Přejít k hlavnímu obsahu

Nové opatření z dílny Evropské unie: Za vstup do Schengenu budou cestující platit

Tak, jak se proměňuje Evropa, mění se i nařízení, která se jí týkají. Novinkou je třeba to, že někteří cestující budou muset zaplatit poplatek ve výši 7 eur!

Výše uvedené nařízení Evropské unie reaguje na nové hraniční kontroly a požadavky pro některé návštěvníky, které EU plánuje v dohledné době zavést. Informaci o změnách v předchozích dnech potvrdila komisařka EU pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si

Koho se nové opatření týká?

Povinnost hradit poplatek za bezvízový styk ve výši 7 eur (cca 176 Kč) se týká cestujících směřujících do Schengenu ze zemí bez vízové povinnosti. Ti si nově budou muset zažádat o povolení vstupu, které jim bude platit tři roky nebo do vypršení držitelova pasu.

Poplatek bude úzce souviset se zavedením dlouho odkládaného systému vstupu a výstupu pro země Schengenu (EES), který by měl být podle posledních informací spuštěn 10. listopadu 2024. Tento systém bude kromě jiného vyžadovat, aby cestující poskytli biometrické informace, jako jsou otisky prstů a skeny obličeje.

Cestující ze zemí bez vízové povinnosti budou za vstup do Schengenu od května příštího roku platit.
Zdroj:
Shutterstock

Pas můžete nechat doma, v těchto zemích stačí občanka

Inspirace Amerikou?

Evropský systém cestovních informací a povolení (najdete ho pod zkratkou Etias) má být obdobou amerického systému Esta. Cestující ze zemí mimo EU budou muset požádat o povolení v hodnotě sedm eur před vstupem do schengenského prostoru. Půjde to pravděpodobně i online. 

Nové nařízení by mělo začít platit v květnu roku 2025 a dotkne se například občanů Spojeného království a dalších zemí bez vízové povinnosti. Pro cestující z EU se nic nemění a výše uvedený poplatek se jich samozřejmě netýká. 

Důvodem zavedení výše uvedených opatření je snaha zabránit, či znesnadnit zločincům a teroristům možnost dostat se do EU pomocí falešných pasů. Zda je poplatek ve výši 7 eur odradí, zůstává záhadou…

Použité zdroje:  

  • travel-europe.europa.eu/etias_en 
  • consilium.europa.eu/cs/policies/schengen-area/
  • theguardian.com/world/article/2024/aug/20/uk-citizens-travelling-to-eu-next-summer-will-have-to-pay-7-visa-waiver-charge
 
 

Místo

50° 50' 33.4092", 4° 23' 0.8524"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nové opatření z dílny Evropské unie: Za vstup do Schengenu budou cestující platit