Přejít k hlavnímu obsahu

Co s sebou k svačině na výlet? Tohle kombo uspokojí každého!

Plánujete celodenní výlet a chcete se na něj poctivě vybavit? Kromě náplastí hoďte do batohu taky dostatek jídla a pití.

Spoléhat na nejrůznější restaurační zařízení, obzvlášť pak v horách nebo jinde „mimo civilizaci“ je totiž sice možné, ale rozhodně to nedoporučujeme. V lepším případě dojdete hladoví a žízniví do kilometrové fronty, v tom horším se vám udělá zle a nedojdete. Proto není od věci mít vždycky něco s sebou.

Co s sebou na výlet? Ultimátní seznam všech nezbytností pro bezstarostný zážitek

Jasně, jsou místa, která znáte, a tak se těšíte, že si oběd dáte právě třeba na své oblíbené horské boudě. Tomu rozumíme. Může se ale stát, že i váš favorit bude mít z nejrozmanitějších důvodů zavřeno a vy rozhodně nechcete zůstat o hladu dalších několik kilometrů. 

Zároveň to, že se vybavíte svačinou, neznamená, že byste si cestou nemohli cokoli dát mimo plán. Sváču, která nemá dlouhou trvanlivost, pak prostě spořádáte v autě nebo doma k večeři. 

Otestovali jsme za vás nejoblíbenější aplikace pro předpověď počasí: Která „appka“ pohořela a bez které se neobejdete?

Kolik jídla a pití s sebou mít a jakého?

Jen si vezměte, kolik toho za celý den sníte. A to přitom třeba sedíte v práci u počítače nebo se hýbete jen minimálně. Plánujete-li být od rána do odpoledne nebo večera v pohybu, berte v potaz vyšší energetický výdej (a svačina by ho měla dorovnat vyšším energetickým příjmem, pokud zrovna usilovně nehubnete).

Menší a větší sváča. A proč se zastavit víckrát?

Prověřenou volbou na celý den jsou dvě menší svačinky a jedna větší, která zastupuje oběd. Menší svačinu může představovat müsli tyčinka nebo flapjack na první zastávku, další variantou je ovoce. Odpolední svačinou zase může být proteinová tyčinka, která jednak dodá energii a jednak zasytí. Můžete to ale klidně i prohodit – podle toho, jak se cítíte a co potřebujete.

Oběd pak taky zvládne každý – chce to dávku sacharidů, tuků a bílkovin. To abyste měli přísun energie, ale aby vás oběd taky zasytil. Může to být třeba poctivá bagetka nebo dobrý toast se šunkou a sýrem. K tomu nezapomeňte přidat zeleninu, kterou doplníte i tekutiny (okurka je na to expert) a vitamíny a minerály.

Nikdy neuděláte chybu, když do batohu přidáte energetický gel, cukr nebo cokoli, co vás rychle nakopne (ale nezkazí se, když to zrovna nespotřebujete). Náhlá slabost totiž neobchází jen netrénované jedince nebo diabetiky. A pokud to k autu nebo na ubytování (případně domů) máte ještě hodinu chůze, a přitom se sotva vlečete, právě tohle může být vaše spása, pokud už nemáte svačinu.

Mimochodem – raději si opravdu během výletu dělejte víc přestávek a jezte menší porce. Oběd si klidně rozdělte na dvakrát. Není totiž nic horšího, než když se nacpete k prasknutí (protože hlad!). Pak se vám bude ve výletování pokračovat opravdu jen těžko.

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jak po ukolébavce

Hlavně mějte dostatek pití

Nejlepší na celodenní výlet je pochopitelně čistá voda nebo minerálka. Na začátku túry prospěje i iontový nápoj. Slazené a sycené limonády nejsou tím nejlepším způsobem, jak tekutiny doplnit – nedokážou totiž hydratovat tak jako voda.

Vhod vám může přijít taky teplý čaj, i v létě. Jeho popíjení je fajn i během horkých dní, protože podporuje ochlazování těla (na rozdíl třeba od ledové limonády). 

Každý den by měl člověk vypít zhruba 0,4 l na 10 kg své hmotnosti. Pokud tedy vážíte třeba 70 kilogramů, jde o 2,8 l. Při fyzické aktivitě (a v teplejším počasí) to musí být ještě víc – tekutiny ale samozřejmě můžete doplnit i po výletě. Nicméně je vždycky lepší tahat s sebou víc vody, než aby vám někde zásadně chyběla…

Autorský článek

Zdroj

 
 

Místo

50° 43' 36.5808", 15° 36' 9.2088"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co s sebou k svačině na výlet? Tohle kombo uspokojí každého!