o to vedou dodneška. To by ale nebyli Italové, kdyby vám ho nakonec nenabízeli prakticky všude, kde se dá. 

Co je limoncello a jak vzniká?

Limoncello je citrónový likér, druhý nejpopulárnější likér v Itálii (hned po Campari). Vyrábí se z citrónové kůry a jeho typické zakalení způsobuje pár kapek esenciálního oleje. 

Roli tu hrají citróny odrůdy Femminello St. Teresa (říká se jim taky citróny Sorrento nebo Sfusato). Samotná jejich kůra se máčí v rektifikovaném (neutrálním) lihu, dokud se neuvolní olej. Jakmile vznikne ta správná žlutá tekutina, je na řadě její smísení s cukerným sirupem. Podle poměru cukru a vody v sirupu (i podle teploty) pak vzniká různě čirý a viskózní likér.

Limoncello je spjato hlavně s jižní částí Itálie, ale seženete ho na spoustě míst...
Zdroj:
dimbar76 / Shutterstock

Nebyl by to on, kdyby do něj nepřišly ještě absolutně miniaturní kapičky esenciálního oleje, který – jak už padlo výš – způsobí mírné zakalení. Poté dojde ke spontánní emulgaci cukrového sirupu a citrónových olejů. 

Výsledný obsah alkoholu se může lišit, zvlášť u domácích variant. Pohybuje se ale kolem 30 %. První malá ruční výroba vznikla v roce 1988, dneska už se produkuje ve velkém – například v roce 2003 spatřilo světlo světa 15 miliónů litrů tohohle likéru!

TOP 10 italské kuchyně: zmrzlina utopená v kávě, krémové risotto a placka z 18. století

Druhy limoncella: když citróny nestačí

Limoncello není jedno. Během výroby totiž může dostat ještě jinou příchuť – snadno tak vznikne třeba arancello (pomeranče), meloncello (melouny), agrumello (citrusová směs), fragoncello (jahody), vmísit se sem dokonce můžou i pistácie (pak vzniká pistachiocello)!

Limoncello chutná se sodovkou a Proseccem jako spritz, ale taky si ho můžete přidat do dezertů!
Zdroj:
Shutterstock

Italská focaccia se vám rozplyne na jazyku na kterýkoli způsob

Jak si limoncello vychutnat?

Limoncello se nejčastěji podává jako vychlazený digestiv po večeři, a to v klasických malých skleničkách, ale i v keramických, které jste v Itálii jistě zahlédli taky. Kromě toho si můžete limoncello dopřát jako spritz – tedy s Proseccem a sodovkou. Chutná taky smíchané s tonikem.

Limoncello se může stát i neobvyklou součástí dezertů! Ty citrónové si o to vyloženě říkají. Stačí klidně jedna lžíce na celý dezert (je to asi jako s rumem, který u nás má svou tradiční roli) – likér dobrotu krásně navoní a přidá mu na chuti.

Původ limoncella není úplně jistý, ale říká se, že citrónový likér pili už v dávných dobách rybáři proti nachlazení. Každé ráno.
Zdroj:
Shutterstock

Domácí limoncello? Recept máme!

Možná to nebude úplně ono, rozhodně si ale italské limoncello můžete zkusit vyrobit sami doma. 

Co potřebujete: 10 citrónů, 750 ml lihu, 4 šálky přefiltrované vody a 3 šálky cukru

Jak na to?

  • Citróny pořádně očistěte, tenhle krok skutečně nepodceňte.
  • Do džbánu nalijte trochu připraveného alkoholu.
  • Přidejte kůru získanou ze všech citrónů.
  • Džbán zakryjte a dejte na temné místo (ale chce to pokojovou teplotu). Kůra se bude macerovat a tekutina od ní získá barvu a vůni.
  • Potrvá to asi měsíc, než budete moct přidat zbytek alkoholu a sirupu (svaříte si cukr s vodou, necháte sirup vychladnout a pak ho přidáte).
  • Pak nádobu zase zakryjete a na další měsíc schováte.
  • Jakmile tahle doporučená doba uplyne, scedíte tekutinu a výsledný likér přelijete do připravených vymytých lahviček.
  • Své domácí limoncello skladujte v mrazáku (při použití vysoce kvalitního alkoholu nedojde ke zmrznutí).

Pak si můžete limoncello vychutnat o svátečních příležitostech nebo ho věnovat jako netradiční dárek

Jiný recept zase říká, že se dá dobré limoncello připravit i macerováním dlouhým jen 48–72 hodin a následným přidáním zbytku alkoholu a cukerného sirupu. Pokud si ale domů budete chtít přivézt nefalšovaný italský kousek, stejně tak učiníte…

Sicilské cannoli: sladké ostrovní tajemství křupe, chutná a ohromuje

Použité zdroje:

  • florenceinferno.com/true-story-italian-limoncello/
  • en.wikipedia.org/wiki/Limoncello
  • britannica.com/topic/limoncello 
 
 

Místo

37° 32' 45.1824", 14° 7' 45.0516"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ital, kterého zná celý svět: limoncello voní létem po celý rok a přenese vás do jiného světa